За 9 місяців до Зведеного бюджету Закарпатської області зібрано майже 1,2 млрд. грн. платежів

Державна податкова адміністрація у Закарпатській області підбила підсумки роботи за 9 місяців цього року. На зустрічі з представниками мас-медіа голова ДПА в області Василь Іванчо зупинився на основних показниках та пріоритетних напрямках діяльності органів державної податкової служби.

За 9 місяців до Зведеного бюджету Закарпатської області зібрано майже 1,2 млрд. грн. платежів

За січень–вересень ц.р. до Зведеного бюджету  області  зібрано  майже 1,2 млрд. грн. платежів, що на 51,1 млн. грн. більше, ніж за відповідний період 2009 року. Мільярдний  рубіж надходжень цього року досягнуто у серпні, до прикладу, у минулому році - у вересні. Надходження до Державного бюджету перевищили 475 млн. грн. Основними податками, які формують Державний бюджет, є податок на прибуток та податок на додану вартість. Питома вага цих двох платежів у загальній сумі збору платежів до Державного бюджету складає 82,4%: податок на прибуток – 29,4%, податок на додану вартість – 53%.   До місцевих бюджетів сплачено податків і зборів в сумі 685,9 млн. грн., що на 13,3% більше відповідного періоду минулого року. Найбільша частка надходжень до місцевих бюджетів припадає на сплату податку з доходів фізичних осіб – 75,1%.

У порівнянні з 2009 р. помітні позитивні тенденції в економіці краю. Область, повідомив Василь Іванчо, має один з найкращих показників темпів росту промислового виробництва за січень-серпень цього року до відповідного періоду минулого року (143,5%). Це означає, що відбувається економічне пожвавлення, що позитивно вплине на збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Cуттєво зросли обсяги імпортних операцій. Оскільки переважна більшість імпорту – це обладнання та комплектуючі, то це знову ж таки вплине на збільшення обсягів виробництва, створення нових робочих місць, і зрештою на збільшення надходжень до бюджету в майбутньому, висловив переконання головний податківець краю. Зростання обсягів експортних операцій також свідчить про покращення економічної ситуації.

За 9 місяців 2010р. платникам області відшкодовано на розрахункові рахунки  97,1 млн. грн. ПДВ, з них 15,5 млн. грн. - у вересні. Оформили облігації внутрішньої державної позики на заборгованість з ПДВ 210 платників нашої області. На сьогодні 197-ом із них вже відшкодовано ОВДП 147,7 млн. грн. ПДВ.
 
Про активізацію бізнес-середовища свідчить постійне зростання кількості суб'єктів господарювання. На сьогодні у Закарпатті зареєстровано майже 90 тис. платників податків, із них понад 70 тис. фізичних осіб. Чого лише варта така цифра: щомісяця у Закарпатті реєструється понад 500 нових приватних підприємців.

Важливим напрямом діяльності податкової служби залишається робота з із легалізації заробітної плати. За словами головного податківця області, зусиллями податкових органів за 9 місяців 2010 р. було виявлено майже 3,5 тис. найманих осіб без належного оформлення трудових відносин, з яких вже 3,2 тис. залучено до оподаткування.
 
Досить непогані показники роботи і податкової міліції. З початку року порушено 47 кримінальних справ, підрозділами податкової міліції області виявлено 60 злочинів у сфері оподаткування, із них 52 - тяжкі. Припинено діяльність 3 фіктивних фірм та 2 конвертаційних центрів, 19 підпільних цехів, у т.ч. 5 – з нелегального виробництва алкогольної продукції. Вилучено з незаконного бігу товарів на 36,4 млн. грн., що у 3 рази більше, ніж минулого року.
 
Зважаючи на актуальність та надзвичайну зацікавленість громадськості до проекту Податкового кодексу, начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Єва Мойшевич коротко зупинилася на основних його новаціях. Так, за її словами, документ має на меті регулювання відносин оподаткування, визначає принципи побудови податкової системи, перелік податків, зборів, що підлягають сплаті до бюджетів всіх рівнів, визначає методику їх обчислення, ставки оподаткування. Зменшується кількість загальнодержавних податків з 29 до 19, і місцевих – з 14 до 4. Зокрема, реформується і вдосконалюється спрощена система оподаткування. Створюються передумови інвестиційної привабливості шляхом поетапного зниження ставки податку на прибуток з 25 до 16 % (2011 та 2012 рр. – 19 %, 2013 та 2014 рр. – 18%, 2015 р. – 17%, з 2016 р. – 16%) та зменшення ставки податку на додану вартість з 2014 р. до 17%.

Передбачається надання спеціальних інвестиційних пільг: запровадження  на 5 років нульової ставки податку на прибуток для новоутворених суб'єктів господарювання, а також підприємств з щорічним обсягом доходів до 3 млн. грн.           Скасовується 12 неефективних місцевих податків і зборів (в т.ч. ринковий збір, комунальний податок, податок з реклами). Разом з тим,  запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Запроваджується туристичний збір, який справлятиметься на всій території країни.

На завершення, виступаючи перед журналістами, Василь Іванчо зазначив, що сьогодні перед податковою службою області з метою виконання поставлених завдань щодо забезпечення надходжень до бюджету пріоритетами залишаються руйнування схем мінімізації податків та детінізація економіки, легалізація найманих працівників, виявлення та припинення діяльності "підпільних цехів", зокрема, з виробництва алкогольної продукції, яка шкодить життю та здоров'ю  людей. Важливою є і робота на підвищення іміджу податкової служби і виховання сумлінного платника податків.

Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян  ДПА у Закарпатській області

13 жовтня 2010р.

Теги: ДПА, податки, бюджет

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини