Угорщина мобілізує угорців Закарпаття на боротьбу за автономію

У п'ятницю 5 листопада в Будапешті під егідою угорського уряду пройшло засідання чергової "Угорської постійної наради" (Magyar Állandó Értekezlet - скорочено MÁÉRT).

Угорщина мобілізує угорців Закарпаття на боротьбу за автономію

Зазначена пза рахунком IX нарада в рамках MÁÉRT - перша з низки після тривалої паузи в шість років. Перше засідання MÁÉRT відбулося в 1999 р. Останнє, що передує нинішньому, в 2004 р.

У нараді взяли участь прем'єр-міністр Віктор Орбан, члени угорського уряду, представники фракцій угорського парламенту, угорці-депутати Європейського парламенту, представники 19 зарубіжних політичних і культурних організацій угорських меншин. З них брати участь у нараді отримали запрошення: з Румунії з Трансільванії Румунський угорський демократичний союз, Угорська громадянська партія і Трансільванська угорська національний рада (Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - EMNT, Magyar Polgári Párt - MPP), зі Словаччини Угорська коаліційна партія (Magyar Koalíció Pártja - MKP), з Сербії з Воєводини Союз угорців Воєводини і Угорська демократична партія Воєводини (Vajdasági Magyar Szövetség - VMSZ, Vajdasági Magyar Demokrata Párt - VMDP), з України із Закарпаття Товариство угорської культури Закарпаття та Демократична партія угорців України (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - KMKSZ, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség - UMDSZ), з Хорватії Хорватська демократична спільнота угорців і Союз угорських товариств (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége - HMDK, Magyar Egyesületek Szövetsége - MESZ), зі Словенії Національне співтовариство угорських самоврядувань краю Мура ( Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség - ММÖNK). Зі Словаччини не отримала запрошення організація Міст (Híd / Most), оскільки її діяльність не відповідає, на думку угорського уряду, угорським національним інтересам.

Крім того, з країн Заходу отримали запрошення представники культурних організацій емігрантів: Союзу угорських організацій західно-європейських країн (Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége), три делегати представлялии угорські організації США, з Канади - Канадського угорського культурного центру та Канадської угорської культурної ради (Kanadai Magyar Kultúrközpont, Kanadai Magyar Kulturális Tanács), з Латинської Америки - Союзу угорських організацій країн Латинської Америки (Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége), з Австралії Угорської ради Нового Південного Уельсу (Új Dél-Walesi Magyar Szövetség). Напередодні заступник прем'єр-міністра Жолт Шемьен (Semjén Zsolt) заявив, що "угорську національну політику неможливо трансформувати без думки угорців, які проживають за межами країни".

На нараді як першочергові обговорювалися питання: боротьби за автономію, протидії процесам асиміляції угорських меншин; угорський "закон про статус" співвітчизників, тобто про подвійне громадянство; освітні програми Угорщини для співвітчизників з сусідніх країн. Проблеми співвітчизників у цей день з ранку окремо обговорювалися і на засіданні угорського парламенту. Проведення IX Угорського постійної наради свідчить про активізацію нового угорського уряду партії Фідес в координації діяльності політичних організацій угорських меншин у сусідніх країнах.

06 листопада 2010р.

Теги: угорський, меншина, автономія

Коментарі

ember 2010-11-09 / 20:22:00
C 1-o aprelja nynesjnjevo goda v Zimbabwe sozdali Icvanushkioduutachokskjuju avtonomnuju respubliku. Vsem "ivanam": chemodan, vokzal,... Zimbabwe!
A my, vse ostaljnye "neivany" kak nibudj razberjomsja zdesj na Podkarpattje:))

taras bulba 2010-11-09 / 15:11:00
orion iruskij ivan.Pidkarpattja z 866 roku je teritirijeju Uhorscsini.Slovjanam tut i ne pahlo.Rusini prijsli sjudi z Korjatovicsem u seredini 14 stilittja.A vas aziativ saseliv sjuda samij velikij ukrainec tobto Dzsugasvili josip.Vot iditj do nyoho v aziju , tam vasa batkivscsina,vi tut lis timcasovi zaharbniki.

gumi 2010-11-09 / 06:17:00
Коли стримана людина пише "Ця територія історична для словянського народу" і рахує, що 1500 років проживання рахується більш історичним чим 1100 (і там і там з копійками), що чекати від нестриманих? А за принципом "прийшли, то йдіть на історичну батьківщину", мадярам за Урал, словянам до німців, а ще краще всім нам у Африку, а Європу віддати неандертальцям... Абсурд на абсурді - розглядаєте територію Закарпаття/Підкарпаття як цілісну історичну - але вона навіть адміністративно стала такою тільки у 20 сторіччі... райони так само штучні... у Вишкові вже півтисячоліття живуть секеї, а у Квасові русини... після двох татарських походів мало хто залишився з корінних - як мадяр так і русин - приїхали німці, євреї, влахи, галичани, подоляни...

orion 2010-11-08 / 21:58:00
Угорцеві. Відколи то Закарпаття територія Угорщини? Мабуть з часів окупації Австро-Угорщиною :) Ця територія історична для словянського народу. Угорці ж перекочували сюди із за Уралу, також як цигани із Індії. І ви після цього називаєте територію Закарпаття Угорською!!!!!!!!!!!!!

ІВАН 2010-11-08 / 21:38:00
Угорцеві. На території Башкирії, у басейні річки Бєлої є "історична Велика Угощина" - рідна, найрідніша батьківщина угорців. Її треба любити. прагнути. Вперед - додому!
Яукщо пару мільйонів угорців повернутся на батьківщину - Путін дасть автономію. Тим більше, що за національністю він не росіянин, а родич мадярів - іжорець.

угорець . 2010-11-08 / 20:07:00
не автономію , а Закарпаття територія Угорщини , і точка не можна жити у такій краіні де тебе кожний день обкрадують , ганьба цій недалекоглядній Украіні .

orion 2010-11-08 / 19:25:00
Шановні читачі! Припиніть розпалювати міжетнічну ворожнечу! Україна цілісна держава, нам не треба другого придністровя та осетії.... Хіба ви не розумієте - зазначені висловлювання вигідні деяким політикам які на цьому хочуть зробити карєру. До речі, на території Берегівського району проживає не тільки угорськомовне населення!!!

ember 2010-11-08 / 13:23:00
-:)))

ember 2010-11-08 / 12:08:00

*******


Ви хочете мене спровокувати? "Хохли", якщо вам невідомо, по відношенню до українців є словом образливим, тоді як в слові "мадяри"  негатив відсутній - це самоназва угорців, яка єдино використовувалася на Закарпатті місцевим українським населенням. Адмін

ember 2010-11-08 / 11:33:00

Admin, chitaj, i ne spi: - допускати образи інших учасників дискусії; - розпалювати національну ворожнечу


Тоді я видалю коментарі всіх угорських авторів. Ви до цього закликаєте? Там хамства - на порядок більше, аніж у наведених вами цитатах. З прямо матами. І посяганням на територіальну цілісність України. Я даю вам можливість дискутувати, обмінюватися думками. Інша річ, що ні одна, ні друга сторона не цінують такої можливості. Адмін

pidkarpatec 2010-11-08 / 10:00:00
Madjari ta Rusini majutj trematisja Razom,bo shidni vandali hocut vid nas zabrati vse.

taras bulba 2010-11-08 / 09:57:00

Ivan tebe kto zastavljaja ziti u Beregszászi?Idi do domu casnok jisti.**************.


Далі не видалятиму частинами, а повністю весь коментар. Адмін

ember 2010-11-08 / 09:52:00

На території СНД мадяри вже мають автономію - Ханти-мансійський національний округ. Думаю, що це абсолютно достатньо. Uvazhaemyj admin, ty gde, spish nebore?!


А де тут порушення "Правил коментування"? Адмін

ІВАН 2010-11-08 / 08:42:00
На території СНД мадяри вже мають автономію - Ханти-мансійський національний округ. Думаю, що це абсолютно достатньо.

RUSYN 2010-11-07 / 22:36:00
ORIONU----
JDITJ VY DE CHOCTHETE , BO MY U SVOMU KRAJI I DOMUVSTVI.
A VY LYSHE TUJ U NAS NA KVARTYRI,,,,,,,,,, .

RUSYN 2010-11-07 / 22:32:00
ZAKARPATCI UZHE PROHOLOSOVALY ZA AVTONOMIJU DACVNO.
NA TOTO URJADY KASHLJAJUTJ- PREZYDENT TOZHE.
NAROD ZAKARPATTJA MAJE NA TO PRAVO I DOBRE ROBLJAT ZE KAZHUTJ SHO CHOCTHUTJ!

Istvan 2010-11-07 / 11:16:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

orion 2010-11-07 / 10:50:00
Мадяри - хочете автономію? Тоді йдіть за Урал, звідки прийшли, і там створюйте автономії, округи, держави......!!! Мабуть влада України, нічого небачить. До речі припиніть називати закарпатські міста на свій угорський манер!

Свій 2010-11-07 / 09:59:00
Фігу мадяри дістануть, а не Закарпаття!

Аналітик 2010-11-07 / 06:35:00
Жалива - У вас якісь розчарування із Партії Регіонів? Чи ви далі лишаєтесь
'прихильником' цієї партії?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини