Мукачівські підприємці взяли участь у парламентських слуханнях

Черговою показухою обернулися парламентські слухання на тему «Економічні реформи: реальність та очікування українського бізнесу». Такого висновку дійшли підприємці Ігор Капітан і Олександр Гокс – керівництво Мукачівської міськрайонної спілки підприємців, яких було запрошено до зали Верховної Ради.

22 вересня у Києві відбулися парламентські слухання "Економічні реформи: реальність та очікування українського біз-несу". Як пояснив у вступному слові Голова Верховної Ради Володимир Литвин, основною метою слухань було обговорення податкового кодексу України, який невдовзі має "якісно" змінитися. Але, незважаючи на те, що до Києва було запрошено близько пів-тисячі підприємців з усієї України, які мали про що розповісти на цих слуханнях, захід пройшов за "накатаною" схемою. Вийшов Тігіпко, розповів про статистичні дані, на кшталт: Україна знаходиться у десятці найкорумпованіших країн, посідає 142 місце серед 183 країн за умовами ведення бізнесу, а за показником ефективності податкової системи знаходиться на 181-й позиції. Звучали також обіцянки про зниження ПДВ до 17%, податку на прибуток – до 20%, змен-шення кількості ліцензованих видів підприємництва. Усе це звучало, можливо, і непо-гано, але незадоволення, "гул" у залі Вер-ховної Ради свідчили про те, що підприємці очікували зовсім іншого виступу. Про ситуацію в країні вони знають і без промов, бо самі є жертвами недосконалого законодавства, а в казочки про "прєкрасноє далекоє" вже давно не вірять.

На підтримку підприємців зі шквалом критики виступила Наталія Королевська. Хоча їй, як кажуть, сам Бог велів, бо вона ж і є опозиційною. Треба визнати, критикувала вона чітко, по суті справи.

Також слово надали кільком директорам великих підприємств і навіть двом бізнесменам-іноземцям. Для них українські реалії є особливо шокуючими, і серед найбільш вражаючих вони назвали невдосконалену законодавчу базу, хабарництво, затягування часу оформлення документації і тиск контролюючих органів.

Цікавий момент: на те, щоб обговорити настільки серйозну тему, як Податковий кодекс, який є життєво важливим для сотень тисяч підприємців, держава виділила аж 3 (!) години. З них дві години (за регламентом) мали можливість виступати учасники слухань і аж упродовж 20 хвилин доповідач та співдоповідач мали відповісти на усі поставлені запитання. Але це тільки за регламентом. Насправді, нікому з бажаючих у залі слова не дали. Олександр Гокс особисто пе-редавав записку Мартинюку з проханням дати слово звичайному підприємцю, а не олігархам. І таких записок було передано безліч... Склалося враження, що насправді проблемами малого та середнього бізнесу взагалі ніхто не цікавиться. Влада у черговий раз намагалася "заговорити" підприємців, опозиція в черговий раз "пропіарилась", покритикувавши її, а підприємці поїхали додому розчаровані. Єдина користь з цих слухань була у підприємців – досхочу нафотографувались у залі Верховної Ради. Можливо, через кілька років повернуться туди вже... у якості народних депутатів. І ми впевнені, що вони вже не будуть ігнорувати проблем малого і середнього бізнесу, бо самі побували у їх "шкурі".

Прокоментувати слухання ми попросили безпосередніх учасників слухань.

Ігор Капітан, перший заступник голови Мукачівської міськрайонної спілки підприємців: "За усіма обіцянками-цяцянками, що прозвучали у залі Верховної Ради, слухання відбулися однобоко, і ніхто насправді й не збирався вислуховувати нас, підприємців. Не було обговорено, наприклад, проблему зменшення річного валового обороту для спрощенців, який збираються знизити з 500 тисяч гривень до 300 тисяч. Хоча ми вважаємо, що його треба збільшувати до мільйона гривень. Давайте підрахуємо, що ми зможемо тепер заробити. Якщо в день ми можемо декларувати менше однієї тисячі гривень, то чистого прибутку виходить 10-20% – не більше 200 гривень. Отже, ми маємо право заробляти не більше 6 тисяч гривень в місяць. Але ж більшість таких підприємців, як ми, орендують приміщення для свого бізнесу, і цих грошей заледве вистачить тільки на оренду. На що нам тоді жити? Окрім того, я вважаю, що цей крок стане підґрунтям для податкових органів ще більш жорстко контролювати наші надходження. Хотілось би почути і про вирішення питання з оптовими ринками, які не видають сертифікатів та прихідної документації, що є ще однією причиною для тиску з боку контролюючих органів. Але найважливіше питання, яке хотілося б підкреслити – це доцільність так званих планових перевірок. Один з виступаючих звернув увагу на те, що такого поняття, як планова перевірка, за кордоном просто не існує. Перевірка може проводитися тільки за наявності скарг на підприємця від клієнтів про неякісність товарів чи послуг, або щодо недобросовісного ведення бізнесу".

Олександр Гокс, заступник голови Мукачівської міськрайонної спілки підприємців: "На засіданнях нашої спілки підприємців я почув багато питань, і поїхав до Києва, щоб поставити їх безпосередньо нашій владі. Серед них є і грабіжницька політика банків щодо свого народу та підприємців. У всьому світі під час кризи банки зменшили відсотки до 1-5%, а в нас навпаки – вони виросли до 30%, хоча кредит від МВФ ми отримуємо під 3%. Так, держава визнала свою провину в тому, що почала кредитувати підприємців у валюті. Але ж чи легше нам від цього визнання? Адже весь тягар – і курсовий, і відсотковий ми тягнемо, а держава лише розводить руками. До того ж, ще й почала тиху війну проти нас – банки налаштовані відбирати заставне майно. Риба псується з голови. Я думаю, що починати реформи треба із позбавлення депутатської недоторканості. Для олігархів взагалі треба ввести податок на нерухомість та розкіш. Вже мовчу про люстрацію, яка мала би бути проведена разом з прибалтійськими країнами. Коли я проходив біля Верховної Ради, автопарк мене просто вразив – там стоять автомобілі вартістю в середньому по півмільйона доларів. У той же час депутати Європарламенту їздять на велосипедах, або, в крайньому випадку, на "Шкодах" і "Фордах". Такою, на жаль. є моральна сторона нашої влади. Навіть в Азії вже давно навели порядок, і країни справді зробили економічний прорив. Але там за крадіжку відрубують руку, держслужбовець за отримання найменшого хабаря отримує 10-20 років ув'язнення, а за такі хабарі, як у нас – довічне. Тільки тоді, коли в нас всі стануть рівними перед Законом, буде порядок. А щодо Податкового кодексу – якщо він "пройде", ми будемо змушені повертатись до мітингів. Інакше зникнуть малий та середній бізнес, як клас".

Юрій Кравчук, Панорама Мукачева

01 жовтня 2010р.

Теги: ВР, підприємці, слухання, економіка

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини