Ужгород: Боротьба за мерію почалася

Виборча кампані в обласному центрі Закарпаття набирає обертів. Якщо ще кілька тижнів тому можна було робити хіба що прогнози щодо участі тих чи інших політиків у виборах, то зараз всі крапки над «і» поставлені.

Ужгород: Боротьба за мерію почалася

Фактично все крутитиметься навколо позиції трьох політичних угруповань краю: регіоналів на чолі з Ледидою, єдиноцентристів Балоги і бютівців Кеменяша. Всім зрозуміло, що Ратушняку доведеться покинути мерський кабінет. Звичайно, допомогти йому там залишитись можуть спробувати регіонали. Тим більше, що Ратушняк розвинув в цьому напрямку шалену активність. Скоріше за все, регіонали спробують зіграти свою гру – висунуть свого кандидата і чекатимуть – якщо той матиме хороший рейтинг, то йтимуть до кінця. Якщо ж рейтинг не ростиме – то домовляться з Ратушняком і виступлять "технічною" підмогою, розбиваючи антимерський електорат. Певні плани мають вони і на Гісема. Останній вирішив не втягуватись в мерські війни та взаємне обливання брудом і йти в обласну раду – маючи серйозний фінансовий ресурс він і звідти зможе вирішувати всі потрібні питання. Натомість регіонали хотіли б скористатись його авторитетом на виборах міського голови. Звичайно, агітація з боку Гісема на користь того ж Приходька дала б певний ефект. Проте не ясно чи піде на такий крок сам Гісем –  стати агітатором кандидата, який в підсумку може не вийти за 10-відсоткову позначку було б принизливо для одного з найвпливовіших людей краю. Хоча, звісно, Ледида може знайти свої важелі впливу на незговірливого коньячного магната.

Визначився з групою підтримки і Погорєлов. Йому було значно простіше – адже свою антиратушняківську кампанію він веде фактично з 2006 року. Завдяки цьому він стабільно утримує друге місце у соціологічних дослідженнях по Ужгороду – після діючого мера Ратушняка. Головне завдання Погорєлова – домовитись з місцевими елітами щодо підтримки. Його він виконав – зважаючи на негативне ставлення до теперішньої міської влади, це було не так вже й складно. В Ужгороді склалась ситуація, коли і еліти, і прості виборці готові підтримати будь-кого – лиш би ця людина перемогла Ратушняка. Липень-серпень показав, що нові перспективні претенденти так і не зявились, а за вересень-жовтень сподіватись, що хтось з другого ешелону кандидатів зможе стати потужною фігурою, не варто. Тому Погорєлов і може розраховувати на підтримку як Балоги, так і Кеменяша. Адже вони мають особисті рахунки з Ратушняком і готові підключити свої ресурси для того, щоб поставити крапку в політичній карєрі скандального мера.

Рейтинг ще одного майбутнього кандидата – М. Жолтані теж явно не співвідносний із затраченими ним зусиллями білбордової кампанії.

Не визначився з своїми симпатіями Павло Чучка. Позбавлений можливості брати участь у  виборах, він, втім, має серйозний рівень довіри серд значної частини ужгородців, особливо серед постпомаранчевого електорату та інтелігенції. Однак серед кандидатів поки що не видно того, хто міг би розраховувати на його підтримку. Мабуть, впевнено можна сказати лише одне – він точно докладе всіх зусиль, щоб кандидат, якому допомагатиме Партія Регіонів, не переміг – тут уже спрацюють особисті чинники.

Зовсім затихли Мясковська і Бобков.  Пару бігбордів у місті з їхніми обличчями принесли їм рейтинг у межах статистичної похибки на рівні 0.5 – 1 %. Хоча можна прогнозувати, що крім них на виборах зареєструється ще кілька подібних персонажів без рейтингу, але з бажанням відчути себе кандидатом.

Дещо розгубленим виглядає і Ратушняк. Вперше за останні роки на День незалежності в Ужгороді не було концерту на Поштовій – при тому, що це така хороша нагода попіаритись для мера. Можливо, на його команду вплинули невтішні дані соц.опитувань – рейтинг мера постійно падає і відкриття кількох бетонних медведів і світлофора в Новому районі навряд зможуть переломити ситуацію – у своїх стосунках з ужгородцями він пройшов точку "неповернення" - і повернути прихильність городян навряд чи зможе.

Отож, вистава почалася. А глядачам (тобто нам з вами) залишається наступні два місяці спостерігати за розвитком подій. Адже це той нечастий випадок, коли в ролі жюрі вистапаємо ми самі – а на кону стоїть наше місто.

Юра Герзанич, ФЕСТ

27 серпня 2010р.

Теги: вибори, Ратушняк, Погорєлов, Приходько, Чучка

Коментарі

веллі 2011-08-27 / 23:55:00
я читаю коментерії по різним темам і хоч одна людина скажу що він багато заробляє!
можливо й так але в нього 4 дітей різного віку майже всі гроші йдуть на них.
я на власні очі бачила як він трудився під час виборів ,повірте він як ніхто інший заслцжив стати мером. але діло не в тому а в тому що приходько не крав би не обманював не платив за голоса як зробив рата і погорєлов
подумайте над моїми словами в наступиний раз ви краще візьмете 200 грн та проголосуєте за злодія чи не підкупитесь та проголосуєте за гарний ужгород?

Андрій 2010-09-06 / 09:14:00
Приходько виведе місто з застою, у нього великий досвід в сфері управління, грошей май повно, красти не буде

Віка 2010-09-02 / 12:36:00
Той хто голосує за Приходька, ніколи не проголосує за Погорєлова. Електорат Приходька набагато розумніший, вже точно краще Проти всіх голосувати, ніж за Рату, Жолтані і Погорєлова. Хоча що це дасть? краще зробити правильний вибір - обрати Приходька

ember 2010-08-30 / 21:24:00
Я писав, що політично "хоронити" Ратушняка - дуже вже передчасно. Читм більше у нього "конкурентів", тим більше, що він знову залишиться при владі.

Sorry, ty prav. Eti konkurrenty drug ot druga budut zabiratj golosa, bo elektorat u nikh tot zhe samyj (naprimer Prikhodjko i Pogorelov).
Ratushnjak mozhet spokojno ostatjsja merom, tem bolee togda jesli "dokazhet", shto vse drugie kandidaty stavlenniki Balogi/Mukacheva-Munkácsá. I on dokazhet, u nbevo ogormnejshij media-resurs (Rio, Tribuna, Novynka, Uzhgorod)No eta tragedija uzhgorodtsev, opjatj otnimut u nikh (ot sebja zhe) 4 goda ot tovo, shtoby Uzhgorod/Ungvár stal normaljnym jevropejskim varosam.
A zhiznj u vsekh odna!

2010-08-30 / 01:15:00
голосуем хоть за черта лысого - лишь бы не за лысого черта!!!

ужгород 2010-08-29 / 14:52:00
оставьте лысого себе, на 555 пусть мэрствует пока не отобрали

Вася 2010-08-29 / 13:39:00
Ратушняк є і буде нашим мером.

до К 2010-08-29 / 13:23:00
Підтримую!

Особливо в частині:
"Мали п'ять років – треба було щось робити для Ужгорода. А не чіпляти свої обличчя за пару мясців до виборів. Бо людина подивиться на зафотошопене обличчя всяких мясковських і жолтані і подумає: "Що ти зробив для Ужгорода і для мене, що я повинен за тебе голосувати?" "

К 2010-08-29 / 12:39:00
Насмішили... То ви самі себе так заспокоюєте? Поменше треба передруковувати проплачених статей. Хто там зібрався мером бути? Крім Ратушняка ужгородці взагалі не знають жодної особи. Нема в Ужгороді ярких політичних людей. Ратушняк залишиться навіть якщо буде мати самий свій низький рейтинг. Тому що нікого іншого ніхто просто не знає. Мало начепити своє вихолене обличчя на біллборди.

Мали п'ять років – треба було щось робити для Ужгорода. А не чіпляти свої обличчя за пару мясців до виборів. Бо людина подивиться на зафотошопене обличчя всяких мясковських і жолтані і подумає: "Що ти зробив для Ужгорода і для мене, що я повинен за тебе голосувати?"

сорри 2010-08-29 / 11:46:00
А де мій коментар?

Я писав, що політично "хоронити" Ратушняка - дуже вже передчасно. Читм більше у нього "конкурентів", тим більше, що він знову залишиться при владі.

местный 2010-08-29 / 11:01:00
2эмбер: http://ru.wikipedia.org/wiki/Билборд - по-моему, исчерпывающе по поводу "biGbord ili biLbord?" :)

ember 2010-08-29 / 10:43:00
Vopros k filologam: biGbord ili biLbord?

Читач 2010-08-27 / 20:54:00
Дюсы... Бомба!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини