Великі Лази відсвяткували День села

Минулої неділі свій День села відзначали Великі Лази. Святкували з розмахом, запросивши багато гостей. Біля клубу розмістилися різні дитячі атракціони, неподалік зайняли свої місця торговельні ятки. Сцену спорудили біля торговельного центру Федора Касинця.

Великі Лази відсвяткували День села

Ще зранку погода не обіцяла теплого дня, чорні хмари напливали на село, дув холодний вітер. Але коли на подіумі з'явилися красуні-ведучі Ольга Хила та Ярослава  Мигальницька й оголосили  про початок  свята, несподівано і сонце взялося до роботи і як на замовлення стало відразу по-літньому спекотно. Всевишній, вочевидь, знає, що у Великих Лазах  живуть дуже віруючі люди і  подарував їм погожу, сонячну днину. Отець Михайло так і сказав, вітаючи односельчан зі святом, бажаючи їм Божої благодаті.

З щирими словами побажань звернувся до присутніх і господар села – сільський голова Лука Шпонтак. Йому було б що розповісти людям, але не хотів затримувати їхню увагу, перетворювати свято у передвиборну агітацію. До речі, й інші претенденти на посаду сіль-ського голови також не бажали скористатися нагодою. Що ж, розумно зробили, адже у селі кожен знає, хто чого вартий і самостійно зробить свій вибір. За останні роки багато чого в селі змінилося на краще. Колись клуб нагадував розвалюху. Ніхто й не думав, що він ще зможе послужити людям. Тепер цей будинок – справжня окраса села. 500 тисяч гривень потратила сільська рада на його ремонт. І господарює в ньому молода, енергійна Леся Бенжак. День села для неї був першим сер-йозним екзаменом, і вона здала його на відмінно.

Батьки з нетерпінням чекали виходу на сцену наймолодших артистів – вихованців місцевого дитячого садка. І вони були неперевершені. У цьому до-шкільному закладі виховуються 50 малят. П'ятнадцятеро цього року пішло у перший клас. Маленькі козачки та дівчатка в                українських строях так гарно співали, що аплодисменти довго не змовкали. На дітей  чекали приємні сюрпризи. Їм вручили подарунки підприємці Максим Кривонос, Світлана Станко та Юрій Бабуські.

Великим Лазам пощастило. Саме тут, у колишньому маєтку Плотенія, розташована дитяча школа мистецтв, тут зібрано багато юних талантів. На святі, наприклад, прекрасно виступила  хореографічна студія "Мрія", якою керує Єлизавета Баб'як.

На торжество сходилося все більше і більше великолазівців. Серед глядачів – відомі поетеса Маріанна Салай-Пак, письменник Юрій Шип, вчителі, лікарі. 

Приїхали привітати сусідів і Яроцький сільський голова  Марія Рущак, і жіночий ансамбль "Ярочок" ( худ. кер. Віра Луцьо). Порадували і дует у складі Єв-генії Гринчук та Стефана Адамчо, солісти Наталія Гелеш і Наталія Дюгованець.

Прекрасно виступив і ансамбль ветеранів праці. Фельдшер Гафія Ковач, учасниця цього своєрідного колективу, оголосила, що це співають дівчата 60-их років. Усі вони: і Марія Федор, і Марта Баран, і Марія Франк та Єлизавета Дурневич дійсно у ті далекі роки були активістками місцевого клубу, ядром співочого гурту. Сільська рада всіляко підтримує аматорів сцени. Так, для танцюристок із студії "Мрія" сільський голова Лука Шпонтак профінансував пошиття нових сценічних костюмів. Вітали на святі сім'ю Дюгованець з народженням донечки Софійки, молодят, які недавно побралися. Співали і для хлопців, які нині служать в армії – Олександра Щобака та Швенди, Романа Бескіда. Добрим словом згадали ведучі і сільську футбольну команду. До речі, в день свята відбулися матчі між місцевими  та футболістами  із Середнього. Серед дорослих виграли гості, серед юнаків – господарі.

Не забули на святі і про найстарших мешканців села: Юлію Кирлик, Єлизавету Гаврилешко, Надію Митровку, Ганну Касинець (1919 – 1920 р.р. народження).

Концертна програма була різноманітна: пісні, танці, вірші і багато музики. Вона звучала допізна. Бажаючі смакували шашликами (ПП Малош) і бограчем (Ю. Ференцик).

До мене підійшла вчителька-пенсіонерка Ірина Кобець і попросила передати через газету подяку сільському голові Луці Шпонтаку за те, що дбає про село, працює на благо людей. Згадала сільські містки, по яких люди боялися ходити, не те щоб їздити на автомобілях. Тепер вони всі відремонтовані. Виконую прохання Ірини Іванівни.                           І хай також збудуться побажання підприємця Світлани Станко, щоб такі яскраві сільські свята, як цьогорічне, стали традиційними у Великих Лазах.

Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"   

15 жовтня 2010р.

Теги: День села, Великі Лази

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини