Водопровідною водою користуються лише 32% закарпатців

Про актуальні питання водозабезпечення говорили сьогодні в Ужгородіна прес-конференції, присвяченій Всесвітньому тижню води.

Водопровідною водою користуються лише 32% закарпатців

Якість води – ключове питання безпеки населення, адже 80% інфекційних збудників потрапляють в організм людини через воду.

Як розповів заступник головного лікаря Закарпатської обласної СЕС Володимир Іваненко, актуальною проблемою залишається забезпечення населення достатньою кількістю питної води.
Найкраще забезпечені водопровідною водою міста Ужгород –  на 98,4% та Мукачево – 86,4.  Показники в містах обласного підпорядкування та райцентрах становлять 58,3%, а селах і селищах міського типу – 14,5%.

Санепідслужбою Закарпатської області здійснюється державний санітарно-епідеміологічний нагляд за 113 водопроводами, у т. ч. 27 комунальними, 51 відомчим, 35 сільськими та за 4545 громадськими джерелами децентралізованого постачання.

Із загальної кількості водопроводів 18,6% не відповідають санітарним нормам і правилам, а саме через відсутність зон санітарної охорони – 5,2%, через відсутність необхідного комплексу очисних споруд – 7,1%, через відсутність знезаражуючих установок – 9,7%. Не відповідають вимогам санітарних норм 7 комунальних та 9 відомчих водопроводів.

Санепідслужбою області здійснюється постійний нагляд за водою, що подається населенню водопроводами. Серед децентралізованих об'єктів водопостачання перевіряються об'єкти громадського користування і ті, що належать підприємствам (харчової промисловості, громадського харчування), а також колодязі, з яких споживається вода дітьми до трьох років. Щорічно проводиться близько 3000 проб питної води на відповідність нормативам за санітарно-хімічними показниками та 4 500-5000 за мікробіологічними.

За результатами санітарно-хімічних досліджень води з комунальних водопроводів відсоток нестандартних проб за останні роки коливається на рівні 4%-5%. Найвищі показники в Берегівському, Міжгірському, Ужгородському районах. За мікробіологічними показниками показники нестандартних проб становлять 5,5%-5,8%, що перевищує загальноукраїнських показник.

Найгірша ситуація показників безпеки води з відомчими і сільськими водопроводами. Контроль та очистка відомчих водопроводів практично не здійснюється.

Що стосується децентралізованих джерел водопостачання, кількість нестандартних проб за санітарно-хімічними показниками складає 12-13%, за мікробіологічними показниками 15-20%. Проблемний стан сільських джерел водопостачання пов'язаний із недостатнім фінансуванням. Хоча в деяких населених пунктах вже починають впроваджувати новітні системи очистки води ультрафіолетом.

Що стосується міста Ужгород, кількість нестандартних проб тут становить близько 3%. Найбільш неякісним є водопостачання, що здійснюється з каналу, оскільки не ведуться відповідні санітарні і очисні заходи. Забруднення води в Ужгороді пов'язано також із застарілими водопровідними комунікаціями, що працюють несправно, із частими проривами.

Цілодобове водопостачання по всьому місту поки що, через брак коштів, забезпечити не можливо. Ресурси води є, але застарілі мережі не витримають підвищення тиску води. Також потребують добудови каналізаційні очисні споруди.

Контроль якості води Ужгорода на даний момент здійснюється в обласній СЕС, так як міська бактеріологічна лабораторія поки що працює там. Це створює значну напругу у роботі служби, але заплановані дослідження вдається проводити в повних об'ємах.

Основними проблемними питаннями водопостачання області є:

Зношеність існуючих мереж та обладнання системи водопроводів;
Недостатнє фінансування потреб водопровідно-каналізаційного господарства;
Періодичні відключення електроенергії від водозаборів, що спричиняє додаткові прориви аварійних трубопроводів, внаслідок перепадів тиску в мережі;
Недостатня потужність частини існуючих централізованих водопроводів та подача води в багатьох населених пунктах по графіку.

З метою покращення ситуації з водопостачанням у області розроблено обласну програму "Питна вода Закарпаття" на 2006-2020 роки", яку затверджено розпорядженням голови Закарпатської ОДА. Але, через брак коштів, фінансування більшості заходів перенесено на 2011-2020 роки.

Говорили на конференції і про те, як зробити воду кращою у домашніх умовах. Існує багато методів – фільтрування, відстоювання, заморожування води. Звісно, вони не можуть абсолютно очистити воду, тому перед споживанням варто пересвідчитися в якості води. Водопровідна вода відповідає Державним стандартам, тому фактично є безпечною для вживання.

Крістіна Шершун, "Вся Закарпатська Правда"

09 вересня 2010р.

Теги: Володимир Іваненко, водопостачання, вода, СЕС

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини