Курятина в закарпатських магазинах не подорожчає?

Можливо м’ясо птиці навіть подешевшає. Антимонопольний комітет України зобов’язав 10 найбільших виробників м’яса птиці знизити ціни на їхню продукцію, адже під час перевірок виявив необґрунтоване завищення.

Курятина в закарпатських магазинах не подорожчає?

Так, за результатами моніторингу оптово-відпускних цін найбільших виробників охолодженого м'яса птиці зафіксовано, що з серпня по вересень мінімальні ціни зросли від 4% до 13%, максимальні – від 4% до 11%. За інформацією АМКУ, більшість виробників цієї продукції повинні забезпечувати утримання мінімальних витрат на виробництво комбікормів для вигодовування птиці. Як відомо, ця стаття витрат є найбільшою у виробництві охолодженого м'яса птиці та досягає 85%. На підставі аналізу цінової ситуації на ринку кукурудзи та комбікормів Комітет встановив, що об'єктивні причини для росту цін на м'ясо птиці на сьогодні відсутні. АМКУ також зобов'язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, уникаючи посередників, робота з якими завжди призводить до збільшення кінцевих цін.

Яка ситуація з цією продукцією на обласному споживчому ринку, вирішила дізнатися "Закарпатка". Для початку перевірили ціни у супермаркетах. Кілограм курячої тушки коштує у середньому 25 грн., філе – близько 30 грн., на крильцях і окороках цінник з надписом 19.99 – 21.99 грн., курячі спинки найдешевші – 9 грн. за кілограм. У більшості звичайних крамниць ціни вищі на 10-15 %. Що стосується продовольчих ринків, то тут ціни трохи нижчі. Продавець Олена констатує: "З усіх м'ясних продуктів курятину купують чи не найчастіше, адже ціна, порівняно з іншими м'ясними продуктами, дешевша. Однак і тут заощаджують, наприклад, для приготування бульйону беруть не цілу курку, як годиться, а одну-дві спинки. Так дешевше". 

На стихійному ринку ситуація протилежна. Тут з м'яса птиці можна придбати тільки цілу домашню курку. Ціна коливається від 35 до 40 грн. за кілограм. Таким чином за одну курочку для бульйону доведеться викласти  близько 50 грн. Ужгородка Олеся  купує м'ясо птиці тільки тут, оскільки готує для маленьких діток: "З домашньої курки бульйон виходить  набагато смачнішим, аніж з фабричної. Однак і тут слід бути дуже обережним, адже жовта й апетитна на вигляд курочка може бути підфарбована йодом. Одну тушку я розділяю на кілька частин, щось готую одразу, інше відкладаю в морозилку".

Торік в Ужгородському районі було вироблено понад 2 тис. тонн м'яса бройлерів. Зараз на базі фермерських господарств успішно працюють птахофабрики з виробництва яєць та забезпечення на-селення, фермерів молодняком птиці м'ясних та яєчних порід. У минулих номерах "Закарпатка" вже писала про Програму розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва у Закарпатській області на 2010–2015 роки. Так, виконання цієї Програми дозволить збільшити чисельність поголів'я курей-несучок з метою збільшення виробництва яєць та м'яса птиці, поліпшення забезпечення населення молодняком птиці. Крім того, реалізація Програми сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки регіону, стабілізації роботи підприємств переробної галузі, розв'язанню проблем зайнятості як сільського, так і міського населення та збільшенню його доходів, а, отже, й підвищенню добробуту. Тож незабаром ми споживатимемо продукти тільки власного виробництва.

Вікторія Сабо, "Закарпатська правда"

20 листопада 2010р.

Теги: курка, курятина, птиця

Коментарі

УЖГОРОДКА 2010-11-20 / 14:46:00
НЬИТ. Кур...и, якi боли дишивi , такi i лишаться... Налетай - не хочу... З дОвгими ногами з куртими, з великими товстими БЕДРАМИ, з худими... НЬЕТ. Не подорожавуть. Конкуренция велика .

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини