Радіо Свобода: Сепаратизм по закарпатськи чи «розборки» політиків?

Мер Ужгорода звинувачує голову Секретаріату Президента у розпалюванні сепаратизму на Закарпатті. Віктор Балога у відповідь Сергію Ратушняку називає його заяву політичним замовленням. Оглядачі підсумовують: такі конфлікти між двома політиками — не сенсація, а боротьба за голоси і підтримку закарпатців.

Визнання русинів окремою національністю на території Закарпатської області – це ніщо інше, як прояви сепаратизму. Так вважає міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк. Учора у прямому ефірі телеканалу НТН він звинуватив керівництво Закарпаття, а також главу Секретаріату Президента України Віктора Балогу в планах відокремити область від України шляхом визнання окремого русинського народу.

Сергій Ратушняк: «Питання вже дійшло до того, що вони вже етнічне питання русинів винесли на політичний рівень — хочуть скористатися референдумом 1 грудня 1991 року, національна автономія, навіть відокремлення — це давня мрія панів Балог.

У відповідь на звинувачення у розпалюванні сепаратизму на Закарпатті голова президентського Секретаріату Віктор Балога сказав: «Сіверсько-Донецьк, я думаю, у першу чергу був уроком не для Балоги, як для жителя однієї із найзахідніших областей, а в першу чергу для всього суспільства. Я не розумію, для чого зараз вішати такі ярлики. Зрозуміло, що це політичне замовлення».


Русини спростовують закиди про сепаратистські мрії

Водночас самі русини кажуть, що про від’єднання Закарпаття від України навіть думки не мають. Принаймні так стверджує голова Сойму підкарпатських русинів Дмитрій Сидор: «Ніякого сепаратизму не було в нас, нема і не буде, бо ми разом із українцями формували нову державу, й надіялися, що вона буде дуже демократична».

Історики Закарпаття взагалі не визнають ідею русинства й кажуть, що нічого подібного в минулому області не було. На думку відомого вченого Закарпаття Йосипа Кобаля, визнання русинів – це не сепаратизм, а історичний нонсенс: «Недавно обласна рада ухвалила рішення зарахувати до кола національних меншин Закарпаття таку національну меншину, як русини. У цьому нема такої великої проблеми, але справа в тому, що частина місцевого населення, яке тут проживало, сама себе звела до рівня національної меншини на тій території, де вона споконвіку живе. Це є приклад унікальний для нашого регіону, бо ні в угорців, ні в словаків, і в румунів, ні в поляків не можемо спостерігати того, щоб у себе на Батьківщині люди вимагали визнати їх національною меншиною!».


Інформаційна війна двох політиків має історію

А політологи Закарпаття вважають тему русинства всього-на-всього інформаційним приводом для перепалки між двома політиками.

Політолог, керівник Карпатського інформаційного центру Федір Шандор наголошує: «Саме між цими двома сильними особами – Ратушняком і Балогою є чисто комунікаційна війна. Вона призведе рано чи пізно або до повного розвалу однієї сили. Або до об’єднання. Стосовно русинства – це фарс, і більше нічого. Це є ніщо інше, як медійний конфлікт для того,щоб «перетягнути» на свою сторону ту чи іншу частину електорату, яка почала вагатися, кого вона підтримує. Ну і обидві ці сильні особи Закарпаття мають великий мінус: якщо вони не будуть «воювати» між собою, то може виникнути третя сила, яка перебере на себе той електорат, який не визначився».

Міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк уже не вперше оголошує війну Віктору Балозі. Свого часу між цими двома політиками вже були непорозуміння.. І так само це вже не перший конфлікт між Ратушняком і Секретаріатом Президента: нинішній голова Ужгорода не міг знайти спільної мови і з Віктором Медведчуком.
Надія Петрів, RadioSvoboda.Ua
23 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини