За дев'ять місяців на пожежах загинуло 24 закарпатці

Поточний рік для закарпатських рятувальників охарактеризувався позитивною тенденцією зменшення кількості пожеж та загиблих на них людей. Так, за дев’ять місяців виникло 586 пожеж проти 626 у 2009 році. За цей період вогняна стихія забрала життя 24 чоловік. Це на 12 людей менше ніж торік. У житловому секторі сталося 472 пожежі проти 527 в минулому, вогнем знищено або пошкоджено 192 будівлі та споруди.

За дев'ять місяців на пожежах загинуло 24 закарпатці

У той же час відмічається ріст пожеж на підконтрольних органам держпожежнагляду об'єктах з 32 випадків (2009 рік) до 47. Цих пожеж можна було запобігти при умові належного дотримання вимог пожежної безпеки.

Незважаючи на те, що переважна більшість пожеж стається у весняно-літній період, впродовж осінньо-зимового періоду втрати від них набагато відчутніші, особливо це стосується так званого "опалювального сезону", коли спостерігається збільшення кількості пожеж через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення та електрообігрівальних приладів. Саме на цей період припадає до 70 відсотків загибелі людей на пожежах.

- На жаль, не виключенням стане і теперішній осінньо-зимовий пожежонебезпечний період, - коментує ситуацію в області начальник ГУ МНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей. - Так, вже за неповний жовтень (дані станом на 24 жовтня) на території області зафіксовано 62 пожежі. Найбільше – 14 – з них виникло через несправність електрообладнання, 8 пожеж стали наслідком необережного поводженням краян з вогнем, 3 – через несправне пічне опалення. Варто наголосити, що 6 пожеж виникло з вини курців, двоє з яких загинули, а ще одна жінка отримала опікові травми.

Для зменшення кількості пожеж у житловому секторі й попередження загибелі та травмування людей, співробітники Головного управління МНС України в Закарпатській області у жовтні місяці розпочали комплекс пожежно-профілактичних заходів під умовною назвою "Житло". Окрім цього органами державного пожежного нагляду упродовж року було проведено відпрацювання 148 населених пунктів, де стається найбільше пожеж.

Варто акцентувати увагу і на міських багатоповерхівках, адже саме тут особи без певного місця проживання у підвалах та горищах облаштовують собі тимчасовий притулок. У пошуках тепла вони часто-густо забувають про будь-які правила пожежної безпеки. Полюбляють "підвальне життя" й неповнолітні. З огляду на такий стан справ нашим комунальникам треба, хто ще звісно цього не зробив, привести у відповідність до протипожежних вимог підвали та горища багатоповерхівок та поставити на вхідні двері надійні замки.

Зрозуміло одне, для того, щоб не стати заручником "Червоного півня", одних зусиль пожежників замало, до справи потрібно взятися всій громаді. І починати треба кожному з себе, свого помешкання.

Із настанням холодної пори, шановні громадяни, та з метою вашої ж таки безпеки, зверніть свою увагу на стан опалювальних та електричних приладів! Опалювальні пристрої, котельні та печі повинні відповідати нормам пожежної безпеки і перед початком осінньо-зимового сезону мають бути старанно перевірені та відремонтовані. Несправні опалювальні прилади не повинні допускатися до експлуатації. Очищення димоходів та печей від сажі слід проводити перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону, а саме: опалювальних печей періодичної дії на рідкому і твердому паливі – не рідше одного разу на три місяці; печей та осередків вогню безперервної дії – не рідше одного разу на два місяці; кухонних плит і кип`ятильників – щотижня.

Під час експлуатації пічного опалення неприпустимо залишати печі без догляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини; розміщати паливо та інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев`яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання легкозаймисті та горючі рідини; прокладати димоходи по горючих основах, та інше, що порушує правила пожежної безпеки.

Щоб попередити виникнення пожежі через електричні причини необхідно: довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з'єднань. Користуватися прасками, електроплитами, чайниками й іншими приладами зі спеціальними вогнетривкими підставками. Перед тим, як вийти з приміщення, треба повимикати все електрообладнання з розеток. Не можна користуватися несправними та нестандартними електронагрівальними приладами. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м. Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.

Тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях. Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися із сірниками і запальничками та вважати їх іграшками;

Не паліть у ліжку! Паління в ліжку – одна з головних причин смертельних випадків при пожежах в оселях!
Якщо всі громадяни будуть дотримуватись цих норм і правил, кількість пожеж та надзвичайних ситуацій значно зменшиться, а відтак зменшиться кількість жертв і втрат, яким можна запобігти. Хотілося б вірити: більшість громадян так і робитимуть – з повагою ставитимуться як до власного життя і майна, так і до своїх сусідів. У разі виникнення пожежі негайно телефонуйте 101!

 
 

Вікторія Бокій, центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області
 

04 листопада 2010р.

Теги: МНС, пожежа, рятувальник

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини