Польські сільськогосподарники прибули на Закарпаття вирішувати наші проблеми

Усіх нас приваблює щось нове, незвідане. Закарпатській області у цьому сенсі дуже щастить, оскільки вона межує з чотирма країнами. І всі вони увійшли до Європейського Союзу, сильно змінились порівняно з тим, що було за часів Радянського Союзу.

Польські сільськогосподарники прибули на Закарпаття вирішувати наші проблеми

Кілька років як готувались проекти з науково-технічним товариством інженерів і техніків сільського господарства з міста Слупськ (Поморське воєводство Польщі), але виграти грант не вдавалось. І ось за допомогою програми норвезьких грантів, Міністерства Закордонних Справ Польщі польські колеги виграли грант за проектом "Розвиток міжнародного партнерства в нашому окрузі". У рамках проекту польські колеги приїхали до Закарпаття з дуже простою метою - визначити коло проблем, які хвилюють наших виробників, а потім написати проекти з цих проблем.

Перша зустріч була в районній адміністрації Виноградівського району. На ній були виробники, голови сільських рад, районної адміністрації. Від них посипалися запитання до польських колег, але чим далі йшли відповіді, то стан залу погіршувався. Так, наприклад, стало відомо скільки отримує голова сільської ради в Польщі - дві тисячі євро заробітної плати, додатково на транспорт, має секретаря. Це в десять разів більше, ніж в Україні. При покупці тракторів чи збиральної техніки, Європейський Союз повертає виробникам до 70% вартості обладнання. Фактично вони техніку отримують майже задарма, правда є умова, що п'ять років треба вести діяльність на купленому обладнанні.

Коли мова зайшла про дотації на гектар, то знову пішла жвава бесіда. Виробники стискали зуби. На гектар можна отримати від 140 євро і до ... Так, один з членів делегації платить 120 євро податку на 14 гектарів, а отримує ... точно ми не почули, скільки він отримує. Потім пішла мова про дотацію на молоко, м'ясо та польові культури. Зал просто замовк. Що говорити, якщо у нас немає взагалі дотацій і як тоді конкурувати на внутрішньому і зовнішньому ринках?

Великий інтерес викликало питання про енергетичні культури. Європейський Союз примушує зменшувати залежність від імпортних енергоносіїв. На землях, де надлишок вологи (болотисті землі), поляки садять вербу. Така посадка дає до 50 тон з гектара і дуже перспективна там, де нічого не росте. Правда, переобладнання котлів на тверде паливо досить дороге задоволення, але все одно це обладнання швидко окупається у великих установах - садках, лікарнях, школах.

На другий день була зустріч з головами сільських рад Ужгородського району. Проблеми ті, але одне село написало проект і хочуть зробити каналізацію за словацьким прикладом. Це будуть невеликі модулі на 2-3 вулиці. Польські колеги вивчали всі проблеми, щоб написати проекти і передати європейський досвід у Закарпатську область. Правда, це тривалий процес, 2-3 роки.

Потім був Мукачівський замок і термальні води. Не обійшли увагою гості і проект "Зелений дім". Їм дуже сподобалися ті сім'ї, які отримують допомогу від благодійного фонду „Терра Деї". Повагу і любов не можна приховати.

Усюди гості їздили на старому ПАЗу, який підкидав всіх на кожній ямі.. Коли вони побачили цей автобус, то відмовилися їздити на своєму Мерседесі. Та це був не старий автобус, а "машина часу", яка перенесла гостей у їхню молодість.

Завершився візит фестивалем добросусідства в Берегові. Гості залишилися раді. Раді тим, що у них з'явилися друзі на Закарпатті, а у нас в Польщі. Все таки ми слов'яни.

Олександр Омельченко, БФ „Терра Деї"

01 жовтня 2010р.

Теги: Польща, грант, дотації,

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини