На Закарпатті розпочався другий міжнародний літературний фестиваль «Карпатська ватра»

Цей урочистий форум творців художнього слова присвячений 100-річччю від дня народження видатного українського закарпатського письменника, вченого Федора Потушняка. Він проходить у рамках проголошеного обласною радою 2010 року - Роком Потушняка.

На Закарпатті розпочався другий міжнародний літературний фестиваль «Карпатська ватра»

Учора, 6 жовтня, учасники фестивалю, а це – письменники Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Дніпропетровської, Кіровоградської областей та їх побратими - майстри художнього слова із Словаччини, Угорщини, Польщі зустрілися із студентами філологічного факультету УжНУ, інституту післядипломного навчання вчителів.
 

Відтак відбулось покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку в Ужгороді. У цій святковій акції взяв участь начальник управління культури ОДА Юрій Глеба.

 У Закарпатській організації Національної спілки письменників України відбувся обмін думками з важливих у сучасному літературному процесі питань.

Основною подією фестивалю став великий літературний вечір в Закарпатському обласному театрі ляльок.

До учасників свята з теплим вітальним словом звернувся голова обласної ради Михайло Кічковський. Він наголосив, що багато різних фестивалів проводиться на Закарпатті. На всю Україну славляться самобутній фестиваль народної творчості "На Синевир трембіти кличуть", пісенний фестиваль, присвячений пам'яті відомого співця Карпатського краю, композитора Михайла Машкіна. Можна назвати й десятки інших яскравих форумів, які стали невід'ємною частиною духовного життя не лише закарпатців.

Незважаючи на труднощі - фінансові, економічні обласна влада знаходить можливості підтримувати проведення таких свят. 

Вони для людей потрібні, як хліб душі, як гірське повітря, як джерельна вода. Тим більше тут, на Закарпатті, де люди народжуються, виростають і живуть серед неповторної краси, де, за словами відомого американського художника Рокуела Кента, щодня повинен народжуватися художник. До цих слів слід додати: і співак, і поет, і казкар. І не тільки на Закарпатті, а скрізь по нашій славній Україні. Адже споконвіку наш народ був духовно багатим, талановитим, високоморальним. Це – Божий дар. Це – скарб, який ми повинні берегти, як зіницю ока. Бо, втративши його, можна втратити все. Відомо, що якими б тяжкими не були справи в економіці, їх можна вирішити кредитами, інвестиціями, субвенціями... У духовності цього не буває. На сторожі наших святих національних цінностей тільки наша совість, наша честь, наші благородні устремління. І ви, поети, прозаїки – майстри художнього слова подаєте приклад у важкій, безкомпромісній боротьбі за екологію людської душі. Ви - на сторожі наших духовних надбань. Честь і слава вам за це. Ваше слово потрібне і бажане. Зустрічей з вами чекають із нетерпінням. До вас прислухаються. Над вашими творами замислюються люди різних поколінь. На думку голови облради, - це ознака того, що в сучасній українській літературі ви достойно продовжуєте традиції своїх славетних попередників, а в нашому домі, у нашій родині для молодих поколінь незгасно сяє отчий світильник. 

Виходячи з таких реалій, - зазначив Михайло Михайлович, - два роки тому було ініційовано проведення літературного фестивалю "Карпатська ватра", на якому б могли зібратися майстри художнього слова із усіх областей Карпатського регіону по цей і по той бік Карпат.

Обласна влада підтримала цей добрий почин. І фестиваль відбувся. "Карпатська ватра" - запалала. Схвальні відгуки про це літературне свято були опубліковані у вітчизняній пресі, в Румунії, Словаччині, Угорщині, Польщі. А у багатьох номерах часопису "Літературний Львів", який очолює голова Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Марія Якубовська, солідно представлено учасників фестивалю.

Отже, вогнище творчої співдружності, яке так яскраво спалахнуло, не згасло, а розгорілося і палає далі, скликаючи, як і годиться, все більше і більше творчого люду.

Щороку обласна рада окремим рішенням приймає програму, згідно з якою передбачаються кошти на видання творів закарпатських авторів. Здійснюється фінансування, встановленої обласною радою і обласною державною адміністрацією літературної премії у галузі літератури ім. Федора Потушняка, у галузі журналістики - ім.Василя Гренджі-Донського та ім. Михайла Бабидорича. За рахунок бюджетних коштів проводяться наради, зльоти юних літераторів. Великої популярності набув конкурс на краще читання поетичного твору імені Івана Ірлявського. Щоліта у Міжгірському районі, на батьківщині Василя Гренджі-Донського, Петра Скунця проводиться всеукраїнський фестиваль юних літературних обдаровань "Рекітське сузір'я", на якому представлені майже всі регіони України.

Михайло Кічковський щиро подякував учасникам фестивалю, що знайшли можливість приїхати на Закарпаття, долучитися до "Карпатської ватри". У її очищаючому вогні сіяють пломені гарячих сердець поетів Олександра Духновича, Василя Гренджі-Донського, Зореслава, Юрія Боршош-Кум'ятського, Андрія Патруса-Карпатського, Петра Скунця, прозаїків: Юрія Станинця, Олександра Сливки, Олександра Маркуша, Івана Чендея, Михайла Томчанія, Юрія Мейгеша, Йосипа Жупана та багатьох-багатьох інших співців і літописців Срібної Землі, які в різні часи, в різні історичні епохи чесно і самовіддано трудилися на ниві української літератури. В історії зазвичай є великі і малі постаті. Але всі вони заслуговують нашої пам'яті і шани. У світлі "Карпатської ватри" ми оглянемося в минуле, ще раз оцінимо сучасне, подивимося в майбутнє, - підкреслив промовець.

Відтак сердечно привітав письменників і шанувальників художнього слова секретар Національної спілки письменників України, лауреат багатьох поважних премій Петро Засенко.

Голова обласної письменницької організації Петро Ходанич зачитав зворушливий вірш, присвячений фестивалю "Карпатська ватра", який із м.Миколаєва надіслав своїм землякам наш краянин, відомий поет, лауреат Національної премії України Дмитро Кремінь.

Живими пломенями духовної ватри, чистого вогню поетичного слова були виступи учасників мистецького свята: Лесі Семеновички (м.Дніпропетровськ), Василя Кухти (м.Ужгород) Марусі Няхай (м.Пряшів, Словаччина), Василя Бондара (м. Кіровоград), Євгена Барана (м. Івано-Франківськ), Василя Горбатюка ( м. Хмельницький) та ін.

З великим успіхом на літературному вечорі виступили закарпатські письменники Сергій Федака, Лідія Повх, Тетяна Ліхтей, Василь Кузан, Надія Панчук, Мирослав Дочинець та ін.

Учасники фестивалю поклали квіти пам'яті і шани на могилу письменника Федора Потушняка, що на кладовищі Кальварія в Ужгороді.

Далі "Карпатська ватра" запломенить в м. Мукачеві, на Свалявщині, в Іршавському районі, у с. Осій, де народився Ф.Потушняк, де письменники зустрінуться із учнями, студентами, громадськістю, творчою інтелігенцією.

Прес-служба Закарпатської обласної ради

07 жовтня 2010р.

Теги: літературний, фестиваль, Карпатська ватра

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини