Григорію Чапкісу сподобалося закарпатське Берегово

Любов до мистецтва починається з дитинства – колискової пісні і маминих казок. Кожна людина має певні нахили, обдарування. Проте майстерність свою потрібно вдосконалювати. Наші молоді таланти цілий тиждень готувалися до фінального гала-концерту «Гран-прі Карпат».

Григорію Чапкісу сподобалося закарпатське Берегово

Фестиваль мав за мету виявити кращих виконавців із танців, співу та інструментального жанру. Щодня проводилися репетиції і конкурси, в яких учасники показували все, що вміли. І ось нарешті фінальний гала-концерт!

Варто сказати декілька слів про журі. Це були, зокрема, спеціалісти вищої категорії, видатні діячі культури і мистецтва, заслужені та народні артисти України. Але з-поміж них найяскравішою особистістю, безумовно, був Григорій Миколайович Чапкіс, і саме завдяки йому конкурс видався напрочуд цікавим. Мені пощастило поспілкуватися з видатним майстром танцю.

– Пане Григорію, як Вам Закарпаття?

– Дуже сподобалося. Закарпатський край неперевершений своєю природою, чистим повітрям. Привертає увагу гостинність закарпатців. Відразу помітно, що ви знаходитеся в центрі Європи, адже люди тут напрочуд культурні, ввічливі, доброзичливі.

– Що можете сказати про молоді таланти України?

– Фестиваль проведено дуже вдало. Усі учасники підготували цікаві номери. А місто Миколаїв навіть зробило  цікаве відкриття в хореографічному мистецтві. Відзначилися також колектив "Вербиченька" із Києва та хлопчик-степіст Ігор Бездєнєжний.

– Чи відрізняються закарпатські учасники від інших конкурсантів?

– Мені особливо сподобався дуже оригінальний, цікавий номер талановитих танцюристів із Мукачева.

– Чи плануєте, пане Чапкіс, завітати в наш край ще?  А може, взагалі залишитесь у нас?

– Закарпаття дуже гостинне, затишне і гарне. Проте кожен мій день розписаний по хвилинах, на мене чекають нові конкурси, концерти. Але обіцяю: якщо знову запросять – залюбки приїду у ваш край!

– Кожен регіон має свої особливості. Що ви можете відзначити у нас?

– Відразу помітно, що Закарпаття – центральноєвропейський регіон. Відчутно, що влада турбується про вигляд населених пунктів, про розвиток культури. Також тут дуже затишні готелі і ресторани: чисті, комфортні, все по-домашньому.

– Ви, напевне, побували в усіх куточках світу. Дуже цікаво, де сподобалося найбільше?

– Безперечно, їздити доводиться часто. Я відвідав 71 країну. Проте моє улюблене місто – Київ. Часто буваю у доньки в Італії і в сина, який живе в Америці.

– Ви досягли неймовірних висот. Що хотіли б побажати талановитим початківцям, які прагнуть  стати такими, як Ви?

– Насамперед, цілеспрямованості. Важливо також об'єднати талант і працьовитість, адже під лежачий камінь вода не тече.

– Дякую Вам, пане Чапкіс, за розмову.

Повернемось до фестивалю "Гран-прі Карпати -2010", який має славу не тільки в Україні, а й за її межами. Адже переможців запрошують до найпрестижніших організацій світу, зокрема Сю Ху Цзе, фіналістка конкурсу "Гран-прі Карпат-2008", стала солісткою Пекінської опери, а Юй Хай Лун, який в 2009 році отримав свою титульну нагороду, – виконує соло в Шанхаї. Як бачимо, цей конкурс обіцяє шляхетне майбутнє не тільки українцям, а й представникам різних національностей.
Щодо цьогорічних переможців, то ними стали: Анастасія Бурьянова із Одеси (інструментальний жанр), ансамбль танцю "Джамб" із академії дитячої творчості м. Миколаєва (хореографія) і Богдан Панченко із Національної академії мистецтв ім. Нежданової (вокал).

Закарпатських учасників нагородили чудовими кубками. Серед переможців – танцювальний колектив "Христина" СБК с. Велика Бейгань і талановиті учні Берегівської дитячої школи мистецтв. Це нововведення відбулось за сприяння Ігоря Свища, який пообіцяв, що така традиція буде продовжуватися щорічно. Також призи від голови РДА дістались тим, хто сприяв  у проведенні конкурсу, зокрема, директору "Гран-прі Карпат" Мар'яні Борисевич, а також Бейлі Чізмару, Ласлу Зубаничу, Тібору Бірову.  Не залишився без чудових закарпатських подарунків і народний артист і балетмейстер України Григорій Чапкіс. У знак віддяки він із паном Орловським презентував організаторам кубок "Золоте серце дітям". До речі, всі кубки, якими були нагороджені учасники і переможці, – це авторські роботи із колекції киянина пана Орловського.  

Грамоти з подякою від голови РДА Ігоря Свища і керівника райради Бейли Чізмара вручено усім колективам, що завітали на наш конкурс із сімнадцяти областей України.

Оргкомітет висловлює окрему подяку начальнику обласного управління соціального захисту населення Юрію Фущичу, директору НСБ "Закарпаття" Олександру Лабойку, підприємцям Олесі Попович і Тетяні Фанті, голові сільради с. Яноші Марті Барті.    

Серед усіх учасниць конкурсу з моделінгу 5 красунь отримали нагоду поїхати у Францію та Італію, щоб продовжити модельну кар'єру і, можливо, отримати в майбутньому звання Міс Світу.

Гостя концерту, фіналістка українського відбору Євробачення, Натаніка, розважала аудиторію своїм чудовим співом. Серед учасників фестивалю в групі професіоналів  були президент всеукраїнської організації танцю "Фламенко" Неллі Сюпюр і чемпіон Європи серед юніорів зі степу Ігор Бездєнєжний, а також ансамбль скрипалів татарської меншини  "Сельсибіль" АР Крим і ромський дует "Туряниця-Чава" (м. Ужгород). Цікаво, що гості фестивалю мали нагоду привітати молодят із "Сельсибілю" Ліану і Ернеста, які нещодавно одружилися. Для них прозвучала угорська пісня у виконанні найстарших, найповажніших членів пенсійного клубу с. Яноші.

Усі конкурсанти  були дуже задоволені, що  побували в неповторному Закарпатті. Адже організатори виконали свою роботу на всі сто. Навіть високоповажний пан Чапкіс привселюдно пообіцяв, що неодмінно повернеться сюди. А це значить, що наш край – дійсно  дивовижний і привабливий. 

Тетяна Сойма, Берегово   

08 листопада 2010р.

Теги: Чапкіс, Берегово, фестиваль, конкурс

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини