Тиберій Дурдинець: "Треба боятися не СБУ, а приватних структур"

25 березня Служба Безпеки України святкуватиме свою 15 річницю. А новий керівник закарпатського управління — Тиберій Дурдинець — незабаром перейде 100-дений рубіж перебування на посаді. Зараз управлінню передано і розслідування більш ніж резонансної історії з «преміксом». З усіх цих, і не тільки, тем напередодні «дня народження» СБУ розмова з начальником управління Тиберієм Дурдинцем.

ГОСПОДАРЮВАННЯ В ЛІСІ ПОВИННО БУТ ПРОЗОРИМм

- Однією з найбільш резонансних минулорічних справ, у якій брали участь працівники УСБУ, була справа по звинуваченню директора Брустурянського держлісгоспу на Тячівщині в отриманні хабара. Проте порушену кримінальну справу закрили за рішенням суду. За словами прокурора області Юрія Бенци, відкриту вдруге, за нововиявленими обставинами, справу теж закрито рішенням суду. Чи є ще якісь новини в цій «епопеї»?

- Вважаю, що дії працівників управління були правомірними, але є рішення суду і мусимо йому підкорятися.

Зазначу інше: за нашими даними протягом минулого року окремі держлісгоспи по всій області не дотримувались положення Закону України «Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти» і не повідомляли у ЗМІ про проведення тендерів на ведення лісозаготівельних робіт. Тому в тендерах брали участь лише декілька учасників, які монополізовували ринок лісозаготівельних робіт, а продаж заготовленої деревини вели окремі, наближені до керівників лісгоспів, приватні підприємства. УСБУ звернуло на це увагу, обласне управління лісового господарства наполягло і в окремих лісгоспах відбулися прозорі торги, що значно зекономило державні гроші.

Зокрема, 19 вересня 2006 року в ДП „Брустурянське ЛМГ” відбувся тендер по закупівлі послуг з лісозаготівлі близько 7000 куб.м. ліквідної деревини, на якому, завдяки прозорій та відкритій процедурі, зекономлено близько 160 тис. грн. Раніше ж «Брустурянське ЛМГ» жодного разу не подавало оголошень в ЗМІ про проведення конкурсів і вартість, що пропонувалась держлісгоспом, не зменшувалась.

- Очевидно, не тільки у Брустурянському лісгоспі були порушення у веденні лісового господарства?

- На жаль, так. Аналіз діяльності лісогосподарських підприємств виявив інші механізми розтрати державних коштів на користь приватних структур. Одну з них, досить типову, задіяв торік директор ДП «Мокрянське ЛМГ». Він уклав 23 угоди на проведення лісозаготівельних робіт, в яких вартість виконання робіт на 20-30% більша, ніж за результатами проведених конкурсів. Відтак на користь приватних структур було незаконно перераховано понад 397 тис. грн. Слідчим відділом управління порушено кримінальну справу за фактом розтрати державних коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, у цьому ж господарстві наші працівники виявили факт неправильного відводу деревини і управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області заборонило розробку двох ділянок лісфонду. Згодом, отримана внаслідок заниження обсягів лісосік, деревина у вигляді пиломатеріалів йде на експорт, у тому числі за підробленими лісовими сертифікатами про походження деревини. Факти подання підроблених сертифікатів виявлено Виноградівською та Ужгородською митницями, складено протоколи про порушення митних правил та порушено 5 кримінальних справ про контрабанду.

Дії УСБУ знайшли розуміння в обласному управлінні лісового господарства і торги з розподілу лісосічних ділянок стали прозорішими, активнішими, а вартість робіт по лісозаготівлі більш вигідною для держави. Керівництво Закарпатського обласного управління лісового господарства посилило відділ охорони лісу, наділило його працівників додатковими повноваженнями і вони стали частіше виявляти порушників-працівників держлісгоспів.

Завдяки налагодженню співпраці з іншими правоохоронними структурами торік порушено ряд кримінальних справ у лісовій сфері, зокрема прокуратурою Тячівського району щодо протиправної діяльності службових осіб ДП «Буштинське ЛГ», які сфальсифікували документи при проведенні рубки деревини в Карпатському біосферному заповіднику, внаслідок чого державним інтересам заподіяно шкоду на загальну суму 167,9 тис. грн., та прокуратурою Мукачева за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами філії «Мукачівдерж-спецлісгосп» ГДСЛАП «Закарпатагроліс», які самовільно перенесли межу лісосіки суцільної санітарної рубки, в результаті чого державним інтересам нанесено шкоду у розмірі 93,8 тис. грн.

ЗАКОНОСЛУХНЯНИМ ГРОМАДЯНАМ ТРЕБА БОЯТИСЯ НЕ СБУ

- Нещодавно обласна рада ухвалила програму по боротьбі з нелегальною міграцією. Розкажіть детальніше що вона передбачає.

- Кількість бажаючих незаконно потрапити до країн Європейського Союзу через кордони України постійно зростає. Зростає і кількість тих, хто бажає заробити легкі гроші, організовуючи доставку іноземців в наш край, а також так звані «вікна» на держкордоні. Протягом цього та минулого років закарпатським управлінням СБУ нейтралізовано близько двох десятків каналів незаконної міграції, два з них використовувалися членами незаконних збройних формувань іноземних держав. Щодо їх організаторів та посібників порушено 77 кримінальних справ, по яких проходили 110 осіб, причетних до функціонування згаданих каналів, у результаті чого судовими органами на різні терміни ув’язнення засуджено 51 злочинця. До речі, третина кримінальних справ, порушених за ознаками зазначених злочинів в системі СБ України, припадає на слідчий відділ закарпатського обласного управління.

Головна мета ухваленої обласною радою програми протидії нелегальній міграції полягає в координації дій різних правоохоронних органів, проведенні профілактичних заходів тощо. Стосовно ж коштів, які для цього планується виділити з обласного бюджету, а це близько 200 тисяч гривень, то вони потрібні для технічної підтримки, оснащення новими додатковими засобами, які допоможуть нам бути ефективними у протидії злочинним схемам, що постійно вдосконалюються, стають все більш хитромудрими.

- Після прийняття програми заговорили про те, що буде закуплено апаратуру для ведення прослуховування. З огляду на ті численні скандали, які були у нашій державі з «плівками Мельниченка», оприлюдненням розмов мало не всіх великих і малих політиків, зняття інформації урядових і бізнес-структур, людей, зрозуміло, хвилює, чи не стане масовим прослуховування і на Закарпатті…

- Служба Безпеки України - єдиний державний орган, який на законних підставах займається прослуховуванням. Є низка законів, які регламентують цю діяльність – насамперед, Конституція, закон про СБУ, про оперативно-розшукову діяльність та інші. І вона більш ніж жорстко контролюються державними структурами, проводиться виключно за санкцією суду, під наглядом прокуратури. Проте у нинішньому світі високих технологій купити спеціальний комплекс і прослуховувати незаконно не є надто складною справою. Тому треба боятися не СБУ, яка справді жорстоко контролюється, а приватних структур, які ніхто не контролює. Хоча ми й намагаємось їх виявляти і припиняти таку незаконну діяльність.

- Чи були вже в нашій області факти незаконних прослуховувань?

- Поки не було. Нам вони не відомі і в пресі, здається, подібна інформація не звучала.

ДОЛЯ "ПРЕМІКСУ" ЗАЛЕЖИТЬ НЕ ВІД НАС

- Розкажіть докладніше як просувається розслідування справи про «премікс», коли його можна буде вивезти з території Закарпаття?

— Кримінальну справу про "премікс" передали у провадження УСБУ з Генеральної прокуратури наприкінці листопада минулого року. Потрібно провести ще багато слідчих дій, зокрема, на території Угорщини, встановити ряд обставин. Скажімо, щодо створення підстав та умов для переміщення “преміксу” в Україну; дослідити обставини такого переміщення з Угорщини, встановити походження речовини, що ввозилась під найменуванням “премікс”.

Для цього ми підготували та направили в правоохоронні органи Угорщини відповідні додаткові клопотання про правову допомогу і очікуємо результатів їхніх слідчих дій. Проте, як свідчить практика, такі результати від правоохоронних органів Угорщини надходять через декілька місяців, а інколи й через півроку, оскільки це пов’язано зі складним порядком виконання міжнародних доручень. А без таких матеріалів прийняти процесуальне рішення по справі неможливо.

Слідство так і не має категоричного висновку експертів що ж таке “премікс”. У висновку хіміко-екологічної експертизи, проведеної експертами Інституту екологічної гігієни і токсикології ім. Л.І. Медвідя, зазначено: «...теплостійкий наповнювач „премікс” являє собою неоднорідну багатокомпонентну суміш у вигляді дрібнодисперсного порошку, із значним вмістом важких металів, що в кілька разів перевищує встановлені гігієнічні нормативи, а враховуючи наявність великої кількості металічних опилок та хімічних речовин, можливо припустити, що речовина “премікс” відноситься до промислових відходів І-ІІІ категорії небезпечності, а більш точна відповідь може бути отримана при залученні матеріалознавчої експертизи».

Угорська фірма-відправник та угорський завод, який займається виробництвом “преміксу”, стверджують, що дана речовина є як відходами виробництва, так і вторинною сировиною для виробництва, зокрема гальмівних колодок. Потрібні категоричні висновки щодо належності “преміксу” до категорії відходів або вторинної сировини, або того й іншого, або до небезпечних відходів, які забороняються до ввезення на територію України; щодо визначення конкретного класу небезпеки цієї речовини, бо це визначає як з ним поводитись.

Щодо вивезення “преміксу” за межі Закарпаття, то це повинно вирішуватись центральними органами влади, а слідчий відділ УСБУ готовий сприяти і дати згоду на вивезення з попереднім відібранням необхідних взірців для проведення експертизи.

"Я — РОБОТОГОЛІК"

- Якими ще результатами роботи управління може похвалитися напередодні професійного свята?

- З початку 2006 року наші працівники викрили 28 злочинів у сфері службової діяльності, порушено 5 кримінальних справ стосовно державних службовців, співробітників правоохоронних і контролюючих органів. Складено близько півсотні протоколів про корупцію. Виявлено та перекрито низку механізмів незаконного ввезення в Україну товарів широкого вжитку, електропобутової техніки, харчових продуктів, тютюнових виробів. Всього вилучено предметів контрабанди на суму 7 млн. 700 тис. грн.

У ході розслідування кримінальних справ слідчим відділом УСБУ розкрито 37 злочинів, розшукано 10 обвинувачених, до судових органів направлено 50 кримінальних справ стосовно 65 осіб, вилучено грошей, цінностей та інших товарів на суму близько 11 млн. грн. За постановами слідчих і вироками судів звернуто в дохід держави валюти, товарів і цінностей на суму 6 млн. 606 тис. грн.

У 2006-2007 роках, завдяки матеріалам закарпатського управління, повернуто до державного бюджету через інші контролюючі та правоохоронні органи коштів на загальну суму близько 7 млн. грн., нараховано штрафних та фінансових санкцій на загальну суму 10,5 млн. грн., попереджено нанесення економічних збитків державі на суму близько 8 млн. грн., повернуто валютної виручки з-за кордону на загальну суму 65 тис. грн.

- Ще, будь ласка, як людина нова на цій важливій посаді, розкажіть трохи про себе…

– Родом я з Нового Давидкова на Мукачівщині. У 1981 році закінчив Львівський лісотехнічний інститут. Але життя склалося так, що з 1986 по 1994 рік працював у Мукачеві в міліції. Відтак — в управлінні СБУ і, як кажуть, пройшов усі ланки – від оперативника до заступника начальника відділу «К», начальника управління контррозвідувального захисту економіки, заступника начальника управління. Юридичну і спеціальну освіту отримав в Академії МВС та інституті підготовки кадрів СБУ. Дружина – фармацевт, маю доньку та сина, живу в Ужгороді. Зазвичай запитують про хобі – то люблю грати в футбол і завзято вболіваю, цікавлюся автомобілями, новинками в цій індустрії, але зараз власної машини не маю. Проте нині ні на футбол, ні на автолюбительство, ні на все інше катастрофічно не вистачає часу. Колеги кажуть, що я роботоголік. Мабуть так, бо навіть до батьків, які, здавалося б, недалеко живуть, вдається вирватись дуже рідко.
Руслан Ковальчук, "Старий Замок "Паланок"
22 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини