На Закарпатті кількість злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, зросла на 45%

За статистикою за 8 місяців, в Закарпатській області скоєно 511 злочинів у стані алкогольного сп’яніння проти 352 за аналогічний період минулого року. Маємо зростання цієї категорії злочинів аж на 45,2 відсотка при загальнодержавному показнику 15,7%.

На Закарпатті кількість злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, зросла на 45%

Стурбований такою ситуацією, керівник закарпатської міліції полковник Віктор Русин запевнив на недавній прес-конференції журналістів, що правоохоронці всерйоз візьмуться за тих, хто гонить і продає самогон, перевіривши кожен населений пункт. Відтак у краї розпочалася спецоперація під умовною назвою "Самогон". Є вже й результати.

Вже перші дні відпрацювання засвідчили, що цією соціальною бідою вражені не лише села, але й міста області. Серед перших дільничним попалися дві пенсіонерки-самогонниці з Берегова та Хуста: 64-річна берегівка та 60-річна хустянка. У хаті першої вилучили самогонний апарат та 3,5 літра самогону, в другої знайшли 6,5 літра самогонки.

На одному з ринків Ужгорода дільничні затримали 40-річну місцеву мешканку, яка реалiзовувала "самопальну" горілку. Вилучено понад 3 літра цього пійла. Її 49-річна "колега" по ремеслу зі Сваляви продавала на базарі спирт по цiнi 32 гривні за літр.

На Ужгородщині попалася 74-річна жителька села Пацканьово, котра збула 6 лiтрiв самогону своєму односельцю. Хустські дільничні виявили в помешканні 65-річної жительки Хуста 10 лiтрiв самогону, ще 5 вилучили в будинку 80-річної жительки міста. Пенсіонерка з Рахова на момент приходу стражів порядку мала в хаті лише півтора літра самогону, зате в баняках бродило аж 50 літрів "бражки"...

-Згідно з вказівкою начальника УМВС, з 20 вересня в області розпочалася спецоперація під умовною назвою "Самогон", яка триватиме до кінця жовтня,-розповідає в.о. начальника відділу громадської безпеки УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Олександр ІВАНИШ.--Силами міліції громадського блоку (дільничні інспектори та їх помічники, патрульна служба, дозвільна система тощо) проводиться широкомасштабне комплексне відпрацювання всіх без винятку населених пунктів області на предмет виявлення місць, де виготовляють та реалізовують самогон. Викликано це передовсім тим, що маємо в області значне зростання кількості злочинів, скоєних особами в стані алкогольного сп'яніння. Переважна кількість тяжких злочинів на грунті побуту скоюється на п'яну голову. Люди отруюються сумнівним алкогольним пійлом, а практично в кожному населеному пункті є особи, котрі гонять самогонку. Ще можна зрозуміти тих, хто робить це для себе (в селі самогонка давно стала своєрідною валютою, якою розраховуються за городні роботи, привезені на зиму дрова тощо). Однак за систематичне виготовлення та збут саморобних алкогольних напоїв закон передбачає відповідальність. Причому як адміністративну, так і кримінальну. Зокрема,ст.203 Кримінального кодексу України (заняття забороненими видами господарської діяльності) передбачає покарання від штрафу до обмеження волі на строк до 5 років. Ст.204 (незаконне виготовлення, зберігання або збут підакцизних товарів)--великий штраф або обмеження волі на строк до 3 років. Згідно з Адмінкодексом, за виготовлення, зберігання самогону та самогонних апаратів на винних накладається штраф до 10 неоподатковуваних мінімумів (170 гривень), а за придбання самогонки-штраф від 17 до 85 гривень.

Про остаточні результати можна буде говорити після завершення операції, проте вже за перші її дні в області виявлено 18 фактів виготовлення та збуту самогону, з незаконного обігу вилучено понад 80 літрів самогонки, а на винних осіб складено сто адмінпротоколів.

--Хочу звернутися до тих громадян,--наголошує підполковник Іваниш,-- які займаються цим "бізнесом". Не отруюйте людей самогоном, не споюйте молодь, не розбивайте сім'ї! Адже від чоловіка-пияка страждають діти, дружина. Пияцтво тягне за собою цілий клубок проблем, у тому числі й кримінального характеру. Тому міліція працюватиме по максимуму над тим, аби поставити надійний заслін цій проблемі в області. В жовтні все не закінчиться, виявлення фактів самогоноваріння--це повсякденна робота дільничних.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

29 вересня 2010р.

Теги: злочин, алкоголь, самогон, міліція

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини