В Закарпатській області на 22,6 % зросла кількість злочинів

Проблемні питання боротьби зі злочинністю, зміцнення законності та правопорядку стали темою обговорення на розширеному засіданні колегії, що відбулася в прокуратурі Закарпатської області.

В Закарпатській області на 22,6 % зросла кількість злочинів

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області, у засіданні колегії, на якому головував прокурор області  Анатолій ПЕТРУНЯ, взяли участь усі міськрайпрокурори краю, керівники правоохоронних органів області, заступник начальника УМВС в Закарпатській області  Володимир Шелепець, начальник ДПА в області Василь ІВАНЧО, заступник голови ОДА Іван КАЧУР та заступник начальника на Львівській залізниці Володимир КУЛІШ та інші.

Заступник прокурора області Віталій МУХІН, проаналізувавши ситуацію, зазначив, що загальна кількість зареєстрованих злочинів на території області зросла на  22,6 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Викликає занепокоєння і зріст тяжких злочинів.

Він підкреслив необхідність розібратися, як міліція реагує на кожен факт крадіжки, як обліковуються злочини і чи все робиться для їх розкриття. Адже тільки спільними заходами можна домогтися рішучої зміни ситуації на краще. Суттєво збільшилась кількість злочинів, вчинених підлітками – 332 кримінально-карні діяння, що на 142 злочини більше ніж торік за цей же період. Найбільше - у місті Ужгороді (у три рази більше),Виноградівському, Свалявському, Берегівському районах.

Левову частку серед злочинів, вчинених підлітками, становлять крадіжки – 207 злочинів, або понад 60 % від загальної кількості. На 37 % зросла кількість злочинів, вчинених учнями міст Ужгорода, Мукачівського, Рахівського та Тячівського районів.

На 12% більше (або з 316 до 355) зареєстровано злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. За участю неповнолітніх зареєстровано на 320% більше (з 5 до 21). 

Причина такого стану, у тому числі і зростання злочинів, вчинених неповнолітніми у стані алкогольного сп'яніння, у громадських місцях, - цє  насамперед  відсутність належного контролю з боку органів внутрішніх справ та уповноважених органів місцевого самоврядування.

Як свідчить аналіз з цього питання, ефективність спільної роботи правоохоронних органів у області є недостатньою. 

Зокрема, органами внутрішніх справ неналежним чином забезпечено профілактичну роботу, виявлення, запобігання, припинення та розкриття злочинів. В області збільшилась кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп'яніння, майже удвічі збільшилась рецидивна злочинність. Залишається нерозкритими  1228 злочинів, з них - 564 тяжких та особливо тяжких. Найбільше у м. Ужгороді, м. Мукачеві, Ужгородському, Мукачівському районах.
Нерозкритими залишається майже половина зареєстрованих крадіжок у пасажирів на транспорті та крадіжок вантажів.

Ведучи мову про стан прокурорського нагляду за додержанням законодавства щодо виявлення, розкриття та розслідування злочинів, пов'язаних із зловживанням і перевищенням влади або службових повноважень заступник прокурора області зазначив, що прокуратурою області протягом з початку року вживалися  результативні заходи щодо покращення прокурорського нагляду та підвищення ефективності боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Так, за вказаний період правоохоронними органами викрито 9 організованих злочинних угруповань, з них 3 у сфері економіки. Кримінальні справи стосовно 8 ОЗГ направлені до суду, одна – перебуває у провадженні. Викрито організовані групи, які вчиняли злочини у кредитно-фінансовій сфері – 2 ОЗГ ( у т.ч. одна ОЗГ – у банківській сфері) та у бюджетній – 1 ОЗГ.

Водночас, незадовільною є робота спецпідрозділів УМВС та УСБ України в області з викриття організованих груп з корумпованими зв'язками в органах влади і управління, які скоюють злочини у сфері земельних відносин, у зовнішньоекономічній діяльності, пов'язані з хабарництвом, контрабандою.

Загалом УМВС України в області за цей період  виявлено 7  організованих груп.
Спецпідрозділом УСБУ викрито дві ОЗГ, кримінальна справа стосовно однієї скерована до суду, інша - перебуває у провадженні СВ УСБ України в області.

Учасниками ОЗГ завдано збитків на суму майже 7 млн.грн., вже відшкодовано у ході досудового слідства 801 тис.226 грн. або понад 11%, накладено арешт на майно на суму понад 5 млн. грн

Зусилля працівників правоохоронних органів були зосереджені, в основному, на виявленні корупційних правопорушень серед державних службовців 5-7 категорій, працівників правоохоронних органів, службових осіб місцевого самоврядування.

За вчинення корупційних правопорушень притягнуто до відповідальності: 9 правоохоронців (з них: 2 – працівники органів внутрішніх справ, 1 – інспектор митної служби, 3 – працівники прикордонної служби, 1 – працівник державної податкової інспекції, 2 – співробітники МНС), 19 - службових осіб місцевого самоврядування 4 категорії (голів сільських, селищних рад), 25 - 5-7 категорії (секретарів, бухгалтерів, спеціалістів ), 2 - військовослужбовців, 5 - держслужбовців РДА, 2 - облдержадміністрації.

Реагуючи на незаконні постанови судів органами прокуратури області опротестовано 9 таких рішень, з них  задоволено 2.

Підпорядкованими прокурорами та облапаратом внесено 17 подань та інших документів реагування на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами розгляду яких 3 службових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, скасовано 8 нормативно-правових актів та рішень, прийнятих внаслідок корупційних діянь, із займаних посад звільнено 2 осіб.

Завдяки активізації роботи правоохоронних органів області поточного року покращився стан протидії кримінально-караній корупції. На 18,2% або з 33 до 39 зросла кількість кримінальних справ цієї категорії, закінчених слідчими прокуратури, з них 22 - за фактами зловживання та 5 - про перевищення влади, 7 - про хабарництво та 5 - про розкрадання майна.

До кримінальної відповідальності вже притягнуто 40 суб'єктів корупційних діянь, зокрема, 12 державних службовців, 17 посадових осіб місцевого самоврядування, 5 депутатів місцевого рівня, 2 працівники райдержадміністрацій, 4 працівники органів внутрішніх справ.

Активізовано протидію злочинам, вчиненим на пріоритетних напрямках економіки. Порушено 134 кримінальні справи про такі злочини проти 117 минулого року, з яких 50 - у бюджетній сфері, 45 - у сфері земельних відносин, 41  - у кредитно-фінансовій системі. 81 з цих справ вже скеровано до суду з обвинувальним висновком.

Проаналізувавши ситуацію, учасники розширеного засідання колегії зробили висновок, що порушені проблеми потребують комплексного вирішення з об'єднанням зусиль усіх правоохоронних органів краю. Розроблено ряд заходів, головна мета яких посилення спільних дій в боротьбі зі злочинністю в області.

11 жовтня 2010р.

Теги: Прокуратура, злочин

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини