Мукачівські шахісти взяли участь у товариському матчі з поляками

Мукачівські шахісти взяли участь у товариському матчі з поляками, що проходив у Кракові. Неабиякий інтерес до матчу був викликаний авторитетом Кракова як міста, відомого шаховими традиціями. Початок гри для мукачівської команди був дуже оптимістичним. Хороших позицій домоглись уже в дебюті Сашко Решетар та Аттіла Криштофорі.

Мукачівські шахісти взяли участь у товариському матчі з поляками

Після перших 20 ходів у цих партіях результат був прогнозований. Я вже подумки „вписав" два очки у скарбничку земляків. Та й на інших дошках все було гаразд, хіба що на першій, де за нас грав Владислав Тіба проти міжнародного майстра Даріуша Мікрута, позиція викликала занепокоєння. Владик дуже агресивно розіграв дебют, обравши госту гру (Гамбіт Еванса). Але польський майстер чітко відбив усі „наскоки" суперника і перейшов у контрнаступ.

В цей час до клубу завітали імениті гості : Руслан Пономарьов та Захар Єфіменко.

Якщо поява Захарав клубі є звичним явищем, то візит екс-чемпіона світу – це завжди подія. Тим паче, що обоє нещодавно стали олімпійськими чемпіонами у складі збірної команди України. Місцеві шахісти „засипали" гросмейстерів запитаннями про останні події у шаховому світі, про найближчі плани. Пономарьов за кілька днів стартуватиме у чемпіонаті Європи з швидких шахів та бліцу, який відбудеться у Варшаві, а Захар вже готується до одного з найпрестижніших шахових турнірів у голландському Вейк-ан-Зеє. Спостерігаючи за розмовою місцевих любителів з шаховими зірками, спіймав себе на думці, що бесіда про шахи повністю нівелювала різницю в класі гри між гросмейстерами і аматорами. Любов до шахів однакова і в тих і в інших. Воістину – Gens una sumus! Захар і Руслан розмовляли з усіма, як з рівними, незважаючи на свої високі звання і численні титули. Знаю зі слів Пономарьова, що кожен його візит у Мукачево – приємна подія. Тут він почувається дуже комфортно, подобається йому наше місто з чудовою архітекторою та історичними пам'ятками, наші люди – доброзичливі і щирі.

Та повернімося до перебігу подій у матчі. Поки увага була прикута до гросмейстерів, відбулись деякі зміни на шахівницях. На першій дошці наш Владислав Тіба перейшов у захист і його позиція стала близькою до катастрофічної. Робер Орос продовжував чорним кольором маневрувати, не ризикуючи програти. Адже йому протистояв сильний шахіст Радослав Барскі. На четвертій дошці Михайло Беглий отримав перспективну позицію, вже дуже близьку до виграшу. На жіночій дошці Ольга Юшко грала проти майстра ФІДЕ Марії Госціняк. Білі фігури Олі зайняли чудові позиції і тільки чекали сигналу про штурм. На юнацькій дошці все визначилось. Наш Сашко Решетар провів у ферзі пішака, за якого супернику довелось віддати туру. Далі партія перейшла в технічну стадію і ось – перший результат – 1:0 на нашу користь. В цей момент здавалось, що перемога в матчі майже гарантована. Михайлу Беглому залишилось реалізувати матеріальну перевагу, а в його вмінні це робити ми не сумнівались. На другій дошці те ж саме необхідно було зробити Аттілі Кріштофорі. Його матеріальна перевага була такою значною, що навіть виникала думка – а чому ж суперник досі не здається? Ольга Юшко тим часом перейшла у наступ і виграла пішака. Роберт Орос почав захищатись, але його позиція видавалась міцною і він повинен був витримати натиск суперника. І ось наступає кульмінація матчу. Завойовує очко Михайло Беглий – 2:0. Не витримує атаки суперника Владислав. Поразка – і рахунок у матчі стає 2:1. На третій дошці трапилась найбільша сенсація. В якийсь момент наш Аттіла втратив пильність і кількома неточними ходами дозволив супернику отримати контргру, а в завершальній стадії зробив грубу помилку і... програв. 2:2. Та навіть за такого неприємного для нас перебігу подій, здавалось, що перемога буде за нами. Досить швидко і впевнено реалізувала перевагу Ольга Юшко. Рахунок 3:2 на нашу користь і залишилась одна партія Роберта Ороса. Нібито все було гаразд, але нестача часу на обдумування у нашого земляка призвела до помилки і він потрапив під матову атаку. Поразка - і рахунок у матчі зрівнявся – 3:3 !

Результат матчу можна оцінити з різних сторін. Могли перемогти? Так! Але перед початком матчу суперник видавався нам дуже грізним і тоді нічия для нас була не найгіршим прогнозом. Дійсно, протягом матчу шальки терезів часто схилялись на нашу сторону, більше того, вони до останньої миті були на нашому боці. Важко сказати однозначно, що завадило нам перемогти. Може трішки фортуна відвернулась, може не вистачило класу гри, коли у критичні моменти необхідна максимальна концентрація. Та не це головне. Перемогу у цьому матчі отримали всі! Адже гра товариська і головним завданням цієї зустрічі була цікава і чесна боротьба. (А можливо, саме тому й рахунок нічийний?).

Задоволення отримали всі учасники матчу, численні вболівальники та всі, хто спостерігав пряму трансляцію партій за допомогою інтернету. Крім цього в клубі була встановлена веб-камера і любителі шахів з усіх куточків мали змогу спостерігати не тільки за перебігом подій на шахівницях, а й за атмосферою матчу, поведінкою гравців, їх емоціями, напруженням.

Польська сторона висловила побажання проводити подібні матчі й надалі. Сподіваємось, що так воно і буде. Адже шахи –це наша спільна справа і спільна любов.

 1. Tiba, Vladyslav            2050              0          Mikrut, Dariusz                 IM,  2372                1
 
2. Oros, Robert                2265              0          Barski, Radoslaw            2278                       1
 
3. Kristofori, Attila             2103             0           Kyc, Jerzy                           1626                       1
 
4. Beglyj, Mikhail               2025            1          Guzik, Jan                          1623                       0
 
5. Yushko, Olga                2119             1         Gosciniak, Maria               WFM, 2122            0
 
6. Reshetar, Alexander                          1          Szczurek, Krzysztof                                           0

 Олександр Федів, Шаховий клуб "32х64"

07 грудня 2010р.

Теги: шахи, матч, Краків

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини