Багатотомний Петро Скунць та цивілізаційні виклики перед Україною

Видавнича фірма «Відродження» (Дрогобич) за сприяння видавництва «Ґражда» (Ужгород) репрезентувала на Закарпатті власні проекти. Із зацікавленістю були сприйняті нові видання, а також наукові розвідки про нашого краянина, видатного поета Петра Скунця. Сьогодні про проблеми сучасної літератури розповідають науковець із Дрогобича Петро Іванишин, завідувач кафедри теорії та історії Дрогобицького педуніверситету ім. І. Франка і керівник Науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова Олег Баган.

Багатотомний Петро Скунць та цивілізаційні виклики перед Україною
Любов до поезії Петра Скунця, розповідає Петро Іванишин, це в мене від батька, доцента Дрогобицького педуніверситету Василя Іванишина. Тому і любив, і вивчав його поезію ще зі студентських років. Так вже під час навчання в університеті мною була написана і в 1999 році опублікована моя перша монографія цього шістдесятника "Петро Скунць. Силует митця на тлі епохи". Згодом я поглиблював вивчення цього автора, написав і в 2000-му році захистив кандидатську дисертацію на тему "Поезія Петра Скунця (Художнє вираження національно-духовної ідентифікації ліричного героя)", що побачила світ у 2003 році. Вийшли також ґрунтовні монографії Т. Салиги та О. Ігнатович, і не тільки їх. Так було започатковане сучасне скунцезнавство.
– Щодо мети і напрямків діяльності Науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова, формації, яку ще мало знають в Україні, то вона вже встигла здійснити низку ґрунтовних видань і акцій.
Центр носить ім'я вельми знакової постаті в історії України: Дмитра Донцова – політичного мислителя, блискучого публіциста, літературного критика, визначного редактора впливових журналів "Літературно-науковий вісник" і "Вісник" (1920-30-і рр.), ідеолога українського націоналізму. Ім'я Д.Донцова (1883 – 1973) є символічним: він народився на південному сході України, в м.Мелітополі, але більшу частину свого творчого життя провів на Заході країни, в Галичині, і цим ніби стратегічно об'єднав український простір, бо був вельми впливовим у свій час, передусім як головний пропагатор української самостійності (ще до 1918 р.), критик соціалістичних теорій, виразник ідей українського традиціоналізму (консерватизму) і вольового націоналізму. У міжвоєнну добу Д.Донцов створив кілька "ядер" ідейного й естетичного впливу на українську політику і культуру: він розвинув філософію і мораль нового націоналізму для підпільних УВО і ОУН; став найпопулярнішим публіцистом для всієї Західної України (в т.ч. і для Закарпаття) та еміграції; формував як редактор цілу літературну течію – вісниківство, творчість письменників, які стояли на ідейних засадах національного героїзму, окциденталізму, вольового неоромантизму (а це Є. Маланюк, Л.Мосендз, Ю. Липа, У. Самчук, О. Ольжич, О. Теліга, І .Ірлявський – ті, що найповніше і найяскравіше виразили настрої і поетику доби). До слова, Петро Скунць найбільший закарпатський поет 2-ї половини ХХ ст., великою мірою розвивав у своїй творчості естетику вісниківства.
 
Заснували ми НІЦ ім. Д. Донцова у 2007 р., однак реально ще від 1989 – 90 років у Дрогобичі гуртувалася під ідейним проводом Василя Іванишина група інтелігентів, які взялися пропагувати і розвивати ідеї традиційного українського націоналізму. Тоді вдалося відкрити першу в Україні недержавну видавничу фірму "Відродження" (керівником став Петро Бобик, а В.Іванишин "наповнював" її ідейно-культурним змістом). Відтак великими накладами вийшли важливі книжки з історії та ідеології націоналізму-консерватизму, актуальні політологічні й публіцистичні книжки нині широко знаних в Україні авторів – В. Іванишина, Я. Радевича-Винницького, Б. Червака, І.Набитовича.
 
Сьогодні своєю програмою НІЦ ім. Д. Донцова має вивчення і публікацію насамперед творів Д.Донцова, інших авторів-класиків націоналістичної думки ХХ ст., системне вивчення і популяризацію вісниківства як поліфонічного явища (у 2008 р. ми започаткували регулярні наукові конференції про вісниківство й однойменний науковий збірник); виступи з політологічними аналізами поточного суспільного і культурного життя (щойно ми завершили інтернет-конференцію на тему: "Цивілізаційні виклики перед Україною ХХ ст.: права перспектива"). Якщо сказати коротко: НІЦ ім. Д. Донцова – це один з інтелектуальних осередків актуалізації в Україні право-консервативних і націоналістичних ідей, які ще не мають належного поширення, на жаль, і, вважаємо, через це наша держава так кволо розвивається у планах національної змобілізованості, наступальності, соціальної дисципліни й відповідальності, цивілізаційної й культурної повноти.
 
В Ужгороді реалізується кілька книжок НІЦ ім. Д. Донцова і ВФ "Відродження", до яких Олег Баган написав передмови, коментарі, здійснював редагування. Ось що він каже з цього приводу:
– Від 2007 р. ми визначили для видавництва кілька стратегічних серій, які повинні розкрити якісь незнані грані української культури. Серія "Український модерн", в якій вийшли маловідомі твори Ірини Вільде і Наталени Королевої, мала б про акцентувати ті імена і твори, на які з певних причин звертають менше уваги науковці і читачі. У серії "Cogito: навчальна класика", де вже вийшли вибрані праці М. Зерова, В. Домбровського, М. Рудницького й очікуються студії Б. Якубського, плануємо популяризувати класичні літературознавчі твори забутих чи напівзабутих авторів, які насправді залишаються дуже потрібними для національної культури. В серії "Золота Франкіяна" плануємо видавати малознані, але потрібні твори нашого великого земляка – Івана Франка (наразі тут вийшла лише одна книжка: "Нарис історії українсько-руської літератури до 1890 р. З остатніх десятиліть ХІХ в."). Кожна з книг двох останніх серій – це своєрідний підручник для студентів-філологів і культурологів.
 
Серія "Ідеї і постаті" передбачає публікацію творів якихось знакових авторів, книги яких по-особливому прозвучали у ХХ ст. Так у нас вийшли дві книги Павла Шпети, українця з Кубані і великого послідовника ідей Д. Донцова, "Московство" (8 видань!) і "Українець і москвин" (2 видання).
 
І, нарешті, наша центральна серія – "Вісникіська бібліотека", в якій плануємо видавати твори найважливіших авторів із середовища журналів Д. Донцова 1922 – 39-го рр. "Літературно-науковий вісник" і "Вісник". Тут вже з'явилися вибрані твори У. Самчука "Кулак. Месники. Віднайдений рай" і щойно побачив світ великий том творів Д. Донцова "Літературна есеїстка", який має особливе звучання і значення. По-перше, тут опубліковано 90% творів, які ще не перевидавалися в Україні, по-друге, вперше в такому великому обсязі виходить літературна есеїстика Д. Донцова, а це означає, що кардинально зміниться бачення його культурної ваги як літературного критика; і по-третє, у передмові до книги науковця Сергія Квіта, нині президента Києво-Могилянської Академії, в моїх коментарях і післямові проінтерпретовано й проакцентовано такі моменти й аспекти з теорії питання "Д. Донцов і українська культура ХХ ст.", що надалі неможливими будуть, гадаю, різні фальсифікації в цій темі з боку заангажованих науковців-лібералів, які постійно приписують Д. Донцову "тоталітаризм мислення", "прямолінійність думки", "невибагливість стилю" і т.ін.
Незабаром в цій серії вийде збірник "Національні лідери Європи", це будуть портрети визначних історичних діячів, які видавав Д. Донцов у своїй серії-додатку до ж. "Вісник" "Книгозбірня Вісника".
А щодо діалогу із закарпатськими вченими, то тут вже є навіть спільні плани на майбутнє. До того ж, справді велику культурницьку роботу сьогодні взяло на себе видавництво "Гражда". Мені цікаво було спілкуватися з видавцями Іваном та Наталією Ребрик, які почали матеріалізувати чудову ідею – видання багатотомника творів Петра Скунця. Думаю, це яскрава подія загальноукраїнського значення.

Мар'яна Нейметі

23 жовтня 2010р.

Теги: Скунць, Гражда, Донцов, Ребрик

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини