На Закарпатті щороку жертвами злочинів стають близько 300 дітей

У прокуратурі Закарпатської області відбулась розширена колегія щодо додержання законодавства про захист прав і свобод дітей. У роботі колегії прийняли участь керівники органів та служб на які державою покладений обов’язок захищати права дітей.

На Закарпатті щороку  жертвами злочинів стають близько 300 дітей

Про це Закарпаття онлайн повідомили у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

Відкриваючи засідання колегії прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня зазначив, що стан здоров'я дитячого населення з року в рік погіршується, зростає число дітей-інвалідів та число ВІЛ-інфікованих неповнолітніх. Збільшується  кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нажаль, в області майже втричі зрослі дитяча злочинність. І в основі цього лиха лежить, насамперед, економічний стан нашої держави: батьки, не знайшовши роботу, виїжджають на заробітки за кордон або зловживають спиртним, а діти залишаються без належного виховання  та догляду. Як наслідок – неповнолітніми за 8 місяців вчинено 332 злочини, половина з них – тяжкі та особливо тяжкі, а близько 300 дітей щороку стають жертвами злочинів.

Майже 1,5 тис. неповнолітніх виховуються у неблагополучних сім'ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов'язків по утриманню та вихованню дітей, вчиняють щодо них насильство. У поточному році відносно таких батьків органами прокурорами порушено 49 кримінальних справ, які скеровані вже до суду.

До скоєння протиправних дій активно залучаються діти молодшого віку. Незважаючи на це, деякі педагогічні колективи міст та районів області самоусунулись від проведення виховної роботи з учнями. Неналежно контролюється відвідування учнями шкіл, не вживається вичерпних заходів до охоплення дітей навчанням. За втручанням прокурорів до відповідальності притягнуто 38 працівників шкіл та органів освіти.

Проблема дитячого травматизму з кожним роком набуває все більш небезпечних обрисів. У два рази збільшилась кількість випадків травмування дітей під час навчального процесу. Разом з тим, прокурорськими перевірками виявлялись факти приховування від обліку випадків травмування дітей під час навчального процесу.

Також, прокурори мали питання і до обласного центру зайнятості, який справно інформує про працевлаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тоді, як за даними прокурорів, реально працевлаштовано менше дітей, ніж вказано у  поданій статистиці.
 „А за усіма цими цифрами – сказав прокурор області, - стоять долі дітей. Про це треба завжди пам'ятати".

За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту  прав і свобод неповнолітніх Наталії Кузан, у поточному році за втручанням міськрайпрокурорів поновлено права понад 70 студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким виплачено понад 270 тис.грн. заборгованих державних допомог та стипендій. Найбільше порушень виявлено по Ужгородському національному університету, де троє дітей-сиріт біля року були позбавлені стипендії взагалі.

Прокурори  Великоберезнянського, Іршавського та Тячівського районів  реагували на порушення вимог Закону України „Про професійно-технічну освіту" щодо забезпечення виплати заробітної плати учням під час проходження виробничої практики. 

Однією з причин зростання злочинності серед дітей є їх незайнятість. У поточному році на 150 % зросла кількість підлітків, неохоплених навчанням та працею, які вчинили злочини.

Також піднімалися  болючі питання вживання дітьми спиртних напоїв, (адже за 8 місяців поточного року кожний дев'ятий неповнолітній вчинив протиправні дії у нетверезому стані). Не оминули прокурори і питання порушення житлових та майнових прав дітей. Саме ці причини часто стають першоджерелами того, що дитина  стає на злочинний шлях. Прокурорські перевірки показали, що порушення житлових прав неповнолітніх набувають поширення майже у всіх районах. В області проживає близько  2300 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування. І лише 5% таких неповнолітніх володіють житлом.

При проведені перевірок в інтернатних закладах, де знаходиться понад 560 дітей-сиріт, було встановлено, що адміністраціями закладів не володіють інформацією щодо наявності у підопічних дітей майна, внаслідок чого ними не вживаються заходи щодо його збереження, своєчасного оформлення спадщини, стягнення плати за орендоване майно. Здебільшого, у особових справах є довідка про відсутність права власності на житло.

Тому прокурор області  наголосив, що  сьогодення вимагає від державних органів та служб злагодженої роботи, а від прокурорів – посилення прокурорського нагляду за додержанням прав і інтересів дітей.

24 вересня 2010р.

Теги: прокуратура, діти, злочин

НОВИНИ: Кримінал

10:48
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
» Всі новини