На Великоберезнянщині відбувся фестиваль «Візерунки Ужанської долини»

Свято аматорів народного мистецтва Великоберезнянщини відбувається щоосені. І щоразу відкриває нові таланти і нові імена, які долучаються до мистецького доробку краян. Це вкотре продемонстрували концертні номери та виставки робіт самодіяльних художників, народних умільців.

На Великоберезнянщині відбувся фестиваль «Візерунки Ужанської долини»

Дійство проходило жваво, піднесено, налаштовуючи усіх учасників та їх шанувальників на ліричну хвилю, яка так доречно додала настрою вихідного дня.

Позивні фестивалю закликали велику дзвінкоголосу юрбу зосередити увагу на сцену, де ось-ось розпочнеться хвилююча презентація творчих досягнень самодіяльного мистецтва гірського краю. Ведучі оголосили про початок заходу, а солістка, викладачка районної дитячої школи мистецтв Руслана Бесараб виконала своєрідний фестивальний гімн – пісню "Візерунки Ужанської долини".

 Відтак на сцену піднімаються почесні гості фестивалю, які вкладають у свої вітальні промови свідчення захоплення народним мистецтвом та шани до його ентузіастів. Першим слово тримає голова районної ради Василь Канюк, котрий висловлює переконання, що джерелам народної творчості не міліти, як не висихати життєдайному теплу людської душі. І смолоскипами, які не дають згаснути цьому мистецькому вогникові, є аматори сцени, самодіяльні художники та народні умільці, що живуть не лише за законами корисності, а й краси. Саме любов до народної пісні, танцю, гумору та образотворчого мистецтва дає їм наснагу перетворювати труднощі буднів у свято творчості. Виступаючий бажає усім краянам причаститися краси і сили фестивального дійства, запаливши у серцях бажання зберегти фольклорні надбання отчого краю і передати наступним поколінням. Принагідно висловлює щиру поядку усім організаторам, спонсорам та учасникам дійства, завдяки яким не міліють джерела народної творчості гірської Верховини. 

Палкі слова про силу народного самодіяльного мистецтва виголошує і заступник голови райдержадміністрації Василь Кірик. Він упевнений, що всі учасники свята продемонструють високу виконавську майстерність, а глядачі отримають велике задоволення від фестивалю "Візерунки Ужанської долини". Виступаючий подякував усім великоберезнянам за те, що вони не байдужі до народного мистецтва, не лише плекають власну національну культуру, а й шанують мистецтво інших народів. Василь Кірик побажав фестивалю процвітанняі збереження того духу і колориту, який робить "Візерунки Ужанської долини" унікальними.

Про самобутність народних талантів верховинського краю говорить у своєму виступі і депутат обласної ради, начальник управління доріг у Закарпатській області Василь Маркович. Він висловлює радість з того, що на Великоберезнянщині з таким ентузіазмом підтримується народна творчість і самодіяльне мистецтво. А це означає, що душа людей переповнена бажанням творити красу і досконалість, які і мають врятувати людство від зневіри та бездуховності.

Від районної організації Партії регіонів учасників та глядачів фестивалю "Візерунки Ужанської долини" вітав голова осередку Василь Герзанич. Він відзначив плідний вклад великоберезнян у справу збереження фольклорних традицій України. Лідер районних регіоналів передав привітання також від імені депутата обласної ради від Партії регіонів Володимира Хмелєвцова та оголосив про його вклад у спонсорство заходу.

З теплими вітаннями до краян-аматорів мистецтва звернувся депутат районної ради Роман Рогач. Він зазначив, що невмируща творча душа верховинців споконвіку прагнула краси і довершеності, тому відрадно, що і нинішнє покоління не дає висохнути фольклорним джерелам отчої землі. Виступаючий побажав великоберезнянам і надалі свято берегти мистецькі здобутки минулих поколінь та збагачувати їх новими творами і справами.

Група представників влади та почесних гостей вручила активістам самодіяльного мистецтва району за номінаціями пам'ятні відзнаки. Серед нагороджених –читець, директор Волосянківського Будинку культури Світлана Дзяма, виконавець сучасних естрадних пісень, соліст клубу с. Луг Олександр Олень, ведуча, методист районного Будинку культури Оксана Рудейчук, самодіяльний композитор та виконавець сучасної естради, викладач районної дитячої школи мистецтв Руслана Бесараб, організатор кімнати старовини та фольклору , завідуюча Лубнянського клубу Тетяна Каганець, народна майстриня-вишивальниця Наталія Іваниця, найактивніший колектив художньої самодіяльності, народний фольклорний колектив "Музики" (художній керівник Іван Козак), вокальний колектив, ансамбль "Жива вода" Чорноголівського Будинку культури (художній керівник Іван Ганчин), драматичний колектив Костринськорозтоцького Будинку культури.

Відтак фольклорну частину свята розпочав дзвінкими народними мелодіями колектив "Ставненські музики" ( художній керівник Ірина Ленько). За ним виступив вокальний колектив "Жива вода" Чорноголівського Будинку культури (художній керівник Іван Ганчин). Утримав глядачів на хвилі колориту верховинських народних пісень вокальний ансамбль "Калина" з Костринської Розтоки (художній керівник Ірина Догунчак).

На веселий лад налаштувала слухачів Світлана Дзяма, прочитавши гумореску із репертуару Гриця Драпка. А знаний у районі колектив "Музики" районного Будинку культури (художній керівник Іван Козак) був зустрінутий оплесками. Підтримати захоплення слухачів постарався і вокальний ансамбль зі Смерекови (художній керівник Меланія Попадич), який порадував в'язанкою закарпатських народних пісень. У народнопісенну стихію чудово вписався сімейний дует Лупичів з Буківцевого. Доповнила попередній репертуар юна солістка із Солі Юлія Андрашко.

Ведучі фестивалю надали сцену гостям "Візерунків Ужанської долини". Закрутилися у вихорі народного танцю найближчі сусіди із Перечинщини – танцювальний колектив "Зорянка" ( художній керівник Михайло Сачко). А відтак залунали близькі великоберезнянам мелодії прикордонних сусідів зі Словаччини та Польщі, які радо прийняли запрошення на мистецьке свято українських верховинців.

Окрасою фестивального дійства стали відтворені фрагменти народних звичаїв і традицій колективами Костринської Розтоки (художній керівник Ірина Догунчак) та Вишки (художній керівник Ганна Мурга), Малого Березного (художній керівник Наталія Мордованець), Люти (художній керівник Юрій Гомович). Вони запросили усіх на Прядки, Віщанський ярмарок, Бесіду свашок, Ярмаркову подію та Лютянські вечорниці, повернувши у минувшину.

Гордістю за дзвінкоголосість краю сповнилися серця присутніх на святі під час виконання пісень співаками Василиною Скрип та Світланою Дзямою, Юлією Бабич, Іваном Псяйкою, Мирославою Керецман.

Розмаїтість співочих традицій краю презентували ансамблі із Бегендяцької Пастелі (художній керівник Марія Ковач), Малого Березного (художній керівник Наталія Мордованець), словацької меншини Великого Березного "Липтаки" (художній керівник Руслана Куртанич), села Розтоцька Пастіль (художній керівник Марія Сенчик).

На жартівливий настрій налаштовували час від часу читці Надія Циганин, Людмила Лепканич, Уляна Поляк, які читали гуморески.

Завершилася фольклорна частина фестивалю верховинською піснею "Тиха вода" у виконанні зведеного колективу самодіяльних вокальних ансамблів району.

Засвідчив про щедрість мистецьких талантів верховинців і естрадна частина фестивалю. Тут презентували свою творчість знані співаки Юлія Раджапова, , Марина Данило, Олександр Олень, Аліна Келемен, Розалія Пильник, Наталія Мордованець, Василь Рущак, Василь Ходанич, Руслана Бесараб. Їхньою майстерністю на осоромилася б навіть куди презентабельніша сцена, аніж районного масштабу. А тому можна лише захоплюватися ентузіазмом талановитих земляків, котрі від щирого серця дарують людям можливість причаститися до справжніх зразків естрадної культури.

 А завершив концертну програму свята виступ заслуженого артиста України Романа Рудого та гурту "Отава".

Танці, розваги і розиграші ще надовго затримали учасників та гостей фестивалю на території гостинного рекреаційно-туристичного клубу "Віссон". Усі сходилися у переконанні, що цей заклад чудово організував таке свято, зо що щира вдяка його керівництву та працюючому персоналу.

Великоберезнянська РДА

04 жовтня 2010р.

Теги: фестиваль, Візерунки Ужанської долини

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини