У Мукачівській ЦРЛ впроваджено новітні технології в лікуванні інсультів

Минулого тижня в Мукачівській центральній районній лікарні у структурі відділення церебро-васкулярної патології відкрито блок інтенсивної терапії. Відтепер допомога пацієнтам з гострими порушеннями мозкового кровообігу при ішемічних та геморагічних інсультах буде надаватися на якісно новому найсучаснішому рівні. Причому, одним із головних пріоритетів та напрямків своєї роботи неврологи лікарні вбачають саме в проведенні тромболізису при ішемічних інсультах.

У Мукачівській ЦРЛ впроваджено новітні технології в лікуванні інсультів

Ця нова, але надзвичайно ефективна маніпуляція вперше в нашій області була успішно проведена саме в Мукачівській ЦРЛ. Пацієнту, якому першому провели тромболізис в Мукачівській районній лікарні в певній мірі пощастило – йому стало зле саме тоді, коли він прийшов до цього медичного закладу по справах. Від моменту появи перших симптомів інсульту до повного обстеження не минуло й години.  Хворого миттю обстежили на комп'ютерному томографі, доставили у відділення церебро-васкулярної патології, де і було проведено процедуру тромболізису — розчинення тромбу при гострому ішемічному інсульті. Оперативність звертання до лікаря у випадку інсульту відіграє дуже важливу роль, наголошує головний лікар Мукачівської ЦРЛ Василь Васюта. Три години з моменту появи симптомів — це так зване терапевтичне вікно, тобто час, коли ще можна проводити процедуру тромболізису, і коли ще немає омертвіння нервових тканин, — пояснює Василь Васильович. — За ці три години лікарям потрібно встигнути зробити всі лабораторні аналізи, проконсультувати пацієнта у невролога, анестезіолога, а також провести комп'ютерну томографію. На жаль, зазвичай забирає час транспортування хворого. Тож велика відповідальність лягає на плечі працівників "швидкої". Тому фахівці звертають увагу на необхідність негайного звернення пацієнтів до медичного закладу при перших же ознаках інсульту. Уникнути важких наслідків інсульту можна, якщо встигнути ліквідувати його причину — тромб.

— Цей пацієнт  виписаний  з лікарні  практично без неврологічного дефіциту — розповідає заступник головного лікаря з лікувальної роботи Мукачівської ЦРЛ Василь Мацейко.  Практика застосування тромболізісу при ішемічних інсультах в Україні має зовсім недовгу історію і почала застосовуватись тільки з 2007 року.  Проте, ефективність цієї методики, навіть з огляду на її дороговартісність (до 14 тис гривень коштує проведення однієї процедури) красномовно говорить сама за себе – при своєчасному введенні препарату стан хворого покращується, неврологічний дефіцит значно регресує.  За словами фахівців, пацієнт буквально "оживає на голці". Динаміка розвитку тромбілізісної терапії при ішемічному інсульті в Україні з кожним роком зростає, так у 2007 році було зроблено 18 процедур тромболізу, у 2008 році - 40, а у 2009 році – вже 73. За кожною цією цифрою – врятоване життя, здоров'я, повне відновлення працездатності пацієнта протягом кількох годин!

У Німеччині, як зауважує завідувач відділенням це церебро-васкулярної патології Мукачівської ЦРЛ Віталій Луц , тромболізис проводять кожному шостому пацієнту з ішемічним інсультом. У нас це поки одиничні випадки. Показовим позитивним прикладом ефективності застосування тромболізісної терапії є досвід Іспанії, де 30 % пацієнтів поступають в стаціонар в межах 3-х годинного терапевтичного вікна і 60 % отримують тромболітичну терапію завдяки застосуванню системи до госпітальних інсультних кодів. Так потенційним кандидатам присвоюється  код найвищого пріоритету Р1. Вони транспортуються і проходять всі лабораторні процедури та обстеження в екстреному порядку.

Тож перший крок до застосування цієї ефективної методики лікування в нашій області вже зроблено. Блок інтенсивної терапії Мукачівської ЦРЛ готовий прийняти і надати допомогу пацієнтам в ургентному порядку. Єдине і головне, що потрібно для успішного втілення і реалізації цієї сучасної прогресивної методики – уважність потенційних пацієнтів до власного здоров'я, відповідно оперативність і своєчасність доставки хворого до медичного закладу і відсутність протипоказів для проведення тромболізу.

22 листопада 2010р.

Теги: кровообіг, ішемічний, тромб, інсульт

Коментарі

Лікар 2010-11-22 / 16:20:00
З кишені районного та міського бюджетів. Благо мукачівщин аможе собі це дозволити...

Макс 2010-11-22 / 15:47:00
З чиєї кишені буде оплачено лікування хворого? А якщо немає 14 тис. гривень?!! Який бюджет витримає такий потік інсультників? Чи не буде стара-добра практика - за ваші гроші будь-які забаганки....

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини