Мукачівець Олександр Покорський став володарем кубка Карпат з авіамодельного спорту

Не для кого не секрет, що розвиток авіамодельного спорту на Міжгірщині є пропорційно залежним від діяльності тандему батька і сина — Олександра і Віталія Дорошенків, які в найскрутніші часи не залишили улюблену справу і по праву добилися чималих успіхів у цьому виді спорту.

Мукачівець Олександр Покорський став володарем кубка Карпат з авіамодельного спорту

А найбільшим їх досягненням на даний час можна вважати можливість проведення етапу розіграшу кубка України з повітряних боїв у класі F-2-D, F-2-I та відкритої першості Закарпатської області — змагань надзвичайно високого рівня саме на Міжгірщині.

Три дні поспіль жителі Міжгір'я та його гості могли спостерігати за проведенням надзвичайно захоплюючих змагань з авіамодельного спорту. Турнір такого рангу вперше проводився не тільки на Міжгірщині а і на Закарпатті в ньому брали участь спортсмени з Росії, Молдови та багатьох куточків України всього 30 учасників.

Перший етап авіашоу в класі повітряних боїв F-2-I розпочався у п'ятницю, за якого спортсмени випробовували нові моделі "бойових" літаків з малим об'ємом двигуна. Хоч змагання в цьому класі не проходять на офіційних світових турнірах, але вони стали доброю розминкою перед надпринциповими боями, що мали відбутися в суботу та неділю. До речі, в п'ятницю переміг міжгірський ас Віталій Дорошенко, здолавши у фінальному двобої заслуженого майстра спорту, чемпіона світу, семиразового володаря світового кубка Станіслава Чорного з м. Київ. Третє місце виборов Андрій Умрихін (м. Жовква Львівської області). Серед юнаків найсильнішим став Євген Когутич — вихованець місцевого авіамодельного гуртка, срібло завоювала Вікторія Колосова (м. Донецьк), бронзу — Дмитро Малета з Міжгір'я.

В суботу відбулося офіційне відкриття змагань. Вступним словом присутніх привітав начальник ЦСТК авіаційного моделізму ТСО України Михайло Захаров. Подякував у першу чергу організаторам та спонсорам, без допомоги яких було б неможливим проведення турніру високого рівня, водночас відзначив гостинність господарів, безперечно, зачарованість неповторними краєвидами та сприятливими як природними, так і погодними умовами, пообіцявши що такі змагання можуть бути на міжгірщині традиційними.

Затим слово для привітання надали заступнику голови райдержадміністрації Миколі Тимощуку, який наголосив, що влітку на Міжгірщині відбулися подібні міжнародні змагання з парапланеризму, тому досвід у даній справі чималий. Відтак побажав, щоб проведення цього турніру також стало традиційним на теренах нашого району.

Від імені депутатського корпусу та голови районної ради спортсменів привітав заступник голови райради Володимир Голодняк і наголосив, що саме завдяки ентузіазму та наполегливій праці Олександра і Віталія Дорошенків авіамодельний спорт на Міжгірщині не зник, а продовжує розвиватися. І можливість проведення такого турніру — саме їх заслуга.

Тетяна Горова, начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації разом із Василем Юриком, заступником селищного голови Міжгір'я висловили надію, що учасникам сподобається в нас у гостях і наступного року ми знову матимемо змогу поспостерігати за захоплюючим видовищем.

Одразу ж після завершення офіційної частини відкриття головний суддя змагань Ігор Міленін оголосив про початок жеребкування, за результатами якого мали визначатися 15 пар для проведення повітряних дуелей. Цікаво, що серед пілотів були і початківці, першорозрядники, майстри спорту, і навіть аси, володарі кубків різноманітних міжнародних змагань із повітряних боїв.

Міжгірщину представляли два пілоти — Віталій Дорошенко, кандидат у майстри спорту та Євгеній Когутич — першорозрядник. За результатами жеребкування Віталій мав зустрітися з Костянтином Шандурським з Києва, який, до речі, є шульгою, що ускладнює бій. Менше пощастило нашому молодому пілоту Євгенію — йому попався чемпіон Європи та світу з Молдови Станіслав Кулачкін. Хоч бажання та самовідданості Жені не позичати, але цього виявилося замало. Все ж таки в іменитого суперника і досвіду, і майстерності виявилося більше, тому він переміг, зробивши гвинтом свого літака більше відрізів стрічки, закріпленої на хвості апарату нашого пілота.

Віталій Дорошенко також у бою з Костянтином Шандурським далі не пройшов, при цьому розбивши два свої і два літаки суперника. Як показали змагання, таких повітряних "аварій" було чимало. Пілоти без зайвих сумнівів йшли на таран, у друзки розбиваючи свої дітища. В таких випадках першочерговим завданням для екіпажу, в який входило окрім пілота ще двоє механіків, — чим швидше запустити новий літак у повітря, адже кожна проведена під час бою секунда на землі каралася штрафними балами. За таких дій стало зрозуміло, що авіамоделізм ще й командний вид спорту.

 Найвидовищніший виявився поєдинок двох асів — чемпіона світу, семиразового володаря кубка світу Станіслава Чорного та кандидата у майстри спорту Любомира Лилика. Із самого початку дуелі стало зрозуміло, що легкою перемога не буде. Весь поєдинок проходив на неймовірних швидкостях, суперники по черзі "сідали" один одному на хвіст і обрубували стрічки. Не обійшлося без зіткнень. Два рази механіки були змушені підіймати в повітря запасні літаки своїх пілотів. В одній повітряній аварії моделі обох спортсменів переломилися навпіл і все ж таки перемогу здобув пілот з Київщини Станіслав Чорний.

Цікаво було спостерігати за боями, які проводив учасник з Мукачівщини Олександр Поморський — чемпіон світу серед юніорів 2010 року. Незважаючи на юний вік, пілот вирізнявся майстерністю, спритністю та неабиякою кмітливістю і долав навіть іменитих суперників. Зокрема, в першому ж поєдинку ас-юнак переміг пілота Валерія Бездворного (Молдова), кандидата в майстри спорту, а згодом зустрівся з майстром спорту міжнародного класу Ігорем Дементієвим (Молдова), якого теж здолав у захоплюючому двобої.

Мали місце й курйозні випадки. Три рази моделі літаків відривалися з кордів і у вільному некерованому польоті летіли за межі стадіону. Один літак долетів аж до медичного коледжу, інший впав біля шкільної їдальні, а третій екстрено приземлився біля карети швидкої допомоги. Добре, що вдалося уникнути травм глядачам.

В неділю відбулися фінішні старти, котрі мали визначити переможців. Відтак найсильнішими серед юнаків та дорослих виявилися Олександр Покорський разом із одним з кращих механіків України Василем Алмашієм з Мукачева. Друге місце серед юнаків посіла Анастасія Стебницька (місто Чернівці), третє — Володимир Омельченко (також з Чернівців).

Срібним призером у старшій віковій категорії став пілот Станіслав Чорний (м. Київ) і його механік Андрій Умрихін (м. Львів), а бронзу вибороли пілот Костянтин Максименко разом із механіком Костянтином Шандурським (обидва із столиці).

Виготовлений за спецзамовленням трофей ручної роботи кубок Карпат, виготовлений міжгірськими художниками Михайлом Кінчем та Володимиром Глебою, виграв закарпатський спортсмен-мукачівець, пілот-вундеркінд Олександр Покорський.

Звичайно, подібні змагання додають нашому краю ще більшої популярності. З року в рік завдяки ентузіазму жителів Верховини, небайдужим меценатам та послідовним діям районної влади Міжгірщина стає центром проведення різноманітних спортивних заходів, ваблячи туристів та любителів екстремального відпочинку.

Андрій Голодняк,"Верховина" для mizgir.com.ua
Фото автора.
 

17 листопада 2010р.

Теги: авіамодельний, спорт, кубок, Міжгір'я

Коментарі

ascold & dir 2010-11-19 / 11:26:00
а як би сконтактуватися з люибтелями цього цікавого виду спорту - хоча б з тими ж покорськими, або міжгірським осередком???

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини