Мерські вибори в Ужгороді: заключна багатоходівка

Менш, ніж за тиждень до дня виборів міського голови Ужгорода Павло Чучка знімає свою кандидатуру, начебто, на користь Погорєлова, але чомусь мовчить про це. У свою чергу лідери Партії регіонів нарешті розпочинають публічно агітувати за свого кандидата Володимира Приходька – заради перемоги Сергія Ратушняка.

Мерські вибори в Ужгороді: заключна багатоходівка

На відміну від решти країни, останній тиждень виборчої кампанії в Ужгороді – на диво, спокійний. Нікого не саджають, нікого не знімають суди. Більше того, кандидати почали зніматися за власної ж ініціативи. Видається, що у конкурентів уже закінчився арсенал чорних технологій, а про аргументи для предметної розмови з ужгородцями – ніхто не подбав.

Змагання між кандидатами перетворилося у підкилимні перемовини, гру м'язами та загостреним очікуванням вироку.

Разом з тим, перша половина тижня відзначилися низкою на перший погляд непомітних подій/дій, які вибудовуються у своєрідний логічний ланцюг – заключну, а для когось вирішальну багатоходівку.

А що Чучка?

Розпочалася вона з для когось несподіваного рішення Павла Чучки про зняття своєї кандидатури.

З серпня Баранинського сільського голову суд брутально "викинув за виборчий борт". Тому повноцінної кампанії П.Чучка так і не розпочав, хоча на початку жовтня Львівський апеляційний суд дозволив йому балотуватися у мери. Зрештою, ще влітку саме власника Деци називали головним претендентом на перемогу.

"Мабуть Павло Чучка був налаштований на перше місце, а тут бачить, що перше місце не вимальовується, тому вирішив зробити так (зняти свою кандидатуру – ред.)", – зазначив у професор Сергій Федака.

Дійсно, Павла Павловича можна зрозуміти: для політика такого рівня в області не надто солідно пасти задніх.

Разом з тим, позиція Павла Чучки до кінця все ж незрозуміла. Адже він так і не пояснив чому і на чию користь знімає кандидатуру. Або хоча б – за кого голосуватиме сам, чи кого підтримає. Заяви про кінець ери ведмедиків явно замало. Усім зрозуміло, що Павло Чучка проти Ратушняка. Але чи він дійсно за Віктора Погорєлова, у штабі якого працюють "його люди" – відмовчується.

"Це дуже схоже на позицію, яку свого часу зайняв Сергій Тігіпко, який після першого туру президентських виборів вичікував, хто переможе, і відповідно з тим він і почав співпрацювати", – припустив Сергій Федака.

Звичайно, відкрито підтримувати Погорєлова – також удар по іміджу Чучки. Але без чіткого месиджу власному електорату (за різними даними, 5-7% голосів), Павло Павлович підігрує, насамперед, Ратушняку. Про це Сергій Миколайович уже встиг заявити публічно.

Не виключає перетікання частини голосів Чучки до нинішнього міського голови й Сергій Федака: "Мені здається, що його голоси розподіляться. Чучку підтримували і опозиційні до нинішньої влади виборці і, так би мовити, ті, хто були за Ратушняка".

Страх чи холоднокровний розрахунок?

Ще одна несподіванка останнього тижня перед днем голосування – як не парадоксально, але лідери Партії регіонів нарешті почали агітувати за свого кандидата у мери публічно.

Ми уже писали про епопею з висуненням Володимира Приходька у мери від Партії регіонів та нечітку позицію Олександра Ледиди з цього приводу.

Зрештою, випускника істфаку УжДУ все ж висунули, хоч і зі скрипом. Причина цього, стверджують джерела, у конкуренції двох штабів: власне В. Приходька як кандидата у мери на чолі з Володимиром Пановим та центрального штабу "регіоналів" на чолі з Віктором Феєром.

Наступні три тижні від Партії регіонів нічого не було чути про підтримку свого ж кандидата. Натомість, – більш, ніж компліментарне ставлення до діючого міського голови.

І ось буквально днями на телеканалі "Тиса-1" з'являються ролики, на яких перші номери списку Партії регіонів до обласної ради особисто агітують за Володимира Приходька.

Зокрема, Володимир Гісем розповідає, що кандидат від Партії регіонів гідна, цілеспрямована людина, виправдає сподівання ужгородців, а Олександр Ледида зауважує, якщо ужгородці підтримають кандидатуру Володимира Приходька, то "біло-сині" візьмуть відповідальність за стан справ у місті.

Логічно виникає запитання: "Чому тільки зараз?"

На думку керівника Закарпатського інституту політичних досліджень Віктора Пащенка, причина може критися у банальних речах: не продумали, недопрацювали, забули.

Разом з тим, експерт висуває й іншу гіпотезу: "Лідери Партії регіонів, зокрема Олександр Ледида усвідомлює, що ці ролики ключової ролі не зіграють. У чому може бути мотив? Останніми днями Приходька підтримали відразу кілька очільники Кабінету міністрів: Яцуба, Толстоухов, Тігіпко. Це так звана комсомольська команда 80-років. Тігіпко був секретарем обкому в Дніпропетровську, Приходько – на Закарпатті. Вони знають один одного. Тому, Ледида в даній ситуації змушений і зацікавлений показати лояльність, щоб мати в тому числі доступ і авторитет в Кабінеті Міністрів. Він не хоче, щоб потім йому дорікнути, чому він не підтримував Приходька".

Інший мотив, стверджує Пащенко, може полягати у намаганні Олександра Ледиди використати зв'язки та авторитет Володимира Приходька в Києві уже після виборів.

У свою чергу, на думку директора Карпатського центру полінгових досліджень Федора Шандора, за такими маневрами лідерів Партії регіонів криється бажання використати Володимира Приходька як "електоральний магніт". Усе, аби відтягти голоси у Віктора Погорєлова та забезпечити перемогу Сергію Ратушняку.

"За тиждень вибори не робляться, і вони (лідери Партії регіонів – ред.) це дуже добре знають. Значить є інша причина активної агітації в останній тиждень. Це не підтримка свого кандидата, а намагання відтягнути голоси від іншого кандидата. А саме від сьогоднішнього лідера Віктора Погорєлова, – наголосив Ф. Шандор. – Усі дослідження свідчать про те, що він надзвичайно далеко відірвався від Сергія Ратушняка, оскільки ужгородці саме з ним асоціюють задоволення власних елементарних побутових потреб".

Чи вистачить Віктору Погорєлову його нинішнього запасу голосів, аби перемогти, – дізнаємося за п'ять днів.

 Мукачево.нет

27 жовтня 2010р.

Теги: вибори, Ратушняк, Погорєлов

Коментарі

Ех... 2010-10-29 / 12:55:00
Блін, це вже не смішно, чому нас завжди ставлять перед вибором більшого чи меншого зла, адже це все одно зло. Ну коли люди стануть розумнішими?

Інна 2010-10-29 / 12:32:00
Я впевнена, що слово "чесний" в прямому його розумінні хіба що до Приходька можна вживати. У нього нема такого чорного минулого як в двох мерів.

Крік 2010-10-28 / 17:33:00
Замовні рейтинги,брехливі журналісти,аферисти - штабісти, дайте собі спокій люди не дурні - погорєлови,ратушняки як приходьки так і уходьки. Вже скоро ...

2010-10-28 / 15:38:00
Вот ты и спалился!!! А чего ж ваши продажные политологи заявили что это они проводили соцопрос и телку в майке посадили рядом для пущей важности. Чувствуется иезуитский стиль Волошина а ты ему служишь как собака. Поэтому с тобой разговор окончен всем и так ясно кто вы такие

Беня 2010-10-28 / 15:32:00
А що, хіба Приходько? Хлопці з КарпатІвенту стверджували, що опитування незалежне.

2010-10-28 / 15:13:00
Тогда ответь на вопрос кто первый использовал зелёные майки со знаком вопроса в соцопросах

Беня 2010-10-28 / 13:46:00
Слово "чесний" я вжив щодо Приходька, але, погоджуся, з тобою, ужгородцю, ліпше такі слова щодо нього не використовувати. Як можна казати про Приходька "чесна людина", якщо він через вигаданого львівського експрета вішав ужгородцям лапшу на вуха.


Ужгородец 2010-10-28 / 11:21:00
Федор Шандор отрабатывает деньги Волошина и скажет всё что прикажут как и его придворный социолог Федака. Продажные до мозга костей и пудрят нам мозги текстами своими. Ничего общего с реальным положением вещей. Они все работают на один результат: легализация незаконного разрушения исторического здания на Театральной площади и строительства четырехэтажной квартиры Волошину. Все ваши надежды на Погорелова. Так что тупорылый Беня лучше бы не употреблял такие высокопарные слова как "чесна людина"

Сергій 2010-10-28 / 11:01:00
До Бені: взагалі вибори від всіх політиків - це суцільний обман, що б вони не говорили. Я не знаю Приходька особисто, але Погорелова я бачив на зустрічі, враження не дуже, неприємна людина. Симпатизував Чучці я, моя родина, але як він знявся...

Фэер 2010-10-28 / 10:52:00
Жиды пановы и приходьки, заканчивайте писать хню, выборы закончились и вы их позорно проиграли. Выключайте компьютеры, пакуйте чемоданы и на вокзал до Ниредьгазы.Бабла подзаработали, развели же десяток комерсов. Жизнь удалась.

Беня 2010-10-28 / 10:44:00
Сергій. Вигадування експертів - це не "стьоб". Це спроба нав"язати інформацію виборцям, ще й задешево - так, щоб нікому не платити. Це демонстрація того, як зневажають ужгородців політики, зокрема й той, який позиціонує себе як чесну і порядну людину, - В.О. Приходько. Погодьтеся, що чесна людина не буде нічого вигадувати, щоб підняти собі рейтинг.

Сергій 2010-10-28 / 10:32:00
Я не належу до жодного з штабів, хоча мені здається що тут переписуються саме штабісти одні-другі і автори статті. Знаю, що експерти, які виступають за Погорелова - куплені. Так є, і деякі з них цього навіть не приховують, мов "А що? це ж вибори, тут всі гроші заробляють", це обурює, бо люди відомі в місті. А на рахунок останнього коментаря: експерт Левацький, я цю статтю читав, думаю і дурний не зрозуміє, що це "стьоб", і до речі дуже вдалий, всі розуміють, що Левацький - це лєвий, ще й призвіще таке, дуже добре написана стаття, оскільки не дає жодних рейтингів, нікому ні за що не платили, не знаю, що там не правда. Думаю все ж гірше, коли нам ужгородцям брешуть про справжню ситуацію з виборами, аніж вигадують якесь прізвище (думаю, воно вигадане). Хоча не можу бути впевнений. Знаю, що точно не підтримую Рату і Погорелова. Надоїли, вони однакові, просто хтось більше, а хтось менше вкрав, хтось більше, а хтось менше сидів. Дивують люди, які можуть за них голосувати, на жаль такі є, але на щастя - не багато.
Ще раз повторю, я не належу до жодних зі штабів (бо в коментарях як я помітив один одному це закидують).

Беня 2010-10-28 / 10:20:00
Ну, більш нахабної маніпуляції, ніж вигадування штабістами Приходька львівського "експрета" Олега Левацького, я ще не бачив. Чи може хтось з штабу на Корятовича наведе мені докази існування цього експерта?

Житель 2010-10-28 / 10:13:00
штабісти погорелова вже ужгородців взагалі за дурних мають. Це відкрите намагання маніпулювати виборцями, ніби хто проголосує за Приходька, той зробить Рату мером, а спасти може всіх тільки ще один зек, ворішка і нездатний зробити за чотири роки свого мерства хоча б місто чистим, а тепер це його лозунг, смішно. Погорелов і штабісти хоч би щось розумніше придумали.

из Ужгорода 2010-10-28 / 10:04:00
хаха, заказуха полная, выиграет Рата, а вашему Погорелову до него ой как далеко, а Шандор то пашет, пашет.

1/1000000 электората 2010-10-28 / 10:04:00
Заказуха. Достаточно увидеть в материале фамилии Шандора и Пащенко, чтобы уши Погорелова торчали. Да, Приходько для него большая заноза. Ведь подтекст - у Приходько шансов нет. А между тем, кто следит за его линией и думает, видит, что масштаб этого человека в разы больше всех остальных "мистэчковых" кандидатов. Что будет? А будет, как в той притче:"Мыши плакали, давились, но ели свой кактус". Голосуйте и дальше за Ратушняка, Погорелова, Чучку, Жолтани. Только потом не удивляйтесь, когда тот же Ратушняк публично обзывает вас быдлом.

2010-10-28 / 08:17:00
Как показывает практика за последние 20 лет – есть состоявшиеся воровские, коррупционные, зажравшиеся, халявные новые слуги народа, бизнесмены, банкиры и т.д. и есть НЕсостоявшиеся. У НЕсостоявшихся, по мнению состоявшихся, есть в наличии два сильных чувства – ЖАДНОСТЬ, ВЛАСТЬ, ЗАВИСТЬ И БАБЛО. А вот у состоявшихся, обогатившихся на халявном советском и прошедших чувства жадности, зависти и бабла - только сильное желание: ВЛАСТЬ и всем НЕсостоявшимся наглухо заткнуть рот, чтоб не вякали, и жить состоявшимся не мешали. Свобода слова только для состоявшихся. Идет ломка сознания, все перевернулось с ног на голову, слова честный и порядочный звучат, как ругательства, человек не понимает, почему если он поступает честно и по совести, то оказывается в лучшем случае в дураках, а в худшем в дурдоме. Политическая элита - это антагонисты, они пожирают друг друга, а население страдает.

Из села 2010-10-28 / 08:13:00
В одном тропическом лесу жили обезьяны, ничего особенного, обычные обезьяны они жрали, какали, совокуплялись. На деревьях жили авраамгутанги, благодаря длинным волосатым лапам, они ловко лазили и т. к. пища в лесу была основном на деревьях, хорошо и вкусно питались. Внизу на земле жили гаврилы они лазать не умели поэтому питались ковыряясь в земле и подбирая, что упало с деревьев, между ними сновали шемпанадзе, они были проворные и сообразительные. Шемпанадзе подъедались на деревьях и воровали у Гаврил из под носу. Иногда гаврилы ломали деревья и авраамгутанги сыпались оттуда, а шимпанадзе разбегались, Гаврилы всех колотили, но по причине миролюбивого характера отпускали восвояси. Вырастал новый лес, и все приходило на круги своя.

Олег Диба 2010-10-27 / 23:21:00
Пане Тужанський,

майте мужність залишити мене в спокої разом зі своїми дурницями. Ви не навели жодного підтвердження своїм попереднім словам, а вже прагнете, аби я надавав якогось значення цим і наступним. Я не маю часу на ваші підліткові провокації.

Ви багато говорите і зовсім не сповідуєте на ділі продекларовані вами гасла.

Ваша хвилина слави на нашому ресурсі завершується, а тому буду лаконічний: ставте посилання на матеріали з Закарпаття онлайн і наша реакція буде адекватною.

Все.

Продовження цієї не цікавої і не потрібної читачам розмови не буде. Всі наступні пости не по темі будуть видалятися.

Доброї вам ночі...

Дмитро Тужанський 2010-10-27 / 22:48:00
Олег Диба, мені відверто не зрозуміла Ваша агресія, ці пасажі, перехід на особисті образи, жонглювання словами, поняттями.

Я лише висловив свою позицію. Вона ж відображає позицію редакції, яку я очолюю. Ця позиція послідовна, чітка, аргументована. Хай навіть комусь здається пафосною. У ній обмаль особистого. Я не збираюся відмовлятися від своїх слів. Готовий їх підтверджувати у разі потреби - діями, доказами. Власне це і роблю вже майже рік.

Насправді, я пропоную усім, і зокрема Закарпаття.онлайн, цивілізовані методи співпраці, якщо вже ми працюємо в одному інформпросторі. Тобто коли існують певні правила, яких дотримується більшість, незалежно від особистих симпатій чи антипатій.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини