Гандбол. Ужгородські "Карпати" готуються до чемпіонату та виграють у своїх європейських візаві

В гандбольній Україні триває відпустка, але ужгородським «Карпатам» не до відпочинку. За останні місяці закарпатська команда встигла провести два збори та сенсаційно виграти міжнародний турнір у Словаччині.

Гандбол. Ужгородські "Карпати" готуються до чемпіонату та виграють у своїх європейських візаві

Як зізнається тренер "Карпат" Борис Петровський, це лише початок, адже команда ще не зіграна та не вкомплектована. Попереду величезний обсяг роботи, який слід виконати для того, аби знову повернутися на вищі щаблі українського гандболу. 
Сильніші за всю Східну Європу

У рамках підготовки до нової першості ужгородські гандболістки взяли участь у 17-ому Меморіалі Томаша Якубчу, який пройшов у словацькому місті Михайлівці. Разом з "Карпатами" свою спроможність до нових звершень перевіряли і п'ята команда Польщі "Згода", п'ята команда Чехії "Зора" та віце-чемпіон Словаччини і господар змагань "Ювента" з Михайлівець. До речі, саме остання команда є дуже знайомою ужгородським гандболісткам. По-перше, не так давно її ще тренував нинішній коуч закарпаток Борис Петровський. А по-друге, в складі словачок грали колишні "карпатівки" – Юлія Бахірєва та Тетяна Трєгубова. Ужгородки зустрілися б іще з однією старою знайомою – Вікторією Шклярук, але ця гандболістка напередодні завершила свої виступи за словацький клуб.

Розпочали "Карпати" свою переможну ходу на турнірі з... поразки. І поступилися вони саме господарям, які виявилися не надто гостинними в цьому плані. Що й казати – програли ужгородки словачкам з різницею в 12 м'ячів – 28:40. Як зізнався після матчу наставник закарпаток Борис Петровський, його гравці значно поступаються в класі своєму закордонному сусіду, проте радує той факт, що в ігровому плані в "Карпатах" таки відбулися позитивні зміни, і він з упевненістю дивиться в майбутнє.

Мабуть, завдяки цій впевненості та прогресу ужгородкам вдалося в другій грі здолати чеську "Зору" – 31:24. Найрезультативнішою в матчі у "Карпат" стала Юлія Коломієць, яка закинула у ворота суперників 6 м'ячів, та Наталія Семаль, в якої на рахунку 5 м'ячів.

У заключному матчі турніру закарпатки вирішили не збивати переможний темп і цієї потуги вистачило не тільки на перемогу в третьому матчі, а й в турнірі загалом, що стало сенсацією як для організаторів змагань, так і для самих "Карпат".

Так, у третьому матчі підо¬пічні Бориса Петровського перемогли польську "Згоду", яка була лідером турніру, з рахунком 27:26. Хоча ще після десяти хвилин другого тайму закарпатська команда програвала – 16:20. Але зумівши зібратися, ужгородки продемонстрували якісний гандбол. Найрезультативнішими в нашому складі стали дві Наталі – Семаль та Туркало. До того ж, словацька "Ювента" – явний фаворит змагань – програла чеській "Зорі", і всі ці фактори призвели до того, що переможцем турніру став ужгородський клуб.

Підсумкове турнірне становище

1. "Карпати" – 4 очки
(м'ячі – 86:90)
2. "Згода" – 4 (83:81)
3. "Зора" – 2 (73:81)
4. "Ювента" – 2 (90:80)

До речі, найкращим бомбардиром турніру стала Наталя Семаль. Її результат – 22 м'ячі.
Як зізнався "Закарпатці" тренер "Карпат" Борис Петровський, у команди ще дуже багато роботи. "Нам не вистачає ігрового досвіду, – повідомив він. – Особливо це чітко продемонструвала перша гра зі словачками, яку ми програли. У нас у складі нові гравці і їм треба звикнути до колективу, напрацювати ігрові схеми. На це потрібен час". За словами тренера, ужгородки не ставили собі за мету обов'язково перемогти в турнірі. "Ми просто награвали склад, – зізнається пан Петровський. – І не думали про місце на подіумі. Варто сказати, що ми дуже хотіли перемогти в останній грі – так би допомогли словачкам стати переможцями. Але ті програли, і в підсумку ми стали чемпіонами".

З гір на майданчик

Перед тріумфальним турніром ужгородки встигли провести 2 тренувальних збори – в Берегові та на Драгобраті. Детальніше про це розповів Борис Петровсь¬кий: "У Берегові 4 дні проводили "втягуючі" збори, а на Драгобраті вже була посилена фізична підготовка в екстремальних умовах. До речі, саме завдяки тренуванням на гірському повітрі ми і перемогли на турнірі в Михайлівцях, адже на майданчику було видно наскільки наші гандболістки витриваліші за своїх опонентів".

Також варто сказати про зміни у складі "Карпат", які відбулися в цьому міжсезонні. До того ж, придбань більше, ніж втрат. Але поч¬немо з останніх. Як уже повідомляла "Закарпатка", завершила кар'єру гандболістка Тетяна Вєтошкіна. Заміну їй знайшли швидко. Керівництво "Карпат" наразі веде переговори з основним голкіпером "Галичанки" Наталією Гайович, яка є, між іншим, корінною закарпаткою. Також у планах залучити до команди ще двох гравців львівського клубу – Наталю Туркало та Анжелу Травян, які зараз на оглядинах в Ужгороді. Щодо тих, хто точно поповнить ряди ужгородців – так це закарпатські вихованки з Броварського училища фізкультури Габріелла Калинич та Олена Карпинець.

Щодо майбутніх планів гандбольного клубу – це, в першу чергу, пошук спаринг-партнерів. На жаль, зірвалася участь ужгородок на двох міжнародних турнірах в Угорщині та Румунії, а інших товариських ігор поки не передбачається. "Ми зараз активно шукаємо спаринг-партнерів, – коментує цю ситуацію тренер "Карпат", – адже нам надзвичайно потрібна ігрова практика". Час на підготовку ще є – чемпіонат України починається 29 вересня зі з'їзного туру в Броварах. Там нас екзаменуватиме чемпіон країни – криворізький "Смарт". А до зустрічі з таким суперником слід ретельно підготуватися, тому в ужгородок попереду серйозна робота.

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда"

25 серпня 2010р.

Теги: гандбол, Карпати, Словаччина

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини