На Закарпатті відбувся ІV етап Чемпіонату України з мотоциклетного кросу

В урочищі Термачув, неподалік Заброді, 4 – 5 вересня проведено ІУ етап Чемпіонату України та ХХУІ-й традиційний міжобласний мотоциклетний крос.

На Закарпатті відбувся ІV етап Чемпіонату України з мотоциклетного кросу

Нинішньої осені, а точніше минулих суботу-неділю, в урочищі Термачув відбувалися аж два неординарні й знакові дійства. Вперше тут проведено фестиваль лемківської культури Закарпаття "Лемківська ватра". Відтак кращі мотокросмени України та області традиційно виборювали чемпіонські титули та звання.

І якщо перше лемківське свято успішно пройшло сонячної суботньої днини, у неділю ж – геть розпогодилось: дощ хвилями мало не впродовж дня накривав термачівську долину, а мотоциклетна траса місцями нагадувала місиво з болота й води. Та негода не стала на заваді змаганням мужніх та майстерних. Вона ще й сили додавала...

У суботу спортивні делегації, що приїхали, аби взяти участь у мотоциклетних перегонах, в основному займалися облаштуванням, знайомилися із трасою, мальовничою місцевістю. А дехто з гостей навіть грибів встиг назбирати, поласувати запашною мачанкою. І, звісно, мотокросмени мали можливість досхочу наслухатись лемківських пісень, стати свдками фольклорного фестивалю "Лемківська ватра".

А у неділю із сьомої ранку задощило не на жарт.

-До проведення змагань, - каже головний суддя мотоциклетних перегонів Стефан Газуда, - ми готові, бо працювали старанно всі задіяні служби. Та чи не найбільше доклали зусиль господарі – працівники місцевого Товариства сприяння обороні України під керівництвом його директора Івана Герзанича. Словом, стартуватимемо і у визначені строки, і, переконаний, спортсмени демонструватимуть високу майстерність, волю до перемоги.

...Звучать урочисто фанфари. Спортивне свято починається. На імпровізовану сцену піднімаються керівники області і району, представники владних спортивних організацій України, Закарпаття та областей – учасниць, ветерани мотоциклетного спорту.

Директор змагань, голова районного Товариства сприяння обороні України Іван Герзанич доповідає про готовність до проведення чемпіонату України та традиційного міжобласного мотоциклетного кросу.

Під звуки Державного Гімну України майстри спорту України, неодноразові чемпіони, призери подібних змагань ужгородець Віктор Стегура і Юрій Наумчик з Ковеля  піднімають Державний прапор України та змагань.

До мікрофону підходить голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида. Керівник Закарпаття сердечно привітав кращих спортсменів України, міст і районів області, всіх присутніх із початком чемпіонату, побажав їм високих спортивних досягнень, успішних і результативних здобутків.

-Нехай успіх, - сказав Олександр Олександрович, - супроводжує кожен ваш старт, а напружені зусилля у підготовці до змагань стануть переможним фінішем.

З напутніми щирими словами звернулися до присутніх також голова райдержадміністрації Іван Олійник, голова районної ради Василь Канюк, голова обласної організації Товариства сприяння обороні України Євген Терьошкін, голова обласного осередку Федерації мотоциклетного спорту України Стефан Газуда.

Виступаючі та члени Почесної президії заступники голови облдержадміністрації Іван Качур, Віктор Феєр, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Ярослав Свида, депутат обласної ради Володимир Хмелевцов хвилиною мовчання вшанували відомого закарпатського спортсмена Миколу Сича, життя котрого обірвалося нещодавно.

Головний суддя чемпіонату Стефан Газуда ознайомив спортсменів, гостей, всіх учасників мотоциклетного дійства з перебігом змагань. Ще мить, і він виводить провідних дієвих осіб на лінію старту. Почалось...

Впродовж дня, незважаючи на дощ і зливу, тривали непрості й напружені поєдинки. Багаточисельна вболівальницька аудиторія із хвилюванням спостерігала і радісні усмішки переможців, й розчарування та смуток на обличчях спортсменів, падіння і незначні травмування. Та це були лишень миттєвості. Бо за першими заїздами класів мотоциклів 150 куб.см. П.О.,500 куб.см. П.О., 125 куб.см. та "OPEN", Р.О., "Аматори-Ветерани", 85 куб.см. та 50 куб.см. після незначного перепочинку наступав другий – ще відповідальніший.

Під час перерви хотілося перемовитись із майстром спорту України чемпіоном та призером чемпіонатів України з мотоциклетного кросу Віктором Стегурою.

Та після першого заїзду він був дещо втомленим. Лише встиг кількома словами охарактеризувати перебіг змагань:

-Надто важко на трасі спортсменам. Багато калюж, болота. Особливо непевно на поворотах та трамплінах. А тут ще й дощить і дощить. Але готові хлопці до всього. Не з лякливих...

Короткою, майже вітальною, була зустріч і з відомим земляком, ветераном мотоциклетного спорту Закарпаття, майстром спорту колишнього СРСР, заступником голови обласної організації ТСОУ, директором Ужгородського об'єднаного навчально-спортивного центру Товариства сприяння обороні України Іваном Марекою:

-Високих результатів від нинішніх змагань очікувати, звісно, не можна. Негода он яка вирує! Та мотокросмени налаштовані по-бійцівськи. Свідчення тому – вже перший заїзд на мотоциклах різних класів.

У перерві гості та вболівальники мали можливість із гучномовців-ретрансляторів послухати популярні пісні й мелодії українських та зарубіжних композиторів , придбати сувеніри і, звісно, смачно попоїсти-перекусити, чарку-другу перехилити... Про це подбали місцеві та ужгородські підприємці-торговельники.

До самого завершення мотоциклетних перегонів ніхто не міг з впевненістю визначитися з переможцями. Тому й суддівська рада тривала досить довго, аби прийняти виважені й доленосні рішення. А вони такі.

Переможцями ІУ етапу Чемпіонату України стали: Юрій Наумчик з Ковеля, Віктор Будрик з Хмельницька та Атілла Ерделі з Ужгорода ( клас мотоциклів 150 куб.см. П.О.), Володимир Яцюк з Ковеля, Ігор Буренко з Ковеля та Василь Дзянка з Хуста ( клас мотоциклів 500 куб.см. П.О. ).
Переможцями ХХУІ традиційного міжобласного мотоциклетного кросу стали : Денис Алексик зі Сваляви, Корнелія Панько з Хуста та Едуард Штефуца з Ужгорода ( клас мотоциклів 50 куб.см. ), Олександр Стегура з Ужгорода ( клас мотоциклів 65 куб.см. ), Вадим Лобуд з Івано-Франківська. Євген Петраков зі Львова та Олександр Зінченко зі Львова ( клас мотоциклів 85 куб.см. ), Володимир Завадецький з Івано-Франківська, Валерій Лунченко з Хуста та Юрій Цьока з Хуста ( клас мотоциклів 150 куб.см. Р.О. ), Андрій Малаєв з Чернівців, Руслан Газуда із Сваляви та Юрій Сабо з Ужгорода ( клас мотоциклів 500 куб.см. Р.О. ), Анатолій Поночевний із Сваляви, Валерій Лунченко з Хуста та Володимир Чол з Хуста ( клас Ветерани ), Денис Єгоров з Хуста, віталій Чол з Хуста та Олександр Білецький з Чернівців ( клас Аматори ).

Командні результати ІУ етапу Чемпіонату України: м. Ковель, ТШ ТСОУ ( перше місце ), м. Хуст, Технічний коледж ТСОУ ( друге місце ), м. Ужгород, МО УСЦТСОУ ( третє місце ).
Серед областей призові місця розподілено наступним чином: Закарпатська ( перше ), Івано-Франківська ( друге ) та Волинська ( третє ).
Лідерів і призерів нагороджено почесними кубками, медалями, грамотами та грошовими преміями.

...Цю вдячну місію залюбки виконали керівники району – голова райдержадміністрації Іван Олійник, голова районної ради Василь Канюк, головний суддя змагань Стефан Газуда, голова обласної організації Товариства сприяння обороні України Євген Терьошкін, головний спеціаліст управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації, майстер спорту СРСР з легкої атлетики Анатолій Плеханов, директор змагань Іван Герзанич, начальник відділу молоді та спорту райдержадміністрації Ольга Мотиль.

За дорученням депутата обласної ради Володимира Хмелевцова та депутата районної ради Романа Рогача голова районної організації Партії регіонів Василь Герзанич вручив кращим спортсменам цінні подарунки.

...А вже потім люб'язні і дружні обійми, гарні напутні слова. І, як водиться, келих ігристого вина...
Наша ж завершальна розмова із господарем та директором цього спортивного дійства, начальником районного спортивно-технічного клубу ТСОУ Іваном Герзаничем:

-Переживань малося вдосталь, - каже втомлено, - і особистих, і за перебіг змагань. Надто дощило, траса непокоїла. А у мотоциклетних перегонах брало ж участь більше восьмидесяти спортсменів різних вікових категорій із дев'яти областей України і сусідньої Угорщини.. Та бог милував...
Вдячний всім службам, що були задіяні в нинішніх непростих перегонах і, насамперед, працівникам міліції, пожежним, невідкладної медичної допомоги, райсанепідемстанції, торговельним установам. Всі були при ділі, професійно виконували покладені на них обов'язки. Особливо підсобив нам в організації змагань підприємець, депутат районної ради Богдан Кирлик.

...Під саму завісу змагань, коли вже перестало дощити й з гір на Термачув почали опускатися сутінки і час настав розходитись по домівках як спортсменам, так і глядачам-вболівальникам, чомусь ще довго й гамірно тут вели себе всі. Ділилися враженнями, спречалися, веселилися. Свято бо душі і серця відбулось...
 

Великоберезнянська РДА

07 вересня 2010р.

Теги: мотоциклетний крос, змагання, Великоберезнянщина

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини