Спиці в колесах, палиці в спицях і Степа в «Ґражді»

Це, мабуть, саме той випадок, коли назва рубрики відповідає змісту публікації в ній. Антилітература, очевидно, це те, що про¬ти літератури чи, якщо хочете, – і проти літератора.

Спиці в колесах, палиці в спицях і Степа в «Ґражді»

У нашому випадку йдеться про публікацію Альфреда Промінського (Січеслав) щодо повісті Сергія Степи "Велосипедний оркестр" (Ужгород: Ґражда, 2009. – 152 с.) в "Літературній Україні" від 25 листопада ц. р. (№43/5375. – С. 4).

І треба ж такому статися! Суб'єктивно у мене одразу склалося враження, що вона виконана в тому таки жанрі, про який так багато мовиться в повісті. Це фактичний донос, скажімо, адресований правлінню СПУ, зокрема голові приймальної комісії, оскільки Сергій Степа подав документи в Закарпатську письменницьку організацію на предмет здобуття ним статусу члена спілки. Або ж на видавництво – от, мовляв, яку макулатуру вони продукують.

Як ведеться в таких випадках, згадуваний вище Альфред Промінський, повилущувавши на свій смак жменю мовно-стилістичних аргументів, про які в рецензіях, як правило, мовиться одним абзацом в сенсі редакторської чи коректорської неуважності, "забув" згадати про важливіші речі.
 
Думаю, читачеві "Літературної України" не зайве знати, що Сергій Степа – український письменник з Угорщини, закарпатець з походження. Що "Велосипедний оркестр" – це його п'ята публікована повість і третя видана книжка. Що присвячена вона пам'яті Скунця (Петра Миколайовича, який благословляв до друку рукопис першої, так і не виданої тоді збірки, писав про першу видану "Ґраждаю" по довгих роках книжку – "Три повісті і Площа"). Що зауважив його прихід у літературу Валерій Шевчук (ще в радянські часи, але на шпальтах "Літературної України"). Що повість "Острів посеред Дунаю" визнана кращою публікацією журналу "Дніпро" за 1997 р. Що повісті "Не сьогодні..."  та "Площа" перекладені й опубліковані, до того ж – з обширною рецензією, в престижних польських часописах. Зрештою, що його творчість достойно оцінена багатьма фахівцями, старшими й молодими, в Україні й поза нею...
 
І тут я зрозумів, що майже вся ця інформація мусила бути пред¬метом давніших доносів і в інші органи, коли ще мала особ¬ли¬ву ак¬туальність для "Фірми" (див. "Вело¬сипедний оркестр").
 
Але ж – що то є звичка! Згадуваний вище Альфред Промінський з перших рядків свого короткого письма кількакратно застеріг читача не читати твору письменника. Та що там – не читати!? Навіть "не розгортати цієї спов¬неної загальників книжки"!!! Одна закарпатська героїня-кукурудзовод у такий спосіб (не читаючи) свого часу засуджувала Пастернака, а ціле село з поетичною назвою Дубове – Івана Чендея.

Отже ж утнув той Степа!

Після цього я почав озиратися, беручи до рук "Велосипедний оркестр" – "благеньку повістину, що імітує...".

Особливо мене заінтригував закид Альфреда Промінського щодо недостатньої снодійної сили повісті, та що вона містить загрозу "засмічування читацьких голів бульварними пасажами". Власне, треба завважити, що великий сегмент відомих і невідомих доносів в Україні на передньому місці завжди й повсякчас мав турботу про моральне обличчя будівників світлого майбутнього. Отже, шановний добродій Промінський лише слідує давній добрій традиції, коли з "цілого міха" виливає своє "по-перше". Хоча з іншого боку не смію дорікати й Степі, що обрав собі героєм фізично здорового громадянина, в якого за певних умов спрацьовує (sic! – без спецмедпрепаратів) відповідний рефлекс. Уявляю, якої б заспівав згадуваний вище добродій після прочитання "Площі", повісті з еротичного погляду значно потужнішої. Чи "Острів посеред Дунаю". Чи "Не сьогодні, тільки вчора і завжди". Але він їх, мабуть, й сам не візьме до рук.

Моральні принципи героя Степової повісті однозначно хисткі. Зрештою, навіть те, що він їздить "на велосипеді", а не "велосипедом", як хотів би Альфред Промінський, про щось говорить. От Михайло Коцюбинський їздив на возі, але там чотири колеса. У химерний спосіб посадовив їхати на велосипеді сонце Іван Федорович Драч, але поезія – це така штука, що в ній їздиш собі на чому хочеш. Інша річ – проза. В ній, згідно з думкою Альфреда Промінського, не можна тягнути час (очевидно за новим податковим кодексом, бо словник фразеологізмів української мови цього не заперечує), а треба зволікати. Задирати носа, виявляється, в Україні також небезпечно. Нормальні люди гнуть кирпу, – твердить наш добродій.

Треба думати, що "з горохом смажена капуста" (О. Олесь), якою почастував читача Альфред Промінський, подавалася до закарпатського столу на шпальтах "Літукраїни" як "второє". Бо на перше (місце. – Авт.), в рубриці "Читаємо", поставлено інтерв'ю з Мирославом Дочинцем, в якому вияснено, що і як треба читати, хто й що мудрого з цього приводу сказав. Хоча без особливого труду за доброї дяки Дочинець із Степою могли б розміститися навпаки.
 
Якщо на якусь мить (не більше двох-трьох годин) повірити Сергієві Степі й перечитати "Велосипедний оркестр", можна розгледіти й щось глибше, ніж лише: "твір страх нудний", "текст з претензією".
 
Я свідомий того, що це не вершинний набуток Степи. Після "Трьох повістей і Площі" очікувався поступ "уперед і ввись". У творчості так буває. Але не завжди. Ми віримо в Сергія Степу. Так само, як Михайло Слабошпицький вірить в Мирослава Дочинця. Як вірять усі видавці у своїх авторів, бо їх єднає не лише тріумфальна хода.
 
Наостанок. Буду сміятися, якщо Альфред Промінський – не псевдо.
 
Окремо для редакції "Літературної України".
 
Ідея дошкульної препарації нових видань варта всілякої під¬трим¬ки. Однак "Антилітература" – не та шапка. Закарпатський письменник-сатирик Марко Бараболя (Іван Федорович Рознійчук) назвав би задуману Вами рубрику: "З-під їдкого пера". Його підтримав би Володимир Бірчак, який у закарпатський період творчості також був вдатним до літературних щипавок, вів рубрики "На коліні" та "Малий фейлетон" (до речі, вкрай занедбаний нашим письменством жанр)...

З правдивою пошаною Іван Ребрик,
письменник, директор видавництва "Ґражда"

04 грудня 2010р.

Теги: Степа, Ґражда, Велосипедний оркестр, письменницька

Коментарі

ярослав орос 2010-12-09 / 21:03:00
пане ребрик, ось я собі думаю, коли б ви видали мою збірку віршів...
а мо* спробуємо...

Павло Білецький 2010-12-09 / 20:44:00
Як на мене, ця тема взагалі не варта того, аби її виносити у рубрику "резонанс". Це — не надзвичайна для Закарпаття подія, а просто перестрілка між кількома письменниками. Хоча, на замовлення можна...

Іван Ребрик 2010-12-08 / 18:35:00
Так розумію, що тему вичерпано. Тому дякую всім, що засвідчили небайдужість до тих чи інших аспектів екзистенції Ребриків, Ґражди, Сергія Степи, альфредів промінських, анонімок і велосипедів.
P.S. Я з розумінням ставлюся до використання нік-неймів в мережевому спілкуванні чи псевда в періодиці, хоча сам ніколи ними не користуюся.
Воля вільному.
З іншого боку - "розшифрування" Альфреда - справа проста, як двері. Але - най це лишається за дверима...

Олег Диба 2010-12-06 / 18:28:00
Пані Ольго, такі репліки в порядку відвертої розмови варто публікувати під власним прізвищем. Інакше ціна їм, як і будь-яким анонімкам, нульова.

Ольга 2010-12-06 / 17:03:00
Ребрики, не ображайтесь , краще слідкуйте за якістю своєї продукції. І прислухайтесь до мудрих зауважень. За якість ваших книжок справжнім видавцям було б соромно! І нарешті вивчіть, що таке літредагування, а то ви ще все (стільки ж років заробітчани від слова!) сплутуєте його з коректурою.

Зігфрід 2010-12-05 / 11:26:00
Ого, скільки коментів! Цікаво, хто з коментаторів читав рецензію Промінського чи повість Степи...
А загалом, письменники - ті ж творчі люди із тими ж заздрощами, чварами, ненавистю одне до одного і т.д. І цим вони схожі на журналістів, що також під псевдонімами (ніками) чи відкрито обливають одне одного брудом у тому числі на цьому сайті :)

читач 2010-12-04 / 20:57:00
Пане Ребрик. Ви дійсно видаєте чимало макулатури. не вичитуєте, коректура нульова. через дружину продукуєте всякі "методичні розробки", які примусово поширюються серед вчителів-курсантів (інститут післядипломної освіти). якість Вашої продукції теж слабка. книги розлітаються після першого читання...

ярослав орос 2010-12-04 / 19:06:00
дуже мене драдує, коли русини туляться до мамки-украйни, то й верзуть чеську пургу...

2010-12-04 / 18:06:00
Правильно, влаштувати в письменникам прес-конф. Хай розкажуть, які вони різдвяні подаруночки людям готують. По-моєму, ця пляма зараз на кожному члену Спілки. А якщо вони вважають себе невинними, хай висловлять свою думку так, щоб їх народ чув.

українець 2010-12-04 / 17:53:00
Молодець, Соррі. Дуже гиденька статейка дауна в "ЛітУкраїні". А де наші любі журналісти, чому б не поставити питання так: на Бога Адольф Промінський має перебувати між членів Спілки? Громадськість Подкарпатськоїь Русі чекає, як поведеться закарпатська спілка. І буде відповідно реагувати!

сорри 2010-12-04 / 17:38:00
Як на мене, Альфред Промінський - це хтось із низькопробних закарпатських писак, що, вибачте за грубість, повсаджували свої гузиці в закарпатській Спілці, монополізувавши ( а по суті - узурпувавши), через бездарність, право включати чи невключати до неї нових членів. Конкуренція - не в їх інтересах. Звідси і такі методи "самозахисту" і виживання...

перехожий 2010-12-04 / 17:24:00
А по-моєму Степу просто цькують. ЯКісь дуже благенькі люди. Навіть "Велосипедний оркестр" міг би стати лебединою піснею для Альфреда Промінського. Гірко, моторошно і ісмішно.

читачка 2010-12-04 / 16:07:00
Іване Михайловиче, знаю вас, поважаю, але на мого бога, аж я із цього щось зрозуміла.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини