В Ужгороді обговорили проект Стратегії державної кадрової політики України

В Ужгороді відбувся круглий стіл, на якому обговорили проект Стратегії державної кадрової політики України. У його засіданні взяли участь відповідальні за кадрову роботу в підрозділах облдержадміністрації, територіальних органах центральної виконавчої влади, представники місцевого самоврядування. Презентував проект начальник Головного управління державної служби України в області Василь Попадинець.

В Ужгороді обговорили проект Стратегії державної кадрової політики України

Стратегія охоплює основні проблеми кадрової політики та першочергові кроки щодо їх розв'язання  як у державному управлінні, так і в інших сферах суспільного виробництва – економічній, соціальній,  гуманітарній  та науковій.

Прийняття цього документа дасть можливість  створити правові, організаційні та фінансові засади державної кадрової політики. Серед важливих питань - підвищення якості професійної підготовки кадрів, створення державної системи професійної орієнтації, удосконалення на принципах соціального партнерства механізму взаємодії ринку праці та ринку освітніх послуг.

Проект Стратегії державної кадрової політики базується на європейських принципах публічного права та управління, чіткому розмежуванні регулятивних і управлінських функцій держави. Він передбачає свободу вибору професійної діяльності особи, творчу конкуренцію, гармонію прав та обов'язків, соціальний діалог та партнерство, залучення усіх зацікавлених суб'єктів до процесів формування і реалізації державної кадрової політики та базується на сучасних концепціях і технологіях управління розвитком людського потенціалу.

Головною метою кадрової політики є побудова професійної, політично нейтральної державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, які здатні утримувати кваліфіковані кадри і відповідатимуть потребам суспільства, ефективно надаватимуть послуги громадянам країни.
Учасники круглого столу окреслили основні проблеми у сфері кадрової політики, які потребують невідкладного вирішення. Йшлося про невідповідність державної кадрової політики вимогам трансформаційних процесів у державі. Значна частина наявного кадрового корпусу державного управління  та місцевого самоврядування не готова до роботи в умовах сьогодення і не відчуває перспективу.

Недосконалість законодавчої бази не надає процесам управління персоналом правової обґрунтованості, урегульованості та захищеності, не враховує європейські стандарти. Вкрай назріла проблема стратегічного планування щодо підготовки персоналу відповідно до потреб суспільства. Поки що невпорядкованість, слабка функціональна визначеність структур, задіяних у роботі з персоналом, недостатня кваліфікація  кадрових служб веде до неефективності, неузгодженості у кадровому менеджменті на багатьох рівнях.

Упровадження дієвої системи нової кадрової політики неможливе без реформ, – переконані учасники круглого столу Віктор Пащенко – директор центру перепідготовки та підвищення кваліфікації органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Людмила Ляпіна – заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення, Валерія Чернєцова – начальник відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації та інші.

А це – реформа вищої освіти  та галузевого навчання: врахування потреб та стратегій розвитку економіки в системі навчання, в тому числі при формуванні державного замовлення. Політика щодо розвитку секторів економіки повинна бути зорієнтована на потреби у людських ресурсах та підготовку необхідних кадрів при формуванні стратегії і розвитку.

І сама державна служба потребує вдосконалення. Слід залучати на неї  та утримувати кваліфіковані кадри  з метою розвитку професійної державної служби, що відповідає потребам суспільства та надає ефективні послуги населенню.

Вирішення цих питань створить передумови для реалізації нового курсу на глибокі  реформи та системну модернізацію країни, що охоплює усі сфери суспільного життя  і завершує "нову хвилю" необхідних соціально-економічних перетворень. 

Пропозиції, зауваження до проекту Стратегії, висловлені в процесі обговорення, узагальнюються і будуть надіслані в Головдержслужбу України для врахування при підготовці остаточної редакції.

                                                              
 

 

 

 

 

 

 

 

Василь Попадинець, начальник Головного управління державної служби  України в Закарпатській області

16 вересня 2010р.

Теги: стратегія, політика, кадрова, Попадинець

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини