Берегівські водники здійснили більше 40 рейдів, склали 12 протоколів, оштрафували порушників на 1122 грн.

Знаємо всі, що вода вважається найціннішим багатством природи, але нерідко вона і шкодить, забирає людські життя. На мою думку, термін “шкідлива дія води” увійшов у лексикон пересічного закарпатця з 1998 року, коли край спіткало стихійне лихо – небувалий листопадовий паводок, настільки масштабний і катастрофічний, що добре пам’ятається і донині.

Берегівські водники здійснили більше 40 рейдів, склали 12 протоколів, оштрафували порушників на 1122 грн.

Історія засвідчує: стихії тут траплялися і в попередні десятиріччя та століття. Але таких руйнівних наслідків Закарпаття ще не переживало ніколи. Над цим і міркую зараз, коли на календарі листопад, але вже 2010 року. Від того стихійного лиха минуло 12 літ, і про нього нагадують хіба що спогади очевидців та фотохроніка в газетах. А цьогорічний листопад запам'ятався теплом, якого в наших краях не було понад 60 років. Дивно спостерігати, що люди на вулицю виходили в сорочках із короткими рукавами, а в Криму, до речі, навіть купалися. Отже, хочеться зими, а не дощів... Так було би краще...

А що кажуть із приводу водного багатства, катастрофічних повеней і аномального тепла місцеві фахівці? Як відомо, у нашому краї водними ресурсами "опікується" Берегівське міжрайонне управління водного господарства. Тож його начальник Микола Федорович Козлюк, який у цій сфері має незаперечний авторитет, – наш сьогоднішній співрозмовник.

– Пане Миколо, які функції виконує очолюване вами  міжрайонне управління водного господарства?

– У своїй діяльності ми керуємося Положенням про Берегівське МУВГ, яке свого часу було затверджено Державним Комітетом України з водного господарства. Підприємство здійснює свою діяльність на території Берегівського та Іршавського районів, де й зосереджені в основному наші виробничі потужності.Головні наші завдання – це, зокрема, експлуатація меліоративних систем і водогосподарських споруд для забезпечення сталого вирощування сільськогосподарської продукції на осушених землях, проведення технічного обслуговування, поточних і капітальних ремонтів водогосподарських об'єктів. А ще виконуємо заходи, пов'язані з попередженням шкідливої дії води (підтоплення, повені, зсуви тощо), ліквідацією її наслідків, включаючи захист населених пунктів і прилеглих до них територій, забезпечуємо безаварійний пропуск повеневих вод  у водотоках регіону.  Також контролюємо, як дотримується режим роботи водосховищ і водогосподарських систем.

– А наразі що вас найбільше турбує?

– Сьогоднішні наші хвилювання – це найперше затоплення угідь і земель  внутрішніми водами,  потічками та локальні розливи. Як правило, вони виникають унаслідок інтенсивних довготривалих дощів. А це призводить до замулення кюветів, каналів.Щоб не допустити підтоплення,потрібно провести певні заходи, найперше навчити людей не засмічувати потічки та канали, дбати про чисте довкілля та природу загалом. 

– А як здійснюється протидія руйнівним повеням?

– Для безаварійного пропуску льодоходів, повеневих і дощових вод, управлінням розроблено та затверджено низку дієвих попереджувальних заходів.
Це, зокрема, забезпечення оперативного інформування про розвиток і проходження повеневих вод, регулярне спостереження за гідрологічним і льодовим режимом річок; обстеження гідротехнічних споруд на об'єктах і визначення їх стану для ліквідації пошкоджень. У БМУВГ створена оперативна група на випадок непередбачуваних подій, які можуть статися у зв'язку з великою водою. Налагоджена  конструктивна співпраця з органами місцевої влади, підрозділами МНС, гідрометеослужбами. На експлуатаційних дільницях можуть бути задіяні аварійні бригади  з відповідною технікою тощо.

–  Чи караєте порушників водного законодавства?

– Водним правилам ми приділяємо надзвичайно серйозну увагу. Для здійснення контролю за раціональним використанням, охороною і відтворенням водних ресурсів  розроблено графіки перевірок законодавства у Берегівському та Іршавському районах. Окрім цього, наша служба наділена ще й інспекторськими функціями. Приміром, протягом 2010 р. спеціалісти управління провели 41 перевірку-рейд, унаслідок чого  складено 12 протоколів і стягнуто штрафів на 1122 грн.

–  Як можете охарактеризувати колектив підприємства?

– Діяльність Берегівського управління водного господарства забезпечують дуже фахові,досвідчені спеціалісти, серйозну роботу виконують інженери-гідротехніки. Більшість членів трудового колективу – це працівники із багаторічним стажем, які  осушувальні системи та меліорацію знають краще, ніж свої п'ять пальців. Пишаємося, що маємо таких грамотних, знаючих і бувалих водників. 

– Які заходи найближчим часом утілюватиме в життя очолюване вами управління? 

– Насамперед, це встановлення тривких контактів із районними, міськими, селищними та сільськими радами. В осінньо-зимовий період це вкрай актуально, адже виникає загроза підтоплення частин населених пунктів й територій через формування інтенсивних місцевих стоків і захаращеність потічків, присадибних і придорожніх канав, кюветів тощо. Аби не сталося водовиливів, рекомендуємо очистити та перевірити всі водопропускні гідротехнічні споруди, шлюзи-регулятори, слід також належним чином підготувати до роботи з перекачки місцевих стоків агрегати та силове обладнання стаціонарних і пересувних насосних станцій. У підвищеній готовності мають бути техніка та аварійні бригади, вже не кажучи про відповідний запас матеріалів, інструментів та спорядження. Необхідно визначити можливі потенційно-небезпечні місця, вести постійне спостереження на загрозливих ділянках, важливим елементом є реалізація єдиної технічної політики, спрямованої на впровадження в роботу найновіших досягнень науки, технологій і передового досвіду.

Усе це дає змогу провести відповідні підготовчі роботи, і зустріти повінь, що є природним циклом і від якої нікуди не дінешся, як мовиться, у всеозброєнні.

– Чи співпрацюєте з місцевими органами самоврядування?

– Так, співпраця з місцевими органами – це наше повсякденне завдання і щоденний обов'язок. Отож, користуючись нагодою, хочу запросити до співпраці очільників двох РДА, новообраних голів сільських і селищних рад, а також мерів Берегова та Іршави І. Ф. Гайдоша та С. С. Бобика, з якими маємо спільно втілювати в життя регіональні протипаводкові програми. А під час підготовки бюджету на 2011 рік бажано передбачити кошти на природоохоронні заходи, що дасть змогу працювати у цій сфері ще конструктивніше.

...Трагедії та біди, як не прикро, приходять неочікувано. Зрештою, від майбутніх ударів стихій, водних лих у тому числі,  не застрахований ніхто. Відтак готуватися до них про всяк випадок мусимо системно і грунтовно. Тоді вода, нехай навіть велика, нестиме нам якнайменше шкоди, даруватиме користь і добро, а ще стане другом кожній людині, у кожній родині.
 
 

Ганна Онисько, Берегово

29 листопада 2010р.

Теги: рейд, водники, Берегово

Коментарі

Любов 2011-11-07 / 12:49:00
Ваша розробка проекту по потоку Бистрий села Великий Раковець не є кваліфікованою.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини