Ужгородські «Карпати» успішно стартували у чемпіонаті України з гандболу

Ужгородський гандбольний клуб «Карпати» успішно стартував у чемпіонаті України з гандболу серед жіночих команд суперліги в сезоні 2010-2011 рр.

Ужгородські «Карпати» успішно стартували у чемпіонаті України з гандболу

У міжсезоння команда підсилилася досвідченими гравцями: Наталією Гайович, Наталією Туркало, Марією Мамуня, Альоною Карпинець, Мариною Лебедєвою, Анжелою Травян, Іриною Проніною, Катериною Фокеєвою. Минулого сезону молоді гравці Габріелла Калинич, Наталія Семаль, Юлія Коломоєць, Беата Смерека пройшли повноцінні збори, набралися досвіду і разом із досвідченими склали повноцінний, бойовий колектив. І результат не забарився.

У першому турі ужгородки доволі легко (33:25) здолали кращу команду Європи минулого століття київський "Спартак" та декласували срібного призера минулого чемпіонату львівську "Галичанку" 31:16 (без коментарів). У поєдинку з чемпіоном минулого року, криворізькою "Спартою" (стара назва "Смарт"), ужгородки не змогли знайтися ключі до воріт суперниць і зазнали поразки 39:29. Другий тур відбувся в Ужгороді з 11 по 13 жовтня. У гості до "Карпат" приїхали команди ЗДІА Запоріжжя, "Податковий університет" м.Ірпінь, "Дніпрянка" Херсон. Усі чотири команди входили до першої п'ятірки в турнірній таблиці. Три матчі були напрочуд напруженими і тримали в напрузі глядачів до останніх секунд гри. Та все ж окремо потрібно виділити гру зі студентками податкового університету. Саме цей двобій продемонстрував волю до перемоги, бойовий дух, непогані фізичні і технічні кондиції сьогоднішніх "Карпат". Досить добре в ужгородок відіграв захист, але не більше. У захисті наші дівчата зіграли значно краще й організованіше, ніж у минулому сезоні, але будемо відвертими – у цьому компоненті нам ще треба попрацювати.

Першими у грі відзначилися гості. Точний кидок Олени Сулими досяг мети. Майже до 10 хв. команди йшли м'яч у м'яч. На 9 хв. на табло світилися цифри 5:5. У наступні 8 хв. завдяки активності і точним кидкам Туркало та Трав'ян "Карпати" закинули чотири м'ячі і пішли у відрив. Та втримати перевагу не вдалося. Панасюк, Сергеєва за підтримки Іванки Мигович швидко звели нанівець перевагу ужгородок. Наприкінці тайму ми знову відірвалися на три м'ячі, але Сергеєва і Мигович встановили рівновагу.

У другому таймі знову "Карпати" вийшли вперед, але Сулима і Андрійчук реалізували свої моменти, тож знову потрібно розпочинати все спочатку. Із 41 по 47 хв. Трав'ян бере на себе лідерські повноваження і веде команду за собою. У ці 7 хвилин наші дівчата продемонстрували супергандбол. Відрив від податківців досяг 6 м'ячів. Та як легко ми відірвалися, так легко й дали себе наздогнати. Саме в ці хвилини було видно, що в організації захисту існують проблеми. За півтори хвилини до фінальної сирени "Карпати" попереду – 25:24. Наталія Туркало закинула 26 м'яч. І тут же Андрійчук знову скоротила рахунок до мінімуму. Інтрига досягає апогею. Ми залишаємося у меншості. Поле за порушення правил залишає Юля Коломоєць. Напруга у залі наростає. І тут не витримують нерви у Вікторії Власюк. Арбітри вилучають ірпіньчанку з поля, вирівнюють склади. До закінчення гри залишається півхвилини. У цей час Анжела Трав'ян ставить переможну крапку – 27:25. Суперник зупинився. Ірпіньські податківці надломилися на очах. Вони зрозуміли, що "Карпати" вже не здолати. Це вольова перемога наших дівчат. Гра показала, що команда реально претендує на комплект медалей. У найскладніший момент команда зуміла зібратися і видати результат, що найбільше радує вболівальників.

Наступного дня "Карпати" очікував не менш сильний суперник, ніж "Податковий університет". Запорізький гандбол, як чоловічий, так і жіночий, відомий далеко за межами України. "Мотор" десятки років диктував моду і в українському, і в європейському гандболі. Але він уже "глухнув" в Ужгороді. Уболівальників цікавив факт, чи зуміють поновити сили ужгородки після складного поєдинку з командою Ірпіня і чи психологічний тиск запоріжанок не внесе корективи ще до гри. У складі ЗДІА багато відомих гандболісток, які самотужки можуть вирішити будь-який матч в українській суперлізі. Хвилювання виявилося марним. "Карпати" розпочали матч потужно. За перші 5 хв. чотири точні кидки Катерини Фокеєвої досягли мети, і ужгородки впевнено повели в рахунку. До Катерини невдовзі приєдналася Марина Лебедєва, яка раз за разом перегравала захист запоріжанок. Під кінець тайму нагадали про себе дві Наталії – Семаль та Туркало. Усі спроби суперниць активізувати гру на флангах чи наносити кидки через блок успіху не приносили. Ужгородки діяли чітко й злагоджено. На 20 хв. рахунок матчу став доволі непристойним для гостей – 13:5. Останні десять хвилин наші дівчата трішки розслабилися, на що відразу відреагували лідери команди Інна Мамоченко, Катерина Чумак, Ольга Халітова та Ольга Передрій. Та все ж на перерву команди пішли за рахунку 17:10 на користь ужгородок.

У другому таймі тренер "Карпат" дав пограти всім гандболісткам, але запоріжанки вже були надломлені психологічно. Хіба що Мамоченко та Чумак боролися до самої фінальної сирени, але один чи двоє в полі не воїни. Мамоченко зуміла закинути у наші ворота 10 м'ячів, Чумак зупинилася на шести, а 12 інших гандболісток закинули ще 6 м'ячів за годину гри. Фінальна сирена зафіксувала впевнену перемогу "Карпат" із рахунком 28:22. У нас 6 м'ячів на рахунку Катерини Фокеєвої, по 5 закинули Марина Лебєдєва і Юлія Коломоєць, по три – Наталії Туркало та Семаль. Цю гру наша команда провела впевнено. Було видно, що дівчата могли додати в будь-який момент, якщо того вимагали б обставини. Незвично бачити такими розгубленими запорізьку команду, тим більше, яку очолює досвідчений фахівець Леонід Ратнер.

В останній день змагань нашими суперницями були гандболістки херсонської "Дніпрянки". Цей колектив під керівництвом досвідченого тренера Милославського за три роки з аутсайдера перетворився у команду, яка складе конкуренцію грандам гандболу в боротьбі за медалі чемпіонату. Матч проходив у більш-менш рівній боротьбі. За чотири хвилини до перерви на табло світилися дві десятки. Спурт перед перервою краще вдався ужгородкам. Кидки Коломоєць, Туркало та Олексюк дозволяють нам піти на відпочинок із перевагою в три м'ячі – 13:10. Другий тайм "Карпати" розпочали впевнено. На 45 хв. ми були попереду з різницею у 8 м'ячів, а кінцівку гри завалили – за 15 хв. закинули всього 3 голи, зате у свої пропустили 6. Страшного нічого не сталося, але сам факт насторожує, тим більше, що в складі суперниць на полі перебували досвідчені Борщенко, Артемчук, Метеньська, Шейко. У "Дніпрянки" найбільше м'ячів на рахунку Вікторії Борщенко – 8, у Шейко – 6, а Метеньської – 4. У нашій команді по 7 закинули дві Наталії – Туркало й Семаль, 5 – у Беати Смереки, 4 – Марини Лебєдєвої. Перемога не викликала сумніву, хоча кінцівка гри трохи насторожила.

Інші матчі принесли такі результати: ЗДІА – "Податковий університет" – 17:21, ЗДІА – "Дніпрянка" – 22:19, "Податковий університет" – "Дніпрянка" – 29:30.

Як бачимо, без поразки тільки криворізька "Спарта", яка набрала 12 очок у 6 матчах. Наші "Карпати" впевнено посідають друге місце – 10 очок. Третє-четверте ділять між собою "Дніпрянка" та "Спартак" Київ, у яких по 6 очок. Жодного очка не зуміла набрати львівська "Галичанка". Для Львова, це досить боляче і якось незвично

Борис Петровський – головний тренер ГК "Карпати" Ужгород:

– У міжсезоння ми придбали ряд досвідчених гандболісток, значно підтягнулася молодь. Фізична готовність команди хороша. Повноцінні збори дозволили закласти міцний фундамент. Турбує організація захисту, але це питання зможемо підтягнути по ходу чемпіонату. Будемо боротися за комплект медалей. Потенціал команди дозволяє ставити такі завдання. Команда працює на тренуваннях з охотою, що вселяє надію на успіх. Закарпатський гандбол посідає провідні позиції серед лідерів в Україні вже багато років. Ми раді, що в цьому сезоні можемо втішити вболівальників успішними виступами і якісною грою команди.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Степан Селменський, Спорт тайм

20 жовтня 2010р.

Теги: гандбол, Карпати

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини