У прес-центрі «Закарпаття» презентували нову збірку віршів Мар'яни Нейметі, видану видавництвом «Ґражда» (ФОТО)

У вівторок, 9 листопада, у прес-центрі «Закарпаття» пройшла презентація книги Мар’яни Нейметі «Пропале місто». Збірку, яка вийшла через 26 років після першої книги поетеси, представили журналістам та друзям авторки літературознавець Наталія Ребрик, власне сама авторка Мар’яна Нейметі та Іван Ребрик, директор видавництва «Ґражда», яке зробило велику справу, видавши власним коштом збірку віршів «Пропале місто».

У прес-центрі «Закарпаття» презентували нову збірку віршів Мар'яни Нейметі, видану видавництвом «Ґражда» (ФОТО)

"Теперішня Мар'яна Нейметі – проста, з першого погляду. Вона ніби зрозуміла, вона ніби відкрита, щира. І в той же час вона дуже глибока, дуже філософська, вона символічна. Вона в міру щира, в міру щедра, вона іронічна, вона несподівана, але однозначно – цікава, заворожуюча і довго-довгоочікувана всіма нами. І сьогодні це очікування здійснилося," – саме так представила винуватицю презентації літературознавець Наталія Ребрик, трохи розповівши присутнім журналістам та близьким і друзям Мар'яни про довгий шлях між першою і другою збіркою поетеси. Шлях у 26 років.

Усі ці роки Мар'яна писала вірші й далі, просто ми її не чули... Пані Наталія розповіла про абсолютно оригінальний стиль поетеси, про її глибину та невимовну жіночність, про жіночий внутрішній дух її віршів, виділивши водночас властивий поетиці Мар'яни образ вогню, світла, спалаху, який, залишаючись вірним своїй авторці, з'являється чи не в кожному її вірші.

Відтак сама Мар'яна, добре відома усім журналістам як колега з "Новин Закарпаття", розповіла про те, як власне народжувалася збірка "Пропале місто" і чим саме завдячує такій назві. "Зараз з нашого життя зникло дуже багато талановитих, яскравих людей, – каже Мар'яна, – Їх або вже немає з нами, або ж вони десь сидять по своїх квартирах, позамикалися... Я дуже хочу, щоб вони повернулися, тому що наше суспільство сьогодні дуже розріджене, дуже мертве... Тому й "Пропале місто".

"А зараз, коли все пропало, давайте поговоримо про справи" – цей афоризм, за словами Мар'яни, є свого роду квінтесенцією її творчості, творчості на грані стресу, втрат, болю, пристрасті та розпачу. "Творчість – це чергування великої напруги із великою легкістю. І випереджуючи питання "чому весь цей час не писалося?" я б відповіла: "тому що деколи не вистачало сил, а деколи – легкості"..."

Пан Іван Ребрик розповів про те, як небуденність поетики Мар'яни Нейметі надихнула видавництво на видання збірки її віршів, згадав про жорсткий відбір творів, який неодноразово проводила сама Мар'яна. "Ми з Мар'яною знаємося вже дуже здавна, – розповів Іван Ребрик, – і я давно стежив за її творчістю. Так само, як і всі, з нетерпінням і дуже довго чекав на її наступну збірку, яка все ніяк не з'являлася на світ. Але я був завжди спокійний за неї, бо був упевнений, що її вірші точно будуть надрукавані. Сьогодні Мар'яна Нейметі є однією з тих авторок, співпрацею з якими ми пишаємося."

Іван Ребрик зазначив, що 60 % продукції видавництва "Ґражда" – "це твори наших рідних письменників." І розповів, що в видавничому портфелі є багато творів з історією, схожою до Мар'яниної. Так само видавалася, приміром, проза Сергія Степи, яка вичекала дуже немалий відтинок часу. "Цей принцип є водночас і хорошим тестом для твору," — сказав директор видавництва. 

Іван Ребрик розповів про багатий досвід видавництва у співпраці з великими поетами та письменниками  краю, і насамкінець подарував прес-центру цілий стос книг, які випустило у світ видавництво "Ґражда".

З журналістами розмова крутилася довкола стилістики та ритміки віршів Мар'яни, цікавилися її ставленням до фемінізму та принципами відбору віршів до збірки.

11 листопада 2010р.

Теги: Нейметі, збірка, вірш, презентація

Коментарі

читач 2010-11-11 / 10:41:00
червоні очі на фотах тре було забрать

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини