Закарпаття: Незакінчена п’єса для механічного піаніно

У вівторок відбулося перше засідання першої сесії новообраної Закарпатської облради шостого скликання, друге засідання призначено на 30 листопада. Перше же затяглося на багато годин через численні перерви на організацію виборів, адже на ньому обрали спершу голову ради (І. Балогу), потім його першого заступника (В. Закуреного). Також до другого засідання кожний з депутатів має визначитися, в якій з 12 постійних комісій він буде працювати (чи, принаймні, числитися).

Закарпаття: Незакінчена п’єса для механічного піаніно

Чогось несподіваного на засіданні не сталося. Що "Єдиний Центр" утворить в раді коаліцію з регіоналами, стало зрозуміло ще 12 листопада, коли В. Балога став міністром з надзвичайних ситуацій. Про деталі домовленості між В. Балогою і В. Януковичем можна тільки здогадуватися, але цілком очевидно, що ішлося і про тимчасове перемир'я між відповідними політичними силами на Закарпатті. "У Партії регіонів обласна адміністрація, значить у нас має бути обласна рада", – такою могла бути логіка В. Балоги. Санкцію з Києва на це було отримано.

Суто ж технічно реалізувати дане рішення не було жодних проблем. У раді тепер не стало багатьох радикально налаштованих депутатів, котрі наважувалися на висловлення власної думки. Зате зберегли мандати багато малопомітних фігур. Це закон політичної еволюції: хочеш вижити – не висовуйся. Гадалося, що мажоритарники будуть менш залежними від партійного диктату, мовляв, вони заручилися підтримкою виборців на окрузі і відповідають тільки перед ними. Вийшло же абсолютно навпаки. Багатьох нинішніх депутатів на їхніх округах практично не бачили, за них працювали партійні агітатори з туго набитими кишенями. В результаті липові мажоритарники ще більше залежні від партійного керівництва, ніж навіть ті, хто пройшов за списком. То ж на майбутнє можна затямити: якщо окремий депутат виступає з деструктивними ідеями (а таке під час п'ятого скликання було не раз), він висловлює зовсім не особисту думку, це позиція керівництва фракції і партії. Про якусь внутрішню демократію і плюралізм більше говорити не доводиться, депутати тепер пов'язані між собою залізобетонними зв'язками.

І у п'ятому скликанні рада була цілком керованою і прогнозованою, зараз же вона перетворилася на таке собі механічне піаніно із 108 клавішами. Правда, всяке піаніно ще потребує настройки. На перше засідання прибуло 105 депутатів – дарма господарники приставляли два додаткових стільці у сесійну залу. За головування І. Балоги подано 95 голосів, 9 – проти, один бюлетень визнано недійсним. Тяжко сказати, хто ті десять депутатів. Найбільше свою опозиційність назовні демонструвала Партія угорців (КМКС), вона навіть не делегувала свого представника до лічильної комісії. Мають підстави до опозиційності і деякі інші малі фракції. Але радикально це ситуації не змінює. Крісло голови – у ЄЦ, першого заступника – у регіоналів. Ще одного заступника поки не обирали, лишили це на 30 листопада як предмет для подальших домовленостей. По ідеї, на це крісло могла би претендувати третя за величиною фракція ("Батьківщина"), але схоже, що зараз все узгоджується з Києвом, а він навряд чи дасть на це згоду.

Що ж – коли на рівні області представницька і виконавська влади контролюються конкуруючими політичними силами, то у цьому є очевидні плюси. Правда, якщо обидві сили в одній ваговій категорії і налаштовані все-таки більше на роботу, а не на нескінчені усобиці. А ЄЦ і регіонали мають дуже тривалу історію взаємин, причому усобиць там було більше, ніж конструктиву.
Як довго протримається такий симбіоз? Десь півтора роки. На літо 2012 р. припадає не тільки футбольний чемпіонат, а й початок виборчої кампанії до парламенту. ЄЦ відновлюватиме свою маркетингову мережу, бо для проходження у парламент доведеться узяти більшість голосів на Закарпатті і ще в якій-небудь області (наприклад, Чернівецькій), а також показати бодай якісь помітні результати в інших регіонах. Але найзапекліша битва буде за Закарпаття. У цьому сенсі місцеві вибори були тільки розминкою, пробою сил. Аби парламентські вибори були успішними, доведеться завчасно наповнити виборчий фонд. Контроль над обласною радою, а ще більше – над МНС, може цьому посприяти. Для ЄЦ тепер багато роботи у районах, де на місцевих виборах найкращі результати показали регіонали (Рахівський, Тячівський). Результатом же регіоналів в цілому по Закарпаттю їхня партійна верхівка у Києві навряд чи задоволена, то ж 2012 р. доведеться реабілітовуватися, а для цього теж треба готувати ґрунт завчасно. Отже, в обласній раді відбуватиметься не так співпраця, як "заклята дружба".

Сергій Федака

26 листопада 2010р.

Теги: облрада, Балога, Янукович, Єдиний центр, Партія регіонів

Коментарі

Русин 2010-11-26 / 23:27:00
Хочешь режь, а хочешь куй....

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини