Ужгород: Нагода поміняти владу

Перші дні вересня помітно зактивізували майбутніх претендентів на посаду мера Ужгорода. Рекламні щити у місті враз відволікли увагу від буденного і прозаїчного і нагадали--досить жити літнім відпочинком. За два місяці, трапиться нагода поміняти владу, якщо пощастить — на краще.

Ужгород: Нагода поміняти владу

Перший кандидат на посаду мера Ужгорода офіційно стартував ще на початку лютого цього року. Володимир Бобков, колишній заступник чинного мера Сергія Ратушняка заявив — при теперішній владі не може завершити ті проекти для міста, ініціаторами яких був. Мабуть треба спробувати взятися до справи власноруч, вирішив колишній чиновник, з огляду на власний досвід комунальника та господарника. Вже за два тижні стало відомо -- виборів найближчим часом не буде: білборди сумовито повисіли ще кілька тижнів і пам'ять ужгородців випустила пана Бобкова до кращих часів...

Ще два потенційні кандидати заздалегідь активно почали впливати на візуальне сприйняття ужгородців у надії, що за кілька місяців хоча б будуть впізнаваними.  Директорка рекламної агенції "Калейдоскоп" та голова організації захисників тварин "Допоможи другу" Тетяна Мясковська засвітилась ще на попередніх виборах мера з гаслом  "Ужгород – для кожного ужгородця". Цього року тему вирішили продовжити, розмістивши по місту милі мешканцям обласного центру краєвиди  та заклики збудувати міст-сад. Ну не сприймуть такий підхід потенційні виборці, які все ще пристрасно по-українськи жадають, щоб хтось прийшов і швиденько все темне, ганебне і корупційне розігнав, навіщо самим щось будувати. 

Друга персоналія, яка почала активно нав'язуватися місцевому електорату ще наприкінці минулого року та зарезервувала заздалегідь рекламні щити — Микола Жолтані, директор ТОВ "База", до якого входять мережа продуктових магазинів "Зина", ресторани-піцерії "Диканька" та кав'ярня. Власне підприємець свій публічний вихід у місцевий соціум розпочав з прибирання Ужгорода на травневі свята. Але не він один. Відтоді закарпатець Жолтані  намагався встигати всюди і використовувати чи не кожен привід засвітитися в інформаційному полі: тут від підтримає ветеранів, а ось тут підставить плече у вигляді забезпечення безкоштовними канапками КВН-нників,  ось потисне руку спортсменам на змаганнях, за кілька хвилин вже поспішає зафіксуватися з байкерами, пропіаритись біля чергових "місок" та повідати про своє вселенське покликання на літературному зібранні. А ще по фотографуватися з віп-персонами та мимохідь похизуватися цим перед краянами. Поки невідомо, скільки затратив проворний Микола Жолтані на свій брендинг, але у цифрах останніх соцопитувань шанси застосувати його власне бачення розвитку Ужгорода на практиці — трохи перевищують межі похибки.

Відкриття другого дихання для потенційних кандидатів збіглося з активним наступом осені. Нагадати про себе вирішили вже знані раніше місцеві політичні діячі. Зокрема, відчув у собі сили колишній мер Віктор Погорєлов, який після того, як віддав Ужгород у керівництво Сергія Ратушняка, трохи посидів у кріслі начальника управління економіки Закарпатської облдержадміністрації. Але влітку Віктор Погорєлов звільнився та спробував зайнятися виборчою кампанією. Не отримавши підтримку обласної влади колишній мер ймовірно почав шукати союзників з колишніми опонентами: чого варте тільки залучення до співпраці у минулому активіста "Пори", який на одній із сесій міської ради 2005 року закидав свого нинішнього патрона яйцями. Погорєлов, видається,  вирішив застосувати подібні "свіжі технології" у власній виборчій кампанії. А щоб якомога чіткіше освіжити у пам'яті роки свого керування, постав на білбордах міста в образі Голови професора Доуеля, яка відлякує перехожих та пробує грати на сентиментах: "повернемо Ужгороду порядок, повернемо басейн "Спартак" (чи те, що від басейну залишилося). Те, що ужгородці більше пам'ятають  попередніх мерів, аніж їх заступників чи керівників рекламних агенцій, — залізний факт. Проте цього мало, аби отримати ще й симпатію більшості.
Відносно нове обличчя ( яких так прагнуть чи не на кожних виборах), але із достатнім багажем чиновницького досвіду,— Володимир Приходько. Задіяний останніми роками у менеджменті інвестиційних компаній Приходько дещо відійшов від місцевих реалій, але може швидко до них повернутися. Його ще називають найстабільнішим бюрократом: працював з керівниками  Закарпаття Країлом, Устичем, Балогою, Москалем. Не дивно, що нинішня обласна влада позитивно відреагувала на бажання Володимира Приходька позмагатися за головну керівну посаду в Ужгороді.  Досвід залучення коштів та ефективного управління ними у кандидата є (керував Агентством із залучення інвестицій),  управлінськими навичками володіє як практично, так і теоретично (очолював Національну  академію державного управління при Президентові України), на місцевості орієнтується. Наприкінці вересня майбутній кандидат у мери зібрав громадськість, щоб заявити про свою готовність поборотися за Ужгород та запросити усіх небайдужих долучитися до створення програми розвитку міста. Обіцяв незабаром представити концепцію розвитку міста, закликавши усіх небайдужих долучитися до її створення. А також запевнив, що незабаром детально представить кожного з гравців своєї команди.

Дещо відстороненим від підготовки до виборів виглядає чинний мер — Сергій Ратушняк. Діє обережно, піариться переважно за рахунок мистецьких проектів, наприклад,  розставляє велетенських розфарбованих ведмедів по місту, встановлює малі архітектурні форми, креативить злобливими відеороликами у бік своїх опонентів. Відкритої активної агітації не проводить. Проте соціальна антиреклама мера активно запущена у маси вже давно. Варто хоча б згадати рішень про скорочення груп продовженого дня у школах, закриття кількох навчально-виховних комплексів, знищення єдиного відкритого міського басейну, а з цього навчального року — суттєвого зменшення фінансування музичної школи та Палацу дітей та юнацтва.  Для щонайменше 30% виборців це вагомі підстави розлюбити мера. Ще зовсім невелика частина електорату перетирає між собою інформацію про якісь комунальні афери чинної міської влади. Певно мірою Ратушняк поки не відчуває конкуренції, але на всяк випадок точно має у запасі кілька планів реагування на певну ситуацію.

За місяць картина трохи зміниться, та мабуть, не суттєво. ТВК та мас-медіа дізнаються про решту охочих взяти участь у мерських перегонах. Та чи настільки детально заглиблюватиметься у вивчення кожної особи ті, хто насправді обирає?

Дарина Іванець

10 вересня 2010р.

Теги: вибори, Жолтані, Приходько, Ратушняк, Погорєлов

Коментарі

житель міста 2010-09-15 / 11:35:00
Приходько - достойна кандидатура. Його рейтинг зростає на очах, та ще й до виборів час є. Просто треба донести до виборців свою позицію і ідеї. Звичайно для цього потрібно використовувати і телебачення, а як інакше? Він реалізовує ті проекти, за які береться, тому я впевнений, що такий великий проект, як "керування містом Ужгород і покращення рівня життя ужгородців" йому під силу.

ember 2010-09-13 / 10:16:00
Vernite Uzhgorodu/Ungváru Emila Popovycha!

К 2010-09-13 / 09:23:00
Та хіба це вихід голосувати "Проти всіх", ви просто не хочете брати на себе відповідальність за зроблений вибір, а вибір все одно відбудеться, просто ви на нього не вплинете. Попередні очільники міста вже показали на що вони здатні (читайте "нічого"), то чи не краще дати можливість новим кандидатам? розберіться в їхніх програмах, думаю гірше ніж тепер - не буде, хіба що якщо Рата залишиться, або Погорєлов на зміну прийде. Краще дайте шанс новим кандидатам покращити життя ужгородців.

Інна 2010-09-12 / 11:48:00
"Та чи настільки детально заглиблюватиметься у вивчення кожної особи ті, хто насправді обирає?"- судячи з коментарів, ніхто не буде нічого вивчати.


Читачі, здається, не зовсім "впіймали" суть статті і не прониклисть, піднятою проблемою.

Трах 2010-09-11 / 21:32:00
Сьогодні ,ми бачимо,що серед тих бажаючих хто хоче сісти у крісло мера лише Погорелов готовий трАхнути рату,та зайняти його крісло.

Radvanka 2010-09-10 / 22:41:00
Підтримую ?! Скільки десятиліть пройшло з тих часів старого передвоєнного Ужгорода, коли і в Ратуші і в інших установах працювали виключно фахівці, патріоти і просто високоосвічені, виховані, інтелігентні люди. Чому для Ужгорода колесо історії повернуло так невдало, що ми маємо обирати із судимого і чудом не відсидівшого кандидата і інших комсомоло-сексото..... О БОГИ ВИ відвернулися від нас.

?! 2010-09-10 / 22:00:00
звіздец ратушняк,погорелов,ратушняк,погорелов...
одні і тіж самі граблі...
переливаєте з пустого в порожнє. Просто якесь мазо.
А потім дивуєтесь чому Ужгород перетворюється на колонію...

87687686 2010-09-10 / 18:51:00
А что конкретно сделает Погорелов? Ну заберёт бассейн, и отдаст другому; мне от этого теплее не станет. Но меня, как ужгордца, интересуют совсем другие вопросы. Как улучшиться инвестиционная привлекательность Ужгорода? Как улучшаться дороги, парки, скверы? Когда в городе будут нормальные пассажирские автобусы, а не эти консервы? Когда городская власть будет интересоваться проблемами жителей? Когда наведут порядок с городским ГАИ? Когда на Петефи сделают нормальный подземный паркинг? Когда водоканал начнёт питьевую воду чистить, а не хлоркой разбавлять? Когда уровень формальдегидов станет меньше нормы, а не как сейчас в 5-6 раз больше и мы этим дышим? Когда уберуться все теплотрассы и закопаются в землю? Когда город обяжет всех жителей этажек создать ОСББ и передаст им дома и землёй вокруг? Или забрать парк или бассейн это более важно для здоровья населения. ВЫВОД -ПРОТИВ ВСЕХ. ОДНОЗНАЧНО. То же мне ГОСПОДАРНЫКЫ.

знову я 2010-09-10 / 16:25:00
кому хочеться? :)
якщо б весною почали кампанію, то буд-хто мав би шанси. а зараз кандидати просто волею-неволею допомагають Ратушняку, розбиваючи електорат.
з статті ж очевидно, що лише Погорєлов може виграти в рати

Саша 2010-09-10 / 14:30:00
До виборів ще є час, хочеться щоб люди підтримали Приходька

сильна стаття 2010-09-10 / 13:03:00
так, Рата вже всіх достав. треба його міняти. Виходить, лише Погорєлов може його перемогти. жаль, що нові кандидати лише зараз підтягнулись і вже нічого не встигають...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини