«Карпатська Cіч»: героїчна історія українського Закарпаття

Олександр Пагіря. Карпатська Січ. Військове формування Карпатської України. – Київ: Темпора, 2010

«Карпатська Cіч»: героїчна історія українського Закарпаття

Попри те, що події Карпатської України є ключовими у ХХ столітті на Закарпатті, за роки незалежності на всеукраїнському рівні не вийшло жодного солідного видання. І ось крига незнання таки зрушилася:  нещодавно київське видавництво "Темпора", яке спеціалізується на історичній літературі, випустило у світ розкішне видання "Карпатська Січ: військове формування Карпатської України".

Такої книжки про Карпатську Україну ми не мали і, без сумніву, вона нині стане необхідною для всіх, хто хоче ознайомитися з тими буремними  подіями 1938-1939 років. Адже видання здійснено у популярній серії "Військова україніка", де вже вийшло в світ сім книжок. Серед них – розповіді про українських січових стрільців (1914-1918), битву під Конотопом (1659), Полтавську битву (1709), військово-повітряні сили України (1917-1920) .

Тож честь і хвала молодому закарпатському досліднику Олександру Пагірі, який запропонував видавництву видати у цій яскравій серії і книжку про карпатських січовиків, яку сам і написав. 23-річний аспірант історичного факультету Київського Національного університету імені Т. Шевченка є великою надією для Закарпаття. У свої молоді роки він уже чимало встиг зробити. Зокрема, був одним із упорядників грубезного тому архівних документів про Карпатську Україну, більшість із яких публікувалися вперше і торік були видані в Ужгороді. Темою наукових зацікавлень Олександра Пагірі є історія Закарпаття ХХ століття та український визвольний рух. Кандидатську дисертацію молодий учений пише на сенсаційну тему – стосунки українського підпілля і збройних сил Угорщини під час Другої світової війни. Виявляється, між Українською повстанською армією та угорцями тривали серйозні контакти. Дослідженням закарпатського історика вже зацікавилися і в Угорщині.

Перша ж авторська книжка Олександра Пагірі "Карпатська Січ" є несподіваною навіть для тих, хто, здавалося б, має чітке уявлення про події 1938-1939 років на Закарпатті. Адже Пагірі долучив до дослідження чимало невідомого матеріалу, знайденого ним у київських архівах. Зокрема, і таких спеціалізованих, як архів СБУ. 150-сторінкова документальна книжка читається на одному подиху, наче художній роман. На тлі короткої, але героїчної історії Карпатської України показано розвиток її власних збройних формувань – від зародження, боротьби з терористами і до кровопролитних боїв з угорськими окупантами та подальших репресій проти січовиків.

Логічна, стисла, емоційно насичена й доказова книжка відтворює неповторну картину подій 70-річної давності. Особливого ефекту присутності надають фотодокументи, чимало з яких публікується вперше. У 150-сторінковій книжці — понад півтисячі ілюстрацій! По суті, маємо унікальний альбом тих героїчних подій. Особлива подяка художнику Вадиму Зайцю, який створив реконструкцію типажів Карпатської Січі в повному обмундируванні і озброєнні. Тож нині можемо побачити в кольорі, як виглядало перше закарпатське збройне формування.

Наклад видання теж приємно вражає – дві тисячі примірників, це означає, що Карпатську Січ тепер зможуть прочитати в багатьох куточках України. Приємно, що після київської презентації друге публічне представлення книжки видавництво "Темпора" зробило в Ужгороді.

Доктор історичних наук Сергій Федака вважає, що "Карпатська Січ: військове формування Карпатської України" дає нове уявлення про події 1938-1939 років. Зокрема, своїм багатим — переважно ексклюзивним — ілюстративним матеріалом.

З ним згоден інший професор Ужгородського Національного університету Роман Офіцинський, який вважає книжку Олександра Пагірі одним із кращих досліджень про Карпатську Україну останніх років. Адже, чого гріха таїти, замість серйозних наукових пошуків у нас історія цієї вкрай важливої події звелася до переписування діаспорної літератури. А архіви (особливо закордонні) досі залишаються не вивченими. Зокрема, Роман Офіцинський розповів про цілу добірку документів спецслужб Румунії того часу, які вже рік безрезультативно лежать в Ужгороді, бо нема кому їх перекласти з румунської. Це при тому, що в УжНУ є навіть кафедра румунської філології.

Безсумнівним плюсом видання професор вважає його науково-популярний характер. Адже багатий візуальний ряд робить історичну книжку привабливою для пересічного читача. Доречною, на думку науковця, була би й реконструкція схеми бою на Красному полі, яку поки що ніхто не здійснив.

У цілому, книжку О.Пагірі захоплено прийняли як на київській презентації, так і на ужгородських. Всі із задоволенням відзначали, що тепер доля дослідження Карпатської України — в надійних руках.

Олександр Гаврош, ЛітАкцент

10 вересня 2010р.

Теги: Карпатська Січ, Олександр Пагіря, Карпатська Україна

Коментарі

Майдан 2010-09-15 / 16:07:00
Офіцінський це головний ідеолог сдпу нуль на Закарпатті.Це ганьба що він ще дурить студентів.Його місце на зоні фне на кафедрі

історик 2010-09-15 / 15:44:00
Про яку окупацію брешуть.Підкарпаття 1100 років була угорською поки у Тріаноні забрали від них.Це нас окупували у1945 році і дуже прикро що псевдо історики із Полісся яки свого часу купили соби дипломи свидомо брешуть шАНОВНІ доста брехати.

gumi 2010-09-14 / 09:14:00
"тільки окупанти розстрілюють людей без суду і слідства"
то в 44-му нас окупували??? :O
а казали визволили, возєднали...

2010-09-13 / 15:46:00
Не Okupantami byli sichoviki, а бандити, терористи!

ember 2010-09-13 / 10:24:00
Venggerskaja vlastj, cherez 18-19 let razluki, vernulasj k sebe domoj.
Okupantami byli sichoviki!

Ужгород 2010-09-12 / 15:16:00
Так, Міклуш тільки окупанти розстрілюють людей без суду і слідства. І слава Богу, що чобіт угорського окупанта не топче вже нашу закарпатську землю.

(!) 2010-09-12 / 15:15:00
ЗАКАЗУХА!!!

Міклуш 2010-09-12 / 10:57:00
Угорські окупанти - явно писанина українського нациста.

2010-09-10 / 21:57:00
Доктор історичних наук Сергій Федака вважає...
З ним згоден інший проффесор - Роман Офіцинський...
Да уж...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини