Закарпатські політологи про призначення Віктора Балоги міністром МНС

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, президент Віктор Янукович 12 листопада призначив лідера «Єдиного Центру» Віктора Балогу міністром з надзвичайних ситуацій.

Закарпатські політологи про призначення Віктора Балоги міністром МНС

 Ось як коментують це призначення закарпатські політологи:

Керівник громадської організації "Закарпатський центр політичних досліджень" Віктор Пащенко:

— Політична ситуація від призначення однієї людини не змінюється. Політична ситуація – це доволі інерційний і сталий процес. Але, очевидно, що це вплине на зміну настроїв у верхівці політикуму, на настрої керівників політичних організацій в області. В даному випадку призначення Балоги - це зміцнення адмінресурсу "Єдиного Центру". Керівники політичних організацій будуть його враховувати. До цього ЄЦ формально не мав адмінресурсу.

Політолог Роман Офіцинський:

— Таке рішення невмотивоване, позбавлене глузду і суперечить логіці Партії регіонів. Це якісь коаліційні торги: як на регіональному рівні, так і в оточенні Віктора Януковича. Це інтрига всередині президентського оточення, боротьба між групами впливу. Одна із цих груп вирішила когось підсилити, а когось послабити. Мабуть, для 90% оточення ПР це рішення є незрозумілим. Вперше ПР залишає Балозі в аренду область. Тепер для них - це закритий для проникнення край. Балога ж сам по собі – регіональний політик, а не політик загальнодержавного рівня. Він не має достатнього ресурсу. Тим більше, що результати "Єдиного Центру" на виборах у Закарпатті не є реальними. Вони майже в чотири рази завищені внаслідок застосування нечесних технологій на виборах, внаслідок підкупу. Януковичу Балога, навряд чи, потрібен. Це призначення, по суті, нічого не змінює. Вважаю, що ситуація поки що залишатиметься невизначеною і потрібно буде подивитися на кілька наступних кроків. Не знаю, чи посилиться адмінресурс ЄЦу на Закарпатті. Швидше за все йтиме мова про збереження цього адмінресурсу і збереження людей Балоги на посадах. Але, знову ж таки, збереження його адмінресурсу не входить в інтереси Партії регіонів, яка не звикла ні з ким ділитися. Тому - змін великих не очікую. Тобто, чогось перспективного в цьому призначенні немає, є лише щось ситуативне. Вважаю також, що в області можуть відбутися кадрові рішення такого ж абсурдного типу.

Політолог Федір Шандор:

— Значних революційних змін не очікую від цього призначення. Ситуація, грубо кажучи, стабілізується. Зрозуміло, хто - сильний та хто буде формувати коаліцію. Можу сказати, що в Закарпатській обласній раді буде "сильніша" коаліція Партії регіонів та "Єдиного Центру". Стабілізується ситуація тому, що в області переміг "Єдиний Центр". Але, по суті, цього їм недостатньо було для коаліції. Тепер Балога опиниться в МНС за призначенням регіоналів. Тож, очевидно, були паритетні домовленості. Тобто, все тепер буде гарно, 50 на 50. І тепер бачимо чітко: хто відповідальний за Закарпаття у Києві. Вважаю, що "губернатор" у зв'язку з цим призначенням не зміниться, бо їм потрібно тут закріпитися і виграти наступні парламентські вибори. А от заступники або начальники управлінь, тобто прямі виконавці, можуть змінитися.

Директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м.Ужгороді Світлана Мітряєва:

— Призначення Віктора Івановича на цю посаду – це компроміс, який досягнутий у зв'язку з тим, що Партія регіонів не набрала тієї кількості голосів, яка б дозволила їй бути в більшості. Віктор Балога показав, що він є гравець широкого плану, що він мислить масштабно, тактично і психологічно. І Балога приніс той результат, якого від нього, можливо, дехто і не очікував. На мою думку, цей результат досягався не лише в останній час, а протягом тривалого періоду. Інше питання – якими шляхами досягався цей результат. Десь для цього застосовувалися не дуже коректні методи. Але провина провладної партії у тому, що вона не змогла за цим прослідкувати. Тому вплив Віктора Івановича - як політичного лідера і як особистості, буде посилюватися в області. В принципі, це - добре, бо завдання економічної модернізації і стратегічного вирішення питань зовнішнього вектору мають бути відпрацьовані в кожному регіоні. А для цього має бути більшість в обласній раді і виконання доручень, що йдуть по вертикалі Президента. Добре це й тому, що на посаді мера Ужгорода зараз знаходиться людина Віктора Івановича. Тому не буде тієї конфронтації, яка могла би бути в іншому випадку. Безумовно, будуть і кадрові зміни в області.

Політолог Сергій Федака:

— По-перше це означає, що Балога домовився з Президентом і, мабуть, домовився не тільки про власну посаду, але і про якісь преференції для своєї команди в області. На мою думку, посиляться його позиції , бо він має купу своїх родичів і велику команду... Вважаю, що може його людина опинитися в кріслі голови Закарпатської обласної ради. Оскільки він став міністром, то зміцнюється його адмінресурс в області.

Віктор Тар

12 листопада 2010р.

Теги: Балога, міністр, коаліція, Єдиний Центр, Партія регіонів

Коментарі

Син Герман подав у відставку через Балогу. 2010-11-15 / 11:12:00

сорри 2010-11-14 / 14:57:00
Згоден з мєстним: виходячи з можливого, Балога максимально схоснував ситуацію на цих виборах. Якими методами, і добре це для України загалом і Закарпаття зокрема, чи погано, виносимо за дужки. В будь-якому разі тепер він на плаву. Це дає йому можливість будувати плани на майбутнє. Тим більше, що ситуацію на Закарпатті він виграв тотально: і по факту, і в протистоянні з "регіонами", які тепер змушені здавати назад по мажоритарних округах в Ужгороді. Під цю перемогу тепер (і тим більше - в майбутньому) під нього вкладуться ті, хто на Закарпатті вичікував, куди подує політичний вітер.

Якщо абстрагуватися від особистої вигоди Балоги, то маємо те, що я особисто передбачав - реалізовується "наймиролюбніший" варіант розвитку політичних подій ("війна" мала би свої мінуси), а насправді - змичка головних політичних сил в ім'я дерибана області. Ілюзій щодо здатності "Батьківщини" виконувати роль опозиції у мене, особисто, немає. Отак...:)

Микола Староста (Жалива) 2010-11-14 / 14:16:00
Не треба накаляти обстановку, все буде добре.

?? 2010-11-14 / 13:05:00
"Від Балоги вже тікають депутати"
"Депутат від НУНС Леся Оробець написала заяву про вихід з партії "Єдиний центр". -- це один штук. Де там "депутатИ"?

Демократія 2010-11-14 / 12:59:00
Від Балоги вже тікають депутати

Депутат від НУНС Леся Оробець написала заяву про вихід з партії "Єдиний центр".

Таку заяву розміщено на її персональному блозі.

"Я повідомляю вас про свій вихід з партії "Єдиний центр" за власним бажанням. Згідно статуту партії складаю з себе відповідні повноваження", - сказано в заяві.

"З моменту отримання цієї заяви прошу не вважати мене членом партії "Єдиний центр". Також прошу зняти мої персональні дані з офіційного сайту "Єдиний центр", - йдеться в документі.

Як відомо, раніше президент Віктор Янукович призначив лідера "Єдиного центру" Віктора Балогу главою Міністерства з надзвичайних ситуацій.

У НУНСі вже впевнені, що 10 депутатів від "Єдиного центру" поповнять ряди парламентської більшості.

Українська правда

местный 2010-11-14 / 12:44:00
2Микола Староста (Жалива): я с Вами не согласен только в одном: нет, не отказался Балога от амбициозных планов стать 3-ей партией на выборах в Раду. 3-е место даст ему должность спикера (и возможность для любимой Балогой подковерно-закулисной деятельности). Причем это, учитывая рейтинги "Сильной Украины" и "Фронта перемен" - вполне реально. Балога будет, по-моему, идти к своей цели...

Микола Староста (Жалива) 2010-11-14 / 12:08:00
Лідери ЄЦ, декларували що їх партія, ввійде в трійку партій по Україні, а вийшло не так, як гадалося, фактично партія В.Балоги не може претендувати на місця, в парламенті України, а Закарпаття для Киева, щось як Камчатка, для Москви.

Микола Староста (Жалива) 2010-11-14 / 11:37:00
Все просто, В.Балога зрозумів, що його може чекати участь Ходорковського, тому і "здав" "Єдиний Центр". Він "заскочив" в останній вагон, тут можна йому віддати "должное", в принципі для Закарпаття, це був самий ліпший варіант. "Склепати" більшість, в обласній раді, не могли не ПР ні ЄЦ.
Все "пахло" війною на місцевому рівні, в тому випадку до нас могли назначити губернатора з Донецка. Як будуть розвиватися "собитія" не важко змоделювати, В.Янукович не Ющенко, Балозі прийдеться дуже важко, одно не в тему сказане слово, і він не міністр.
Тут буде велике значення мати, відношення А.Ледиди і В.Балоги, якщо вони почнуть "топити" один одного, можуть потонути разом.
Ліпше поганий мир, від доброї сварки.

местный 2010-11-14 / 09:18:00
2Микола Староста (Жалива) ("Не один "політолог" не сказав правди") - Микола, скажите Вы - будете первым, и неделю ждать не надо будет :)

Микола Староста (Жалива) 2010-11-14 / 00:24:00
Не один "політолог" не сказав правди, де собака "зарита" і в чому головні причини призначення В.Балоги. Буквально за слідуючий тиждень, вони то зрозуміють.

ember 2010-11-13 / 20:24:00
Prognoz: JC slitsja polnostju s regionalami. Ivan Baloga predsedatelj oblsoveta! Odin iz samestitelej: "nastojashchij" regional, drugoj kto to ot vengrov.

Istvan 2010-11-13 / 18:58:00
"данєцкі" бандюки не хочуть знищити угорців Закарпаття.

местный 2010-11-13 / 17:25:00
"национал-ющенковщине и -тимошенковщине все-таки конец на Закарпатье" - Иштван, а что, разве было когда-то реальное начало?

чего радуешься? чем местные бандюки лучше (или хуже) "данецких"?

Istvan 2010-11-13 / 17:13:00
Важно, что национал-ющенковщине и -тимошенковщине все-таки конец на Закарпатье.

Faust 2010-11-13 / 13:53:00
Саме розумне рішення нашого Президента аісля "конституційних" зімн! Балога - сильна і грунтовна особистість.Він в кінці-кінців стабілізує міністерство і наведе там порядок після всяких шуфрищуків!.. .

credo 2010-11-13 / 12:42:00
Р.Офіцинський - самий відвертий, правдивий і небоягузливий коментар. Інші "експерти", як видно, не гребують гонорарами з Мукачева. Найбільший прикол це Мітряєва, яка бачить причину призначення Балоги, цитата:"завдання економічної модернізації і стратегічного вирішення питань зовнішнього вектору мають бути відпрацьовані в кожному регіоні". Іноді краще жувати...:):)

NB404 2010-11-13 / 09:45:00
Завгар, завсклад, зав.свиняча ферма- ЕЛІТА! Україна таки точно поїхала дахом...

pfr 2010-11-13 / 01:31:00
це дійсно як у тому анекдоті: ну що, хто там переміг на виборах? ну як хто, наші! а хто це - наші? ну як хто - от хто переміг, оті й наші!

сорри 2010-11-13 / 01:27:00
Абсолютно логічно в контексті призначення Балоги міністром. Ну і чого пижилися ледида з Шенцевим і рештою регіональної братії? Хіба я не казав, що Шенцев - всього лише заступник голови Партії регіонів. а все вирішує президент?.. :)

паб 2010-11-13 / 00:42:00
ЛУЧ,привіт.Офіцінський трохи гарячкує.Правда раніше я його так часто не чув.Це його думка і вона має право на життя.Час покаже.Хто такий Офіцінський,при всій повазі і хто такий Балога.Все рівно що я себе прирівняв до Януковича.Ну стояв поруч.І все.

НОВИНИ: Політика

14:39
/ 1
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини