На Перечинщині провели волейбольний турнір пам’яті Івана Малеша

Стало доброю традицією згадувати про добрі справи людей, які вони залишили після себе. Наша газета намагається писати про такі особистості, про турніри, які організовані на їх честь або на пам'ять про них із різних видів спорту в різних районах області. Багато добрих справ залишив по собі уродженець села Раково, що на Перечинщині, Іван Петрович Малеш.

На Перечинщині провели волейбольний турнір пам’яті Івана Малеша

Життєвий шлях Івана Петровича не був устелений трояндами. Після закінчення Тур'я-Реметівської середньої школи – навчання в Мукачівському училищі механізації сільського господарства. Під час навчання піднімав цілинні землі Казахстану. За комсомольською путівкою працював на шахтах Донбасу, ще чотири роки віддав службі в лавах Військово-морського флоту Радянської армії. Після демобілізації поступив на заочне відділення Львівського інфізу. Працював учителем фізкультури в с.Ставне на Великоберезнянщині, с.Порошково та Раково, що на Перечинщині. У 1968 році Івана Малеша було призначено головою Перечинського райспорткомітету. У 1971 році повертається у рідне село, де працює вчителем, заступником директора, а з 1978 року – директором школи. Увесь цей час Іван Петрович не полишає свого улюбленого спорту – волейболу. Більше десяти років входив до складу збірної області з цього виду спорту. Майже стільки ж часу (1970-1980 рр.) був капітаном збірної України ФСТ "Колос". Виконав норматив майстра спорту СРСР. У 1980 році Івана Малеша призначають на посаду заступника голови колгоспу ім.Т.Шевченка. У 1989 році він став головою місцевого колгоспу, який очолював до кінця свого життя, яке на жаль, виявилося не занадто довгим. Та добрих справ Іван Малеш залишив по собі справді багато.

У 1989 році Перечинська районна федерація волейболу започаткувала турнір пам'яті мс СРСР Івана Малеша у якому брали участь кращі волейбольні команди району. На превеликий жаль, минулу владу не цікавили досягнення кращих представників району, і про турнір пам'яті Івана Малеша забули на цілих три роки (2007-2009 рр.).

У 2010 році ініціатива районної федерації волейболу була підтримана Перечинською РДА і Перечинською районною радою, мешканцями села Раково, районною організацією "Партія регіонів", спортивною громадськістю району, народним депутатом Верховної Ради України Сергієм Мошаком.

У суботу на урочистому відкритті X традиційного турніру з волейболу були присутні голова Перечинської РДА Андрій Готько, голова Перечинської районної ради Петро Грицик, заступники голови РДА Оксана Ігнатижак та Михайло Лабич, голова сільської ради Іван Мицька, голова федерації волейболу Перечинського району Іван Погоріляк, помічник народного депутата України Сергія Мошака (уродженець с.Раково), Анатолій Перцев, дружина Івана Малеша Марія Емерихівна, донька та внучка, учасники змагань, односельці та гості турніру.

Із промовою до присутніх звернувся голова Перечинської райдержадміністрації Андрій Готько, який розповів присутнім про життєвий шлях Івана Малеша, про його вклад у розвиток рідного села та школи, про розвиток фізичної культури та спорту й  волейболу безпосередньо. Андрій Андрійович подарував дружині Івана Малеша гарний букет квітів. Анатолій Перцев від імені Сергія Мошака вручив Марії Емерихівній грошову винагороду. Грошові премії помічник народного депутата вручив головному судді турніру для команд-призерів. Тепло відізвався про Івана Петровича і сільський голова Іван Мицька. Марія Емерихівна подякувала всім присутнім за теплі слова, за увагу до пам'яті її чоловіка, за те, що зуміли відродити турнір, який об'єднував села Перечинщини і зміцнював дружні відносини між кращими волейбольними дружинами району.

У X традиційному волейбольному турнірі взяли участь п'ять команд: РБУ Дубриничі, "Колос" Раково, збірна с.Ракова, збірна с.Тур'я-Пасіка, СК "Кантіна" м.Перечин. Змагання пройшли за коловою системою. Основна боротьба велася між командами Дубриничів, Перечина й збірною Ракова. Раковчани перемогли своїх земляків-колосівців і сусідів із Т.-Пасіки, але у напруженій боротьбі поступилися волейболістам Дубриничів та Перечина і посіли третє місце. Доля золотих медалей вирішилася в матчі РБУ – "Кантіна".

Гра тримала в напрузі вболівальників до самого завершення. Перша партія завершилася перемогою РБУ 28:26. Друга партія теж йшла очко в очко, але під завершення перевага волейболістів із Дубринич стала очевидною. Рахунок 25:18. Четверте місце у колосівців Ракова, п'яте – у збірної Т.-Пасіки. Слід відмітити високий рівень гри. Та й хіба він міг бути нижчим, якщо на майданчики виходили такі відомі у волейбольних колах Віталій Кравець, Максим Кузьмін, Іван Погоріляк, Михайло Костик.

Після нагородження переможця і призерів турніру капітани команд поклали вінок на могилу Івана Петровича Малеша.

Таких людей, як Іван Малеш, у волейболі області одиниці. Тим приємніше констатувати факт, що влада Перечинщини шанує людей, які працювали на благо свого краю, які прославляли Перечинщину далеко за межами її кордонів. Сьогодні прийшов час повертати борг. Турнір був чудово організований і рівень волейболу був високим. Турнір продовжує жити, в чому велика заслуга Перечинської РДА та Перечинської районної ради, сільської ради, федерації волейболу району, Івана Погорілякв, Івана Качура, Сергія Мошака.

Наступного року кращі волейбольні команди Перечинщини знову вийдуть на старт уже XI традиційного волейбольного турніру пам'яті мс СРСР з волейболу, чудового організатора спортивного руху, високопорядної людини Івана Петровича Малеша.

Степан Селменський, Спорт-тайм

01 вересня 2010р.

Теги: волейбол, турнір, Малеш

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини