Галина Яцків із закарпатських Ратівців померла вдома під час пологів

”До останнього дня я не знав, що Галя вагітна. В обід поїхав, а вночі в неї почалися пологи. Вона дев’ять місяців робила з мене дурня”, — каже 35-річний Михайло Яцків із села Ратівці Ужгородського району Закарпаття.

Галина Яцків із закарпатських Ратівців померла вдома під час пологів У ніч на 14 березня його 33-річна дружина Галина померла після четвертих пологів. Троє її дітей народилися вдома без сторонньої допомоги.

Михайло невисокий худорлявий чоловік у чорних штанях та шкірянці. Запрошує до двокімнатної квартири на першому поверсі колишньої колгоспної двоповерхівки. Двері відчиняє його мати, 54-річна Олена. Із задньої кімнати виглядає худорлява дівчинка. Це 6-річна донька Яцківа Роксана.

— Михайлик у тітки, а старший Сергійко в школі, — каже пані Олена. — Це він першим побачив мертву Галю. Досі нічого не каже, мовчить. Хочемо його до лікаря звозити.

Чоловік сидить мовчки.

— Галя була замкнутою, — починає, схлипуючи, бабуся. — Ніколи не могла розговорити її. Та й Міша почав пити... Коли завагітніла першим і прийшов час народжувати, Галя терпіла перейми — нікому не скаржилася. До лікарні їхати не хотіла. Ми з сином заставили.

Удруге Галина завагітніла 2000-го. Приховувала, що чекає дитину.

— Я дізналася про це від сусідів, — веде далі пані Олена. — Радила зробити аборт. Кажу, навіщо вам друга дитина, коли така скрута, квартира мала! А вони посварилися зі мною й утекли до гуртожитку. Новорічної ночі до мене приїхала в гості сестра, а Михайло з Галею були в гуртожитку. Я здогадувалася, що вона десь на порі, та, думаю, викличуть лікарів. А насправді Міша того вечора випив, вертався електричкою з базару і проспав зупинку. Заночував десь на вокзалі. А в Галі тим часом почалися перейми. Коли Кучма по телевізору поздоровляв, вона народжувала. Ще тоді могла померти, — плаче пані Олена. — В неї рідкісна четверта група крові мінусова. Але сама перерізала пуповину й завернула дівчинку в якусь пелюшку. Знайшли ми її аж першого січня в обід — уся була в крові.

Утретє Галина завагітніла через рік. Про це рідним стало відомо, коли жінка була на п’ятому місяці.


Коли Кучма по телевізору поздоровляв, вона народжувала

— Робити аборт було пізно. Про живіт я дізналася Великодньої п’ятниці — не хотіла брати гріх на душу, — пояснює бабуся. — Кажу: де є двоє — там най буде третє. От коли вона була на сьомому місяці, я прийшла з роботи, бачу, а Галя ноги миє. Питаю, в тебе нічого не болить? Вона: ”Ні”. Я й пішла собі до сусідки. За годину прибігає інша, вагітна, сусідка й каже: ”Галя народила. Сама пуповину перерізала, дитину замотала в пелюшку, вдяглася та й каже: ”Бачиш, ти на підтримці лежиш, а я сама народила і пупок відрізала, і лікарів мені не треба”. Правда, Михайлик народився кілограм п’ятсот.

Про четверту вагітність Галина Яцків також не зізнавалася. Навіть її краща подруга Онні-Моріко не здогадувалася про це. Селяни кажуть, що жінка постійно носила широкі кофти, балахони. Торік восени пішли чутки, що Галина може бути вагітною. Про це почула свекруха.

— Я спитала в Галі, чи правда, — згадує пані Олена. — А вона: ”Що ви? Яка вагітність?”

13 березня в обід Михайло зібрався в відрядження. Він працює в фірмі ”Свемон-Захід”. Прокладає мережі зв’язку. Галина зібрала йому речі, приготувала харчі й провела.

— Ми поїхали в Хуст, — озивається Михайло, допиваючи каву. — Якби’м знав, що так станеться, — витирає сльози. — Галя мене так гарно провела. Ще, здається, ніколи так не ставилася. У вісім вечора я їй подзвонив на мобільний. Ми поговорили, вона й словом не обмовилася. А наступного ранку подзвонили з села й розповіли, що Галя вже мертва.

— Я не вірю, що ти не знав, — сердито схлипує пані Олена. — Не повірю — і все. Як ти міг з нею спати в одному ліжку і не знати?

Увечері Галина поклала дітей спати й, прихопивши ножиці та мобілку, зачинилася на кухні. Там почалися перейми.

Зранку о 7.30 в хаті задзвенів будильник. Старший Сергій устав збиратися до школи. Почувши крик дитини, хлопчик зайшов на кухню. Побачив мертву матір в калюжі крові. Біля неї немовля з перерізаною пуповиною заходилося плачем. Переляканий хлопчик вискочив до сусідів. Ті викликали ”швидку” й міліцію.

Новонароджену дівчинку вагою 2900 кг відвезли до пологового будинку Ужгорода. За кілька днів її передали до дитячої лікарні. Дитина здорова, проте кілька місяців лікарі хочуть за нею наглядати. Михайло наполягає, щоб дівчинку залишили з ним.

— Буде нагадувати мені про Галю. Але не знаю, як тягтиму чотирьох дітей.

На фото: Галина Яцків три роки тому в себе вдома в селі Ратівці Ужгородського району Закарпаття. На дивані сидить її чоловік Михайло, тримає дочку Роксану, яку дружина народила вдома. Поруч — старший син Сергій. Він згодом знайде маму мертвою після її четвертих пологів. Колись Галина працювала сторожем у колгоспі. Заміж вийшла у 24 роки. Відтоді сиділа в декреті (фото з сімейного архіву).
Сніжана РУСИН, "Газета по-українськи"
23 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини