Українці угорського Секешфехервара взяли участь у IV святі національних меншин

На традиційне IV свято національних меншин, які представлені місцевими самоврядуваннями у Секешфехерварі, дощовим ранком 26 вересня на головну площу стародавнього королівського міста – Ратушну – поспішали активісти меншин. Вісім самоврядувань, а саме – хорватське, польське, німецьке, вірменське, сербське, словацьке, словенське та українське, готувалися представити на святі свої культурні програми.

Українці угорського Секешфехервара взяли участь у IV святі національних меншин

На почесному місці біля великої сцени майоріли національні прапори. Сербська православна церква провела службу Божу. Хорвати, поляки, німці, вірмени та українці підготували культурні національні експозиції в спеціальних дерев'яних будиночках. А за вже встановленою традицією представники самоврядувань всіх меншин запустили разом з центру площі повітряні кульки за кольорами своїх національних прапорів.


Простора хатина українського самоврядування цього разу знаходилася поблизу сцени. Дощове моросіння трохи порушило гарні плани, тож довелося майже всі виставочні роботи розмістити всередині. Таке коригування виявилося досить цікавим, бо вийшла дійсно українська хата, прибрана вишитими й тканими рушниками, розписними петриківськими тарілками, іконами, картинами, національним одягом. А на столах – скатертини, український посуд з пирогами, кондитерською випічкою, медовиками та  цукерками для частування. Тут же розмістили й виставку українських прикрас та сувенірів ручної роботи, книги й журнали Товариства української культури в Угорщині. Охочих погостювати та погрітися сердечно запрошували до хатини. Тож цілий день в ній було повно не тільки своїх краян, а й сусідів та гостей. Така собі весела родинна щедра українська хата. В той же час на сцені з 10-ої до 17-ої години йшов концерт, велику й дуже цікаву програму якого підготували національні меншини Секешфехервара. Цілий день, незважаючи на негоду, площа була заповнена людьми під парасольками, які радо нагороджували артистів щирими оплесками.

Нашу концертну програму успішно презентував молодіжний ансамбль народного танцю "Горянка" з України. Голова українського самоврядування Секешфехервара Юлія Матяш, перебуваючи влітку на рідній Івано-Франківщині, доклала чимало зусиль, щоб її земляки з міста Надвірна змогли приїхати на гастролі до Угорщини. І ось прийшов час, коли колектив під керівництвом самовідданого й досвідченого педагога-хореографа Олени Здольник виступив з чудовим концертом на угорській сцені. Напередодні молоді виконавці вже успішно показали свою концертну програму в Будапешті. Артистам по 14 – 15 років, але вони вже мають великий досвід роботи не тільки на українській сцені. Творчий колектив – неодноразовий лауреат Міжнародних гуцульських фестивалів, дипломант Міжнародних фестивалів фольклору, які проходили в Польщі, Португалії, Хорватії. Ансамбль представляв своє мистецтво у рамках Днів української культури в багатьох містах Данії. В репертуарі ансамблю народні танці різних регіонів України: Полісся, Поділля, Буковини, Київщини та рідної Надвірнянщини, які виконуються на народних святах, весіллях, забавах, використовуються у фольклорі календарно-побутового циклу. Колектив є школою передового досвіду.

На концерті в Секешфехерварі танцювальний колектив "Горянка" представив вісім танцювальних пар, які своїми надзвичайно гарними виконавчими здібностями, запальним молодечим настроєм і гідністю зуміли полонити численних глядачів свята. Це була дійсно феєрія українського танцювального фольклору. На прикладі семи танцювальних композицій можна було побачити всю різнобарвність і красу українського народного танцю, серед них урочистий західноукраїнський "Привітальний" танець, гуцульський народний танець "Гуцулка", фольклорний танець "Веретенце", жартівливий танець "Чіпак", український народний танець "Полька-фраєрка", жартівливий танець центральної України "Каперуш" та всесвітньо відомий "Гопак". Кожний танець різнився й неймовірно красивими народними костюмами, пошитими за кошти батьків. Танцювальні номери перемежовувалися українськими піснями у виконанні молодої артистки Ксенії Колодніцької, учениці Надвірнянського ліцею. Ксенія – лауреат Першої премії за кращу авторську пісню фестивалю "Вижниця 2009" та фестивалю "Прикарпатські зорі", лауреат премії дитячих конкурсів "Карпатські соловейки" (2008) та "На крилах пісні" (2009), лауреат Другої премії фестивалю-конкурсу в жанрі української народної пісні та авторської пісні в м. Києві (2010), а також дипломант міжнародного конкурсу сучасної релігійної пісні "Пісня серця – 2010". Гарні патріотичні українські пісні Ксенії збентежили душу передусім українських глядачів свята. Дивувалися юному таланту й угорці. Яскрава концертна програма українців так сподобалася мешканцям міста, що представники мерії відразу запросили колектив "Горянка" приїхати знову й пообіцяли спеціально визначити День української культури в Секешфехерварі. Це великий успіх і визнання, вияв поваги до культурних національних надбань інших народів, відчуття, що мистецтво і дружба дійсно не має кордонів. Наприкінці наші артисти за українським звичаєм передали виконуючому обов'язки мера Тібору Вініцаї символічні українські подарунки: булаву і коровай – символи влади й достатку. Голова самоврядування Юлія Матяш висловила сердечну подяку артистам з "Горянки" та їх керівникові, визнаному у краї хореографу Олені Здольник, а також усім організаторам цієї поїздки до Угорщини і від імені самоврядування нагородила їх пам'ятними подарунками. Наступного дня "Горянку" приймали в іншому угорському місто, де є українське самоврядування – Варпалоті. З нетерпінням будемо очікувати на нову зустріч з талановитим колективом.

Надія Музичук, Державне самоврядування українців Угорщини

20 жовтня 2010р.

Теги: українці, Секешфехервар, Угорщина

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини