Сергій Федака: 17 миттєвостей осені

Відгудів 17-ий форум видавців у Львові. Офіційно він тривав з 16 по 19 вересня, але через насиченість програми багато його акцій почалося ще за два дні до офіційного відкриття, а деякі навіть за тиждень. Основні цифри: понад 500 видавництв (з 790 анонсованих), 150 українських і іноземних авторів, 70 тисяч відвідувачів, близько 300 акцій (чимало з них зірвалося).

Сергій Федака: 17 миттєвостей осені

Ярмарковий компонент форуму виявився у цілому слабшим, ніж у минулі роки. Зубожіння українців дуже далося взнаки, книжка випала із споживчого кошика більшості наших громадян. Відповідно і видавництва згорнули активність. Якщо у попередні роки багато хто відважувався на великі (подвійні) стенди, тепер практично всі обмежилися мінімальними. Дехто навіть ділив один стенд на двох. Кількість новинок різко зменшилася. У попередні роки їх привозили десяток-півтора, а то й більше, зараз же на більшості стендів їх було максимум по п'ять. Про кожну таку видавець говорив з особливою гордістю – як рибалка про величезну рибу. Можна було зрозуміти, що книговидання у 2010 р. – це суцільний подвиг, така собі битва за урожай, яка тримається виключно на ентузіазмі "комбайнерів" і "трактористів". Держава ж, як співається у призабутому гімні, "дбала не про нас". Цього року тиражі українських книжок вже впали на 7 млн. 600 тис. примірників, а до кінця року заступник голови Держтелерадіо А.Мураховський пообіцяв скорочення ще на 30 %. З цього приводу знайомі видавці назвали його невиправним оптимістом. Насправді ситуація просто катастрофічна.

До речі, дуже кидалася у вічі майже цілковита відсутність шкільних підручників. Раніше це була одна з головних родзинок форуму, заради чого він і проводиться у середині вересня. Та цьогоріч підручникова програма, як відомо, зірвана. Багато з них міністерство освіти зараз пропонує в електронному вигляді через Інтернет. Щоправда, для вільного користування таким різновидом треба мати спеціальний пристрій – електронну книжку. На форумі демонструвалося кілька їх моделей ціною від півтори до трьох тисяч. За розміром як звичайна книжка, навіть значно тонша. На спеціальний екран, від якого не втомлюються очі, виводиться текст, який легко "гортати" за допомогою кнопки чи коліщатка. В одну таку коробочку можна завантажити кілька тисяч книжок-файлів. Штука хороша і зручна, але коли вона стане доступною для кожного школяра наразі лишається загадкою.

Проте і тут мали місце певні кроки уперед. Закарпаття було представлено трьома видавництвами – "Карпати", "Ліра" і "Патент". Про якийсь комерційний успіх закарпатців не доводиться говорити (грошовий внесок за участь дуже високий), але все-таки вдалося вийти "на нулі". Позитивом же стало те, що про наші видавництва дізнаються все ширші кола книголюбів по цілій Україні, свої замовлення зробили книгарні з різних куточків України.

Крім власне ярмарку форум включав ще три потужні фести. Це П'ятий міжнародний літературний фестиваль, в рамках якого і відбувалося найбільше подій. По-друге — бізнес-форум, на якому обговорюють проблеми, пов'язані з книговиданням, книгорозповсюдженням, авторськими правами, електронними носіями, оптимізацією бізнес-процесів видавництв. І ще один напрям – Західноукраїнський бібліотечний форум.

Форум має традиційних потужних спонсорів: Держтелерадіо виділило 100 тисяч грн., Львівська облрада теж солідну суму, місто дало 250 тисяч грн. Щоправда, все це робилося в останні дні, що і позначилося на стані підготовки. Шодо оргмоментів цей форум виявився чи не найбільш проблемним за всю їхню історію. Тому В.Яворівський пообіцяв ініціювати закладення у бюджеті рядка на підтримку форуму. Представник Львівської мерії Остап Процик пообіцяв, що до кінця року у місті відкриється вісім нових книгарень. Бізнесменам, які хочуть відкрити українську книгарню, мерія надає приміщення за символічну орендну плату – 1 гривня на рік. Перша така книгарня вже існує понад місяць – імені Богдана-Ігоря Антонича. У міськраді лежить ще вісім заявок. Термін оренди поки безстроковий. Губернатор Василь Горбаль встановив три премії по 10 тисяч гривень для діячів книжкової справи, а також виділив з обласного бюджету 475 тисяч гривень для закупівлі прямо на форумі книжок у бібліотеки області

На 17-му форумі було 17 почесних гостей: поляки Януш Вишневський (роман "Самотність у Мережі"), Кшиштоф Варга і Марек Краєвський та отець Ксаверій Кнотц, який представляв книжку про секс, росіяни Лев Рубінштейн, Леонід Юзефович, соціолог, історик культури Олексій Левінсон та співголова консорціуму "Альфа-груп" Михайло Фрідман (колишній львів'янин), відомий американський бізнес-тренер, автор світових бестселерів Андріан Сливоцький, німкеня Терезія Мора, литовці – видавець Дарюс Радкавічус і член Європарламенту, автор 23 книжок Леонідас Донскіс, поет-сатирик Ігор Губерман з Ізраїлю. Спецгості з України – письменники Оксана Забужко і Юрій Андрухович, лікар і співачка Ольга Богомолець, правозахисник Мирослав Маринович, голова наглядової ради Міжнародного фонду "Україна 3000" Катерина Ющенко, виконавчий директор Фонду "Відродження" Євген Бистрицький. Загалом же для іноземних авторів Україна поки що малоцікава, оскільки книжки тут розпродаються надто малими тиражами.

Організація літературних акцій була так собі. Багато чого просто позривалося. В останній день форуму адміністрація Палацу Потоцьких взагалі відмовилася надавати зали під анонсовані зустрічі через якісь неув'язки з орендною платою. В цілому закарпатські письменники прозвучали на форумі доволі потужно. Відбулася авторська зустріч Петра Мідянки з читачами у львівській Спілці письменників. Вік Коврей презентував укладену ним антологію "Березневі коти", більш того – очолювана ним асоціація митців "Ротонда" значилася серед творчих партнерів форуму. Олександр Гаврош представив книжку "Галула-лагула, або Іван Сила на Острові Щастя", а напередодні було показано його п'єсу "Ромео і Жасмін" – драматичну притчу-байку про кохання сторожового пса і підстреленої чаплі. Вистава в репертуарі двох театрів – у Дніпропетровську і Києві. Закарпатці же її навряд чи скоро побачать: щоб привезти її до Ужгорода, потрібні серйозні кошти, яких традиційно бракує. 

Ірися Ликович представляла свою книжку "Твоя дитинка" – про трудові будні української заробітчанки, яка працює гувернанткою десь у німецьких землях. Цілий ряд акцій мали Андрій Любка і Олесь Белей, де вони виступали як першими особами, так і модераторами. Людмила Загорулько привезла на форум свою другу збірку оповідань "Куклы Барби", а Ірина Надворна – другу збірку віршів "Данина моді". Якщо два наших видавництва цьогоріч якихось презентацій не організовувало, то "Ліра", навпаки, зробила прорив. На її стенді відбулася автограф-сесія Павла Чучки, яка тривала замість запланованої години аж три з половиною. Автор підписав понад сотню своїх книжок "Деца у нотаря", кожний читач отримав нестандартні побажання і усні напучування від сатирика. Також представлено антологію "Два – надцять". Це 12 українських поетів, перекладених Валерією Юричковою по-словацьки. До укладачів Василя Кухти і Тетяни Ліхтей завітало більшість з представлених авторів: В.Герасим'юк, Т.Григорчук, Р.Кудлик, І. Малкович, П.Мідянка.

Оксана Луцишина представила нову книжку поезій "Я слухаю пісню Америки" та цілий ряд віршів з-поза збірки. Справжній фурор викликала літературно музична композиція М.Кіяновської, О.Луцишиної, М.Савки "Жіноча поезія forever". Півторагодинна вистава завершувалася при відключеному світлі і читанні верлібрів при сірниковому освітленні.

А ще закарпатці узяли участь в цілому ряді колективних книжкових проектів, яких на форумі було немало, і це ще одна його особливість. Закарпатець Василь Габор, який живе й працює у Львові, видав антологію (вже десь 50-ту у його біографії) творів зарубіжних українців "Аз, два, три..., дванадцять – лист у пляшці" (учасниця О.Луцишина). Художник Юрко Кох представив укладену ним "Аметистову антологію казусів" (учасник П.Мідянка).Найбільший резонанс викликала антологія "Сновида" (учасник А.Любка), яку представляли видавець Іван Малкович та його син Тарас. У ній письменники подавали власні сни. Єдиний з них, хто не зміг би бути на презентації, – Г.Сковорода. Про його текст дослідники досі сперечаються: чи то опис реального сну, чи то літературна вигадка. Втім та же сама підозра виникає і щодо всіх сучасників учасників антології. Але читати її все одно цікаво.

Сергій Федака

26 вересня 2010р.

Теги: форум видавців, книжка, видавництво, фестиваль

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини