Закарпатські медики візьмуть участь у ХІІІ Конгресі Світової федерації Українського лікарського товариства

Завтра, 1 жовтня, у Львівській опері відбудуться урочистості до 100-річчя Українському лікарському товариству та відкриття ХІІІ Конгресу Світової федерації Українських лікарських товариств, який триватиме впродовж трьох днів.

Закарпатські медики візьмуть участь у ХІІІ Конгресі Світової федерації Українського лікарського товариства

Укpаїнське лікаpське товаpиство у Львові вважає себе чинним спадкоємцем тpадицій та ідеології УЛТ, яке діяло на теpенах Галичини з 1910 по 1939 pік. На сучасному етапі УЛТ як самовpядна гpомадська оpганізація вважає себе складовою частиною Всеукpаїнського лікаpського товаpиства і Світової федеpації укpаїнських лікаpських товаpиств, діяльність в яких здійснює чеpез своїх повноважних пpедставників. УЛТ виpажає інтеpеси лікаpів Львівщини.

Українське лікарське товариство було засноване у Львові як про¬фе¬сійна організація лікарів-українців, які працювали в Австро-Угорщині, пе¬редусім у Галичині. Формально това¬риство було зареєстроване у 1910 році, про¬те заходи для його створення і орга¬нізаційна підготовка тривали впродовж близько семи років. Ідея створення Ук¬раїнського лікарського товариства була висунута в 1903 році докторами Олек¬сандром Козакевичем з Коломиї та Ро¬ма¬ном Дориком із Львова Така орга¬ні¬зація, на зразок лікарських товариств тодішньої Європи, мала передусім захи¬щати права та інтереси українських ліка¬рів – членів товариства, допомагати їм отримати місце праці, підвищувати їх фаховий рівень, сприяти ознайом¬лен¬ню із закордонними медичними нови¬нами тощо.

Днем народження товариства є 1 жовтня 1910 року, коли у Льво¬ві відбулися перші загальні збори Укра¬їнського лікарського товариства. На них були присутні 63 лікарі, які з'їхалися з різних куточків Галичини і Буковини. Першим головою УЛТ було обрано д-ра Євгена Озаркевича – директора "На¬род¬ної лічниці". На жаль, у вересні 1939 року ра¬дянсь¬ка влада ліквідувала товариство ук¬раїнських лікарів, як і ряд інших гро¬мадських організацій Галичини. Діяльність УЛТ у Львові було від¬нов¬лено 28 квітня 1990 року. Першим головою відновленого у 1990 році Українського лікарського то¬вариства у Львові став професор Олек¬сандр Кіцера.

Сьогодні УЛТ у Львові налічує понад 1000 осіб, які працюють у 40 осередках. По¬зи¬тивним є те, що до членства в това¬рист¬ві щораз ширше залучається мо¬лодь. Як ексклюзивний і важ¬ли¬вий захід слід розглядати конфе¬рен¬цію "Актуальні питання сучасної меди¬цини очима молодих медиків", пр¬¬веде¬ну в домівці УЛТ у Львові в груд¬ні 2009 року.

Спільно з французькою неурядо¬вою громадською організацією "Асоці¬а¬ція французько-української співпраці у сфері охорони здоров'я та фармації"  Українським лікарським товариством ро第роблено і успішно реалізується Програма перебування у Франції укра¬їнських фахівців з медицини і фармації, присвячена 100-річчю УЛТ у Львові. У рамках цієї програми вже відбулася (і пла¬нується надалі) низка поїздок, мета яких – ознайомлення вітчизняних лікарів з роботою медичних установ і систе¬мою підготовки медичних кадрів у Франції.

За останній рік низку документів УЛТ у Львові було приведено до стан¬дар¬тів юридичної норми держави для їх повноцінного функціонування. Розроблено "Положення про нагороди УЛТ у Львові", "Положення про Суд лікарсь¬кої честі", "Положення про комісії УЛТ у Львові", ґрунтовно опрацьoвано зміни і доповнення до Статуту товариства. У напрямку посилення ролі товариства в суспільному житті підписано угоди про співпрацю на обласному рівні з това¬рист¬вом Червоного Хреста і обласним ко¬мітетом профспілки медпрацівників. Ко¬місія юридичного та соціального захис¬ту проводить активну роботу над створенням благодійного фонду "Лікарська скарбниця", основ¬не завдання якого – соціальна опіка над потребуючими лікарями-пенсіо¬не¬рами.

УЛТ у Львові бере щораз активнішу участь у вдосконаленні системи підви¬щення кваліфікаційного рівня лікарів. Спільно з Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького та Головним управлінням охо¬рони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації роз¬роблено програму навчальних семі¬на¬рів і нау¬ково-практичних конферен¬цій, метою яких є забезпечення безпе¬рервного вдосконалення лікарів.

Значно активізувалась видавнича ді¬яльність товариства. До 100-літнього юві¬лею видано репринтне видання "25 років УЛТ у Львові " (яке вперше поба¬чило світ 1935 року), серію світлин про участь лікарів у Визвольних змаганнях в часи Другої світової війни, історичну розвідку "Ук¬раїнські лікарі – борці за здоров'я на¬ції в умовах без¬дер¬жав'я", підготовлено до дру¬ку моногра¬фію "Історія УЛТ у Львові – 1910-2010".

Діяльність Українського лікарського товариства впродовж його вікової історії була спрямована на вирішення головної мети, записаної в Програмі товариства – збереження та зміцнення здоров'я на¬роду. Саме цій високій меті присвя¬чували свою діяльність наші славетні по¬передники, їй служить і прийдешнє покоління українських лікарів.

Окрім цього, впровж 30 вересня – 3 жовтня 2010 року у Львові проходитиме ХІІІ конгрес Світової федерації Українських лікарських товариств, участь в якому візьмуть представники крайових організацій СФУЛТ, лікарі, учені-медики з України та світу.

Крайові організації СФУЛТ на сьогодні існують в Австралії, Австрії, Болгарії, Великобританії, Німеччині, Польщі, Росії, Словаччині, США, Україні, Чехії тощо.

На конгресі обговорюватимуться питання організації медичної допомоги, освіти, наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, лікарі різних країн ділитимуться знаннями й досвідом про нові методи діагностики та лікування в різних галузях медицини (традиційні розділи програм конгресів). Крім цього, обговорювалися питання безпеки праці та профпатології, охорони материнства і дитинства, інфекційних хвороб, лікарської етики і деонтології, розвитку курортів в Україні та інші. 

Довідка: Світова федерація українських лікарських товариств (СФУЛТ) створена 1977 року з ініціативи Українського лікарського товариства Північної Америки. Першим президентом СФУЛТ був др. Роман Осінчук (Нью-Йорк), після нього – др. Ахіль Хрептовський (Чікаго), який першим у 1989 р. нав'язав контакт з лікарями України. Від 1992 до 2000 року СФУЛТ очолював др. Павло Джуль (на сьогодні Почесний Президент, Детройт). У 2000 році вперше президентом СФУЛТ обраний лікар з України – Любомир Пиріг (академік Академії медичних наук, член-кореспондент Національної академії наук, заслужений діяч науки і техніки України, Київ).
Перший конгрес СФУЛТ відбувся у Мюнхені (1984), другий – у Відні (1988). Від 1990 року що два роки конгреси відбуваються в Україні: 1990 – Київ-Львів, 1992 – Харків, 1994 – Дніпропетровськ, 1996 – Одеса, 1998 – Ужгород, 2000 – Львів-Трускавець, 2002 – Луганськ, 2004 – Чернівці, 2006 – Полтава, 2008 – Івано-Франківськ.

Сайт Львівської ОДА

30 вересня 2010р.

Теги: медики, Львів, Конгрес, медицина

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини