Час – гроші і мораль

Далекого вже 90-го року я місяць до сьомого поту за сім марок на годину працював в одного дюссельдорфського фермера. Мусив з’являтися на його очі за п’ятнадцять до восьмої, а без п’яти хвилин – чекав указівок. Тобто рівно о восьмій я вже садив квіти у горщики або на полі капусту. Рівно о 10-ій їв два бутерброди, запиваючи кавою з молоком, точно о 13-ій сідав обідати, рівно о 14-ій продовжував працю, о 18-ій – знову кавував, о 20-ій (щоправда, з невеличким п’яти-десятихвилинним гаком) робота припинялася. Якщо шеф казав своїй дружині, що під’їде на поле, приміром, о 15-й, то він слова дотримував.

Час – гроші і мораль

Тобто я на власній шкурі відчув, що таке німецькі пунктуальність і дисципліна. Трамваї, поїзди в Дюссельдорфі ходили, як кажуть росіяни, тютєлька в тютєльку. Тоді я повернувся з Німеччини ревним прихильником точності й порядку. Пізніше довідав­ся, що в італійців спізнення на годину може бути чи не нормою, натомість в американців проявом увічливості вважається прихід на зустріч на п'ять і навіть на п'ятнадцять хвилин раніше. Ні там, ні там не був, тому доказів не маю. Ні, навпаки, – маю спростування і власне протилежне спостереження. Колишня однокурсниця десять років живе в Римі і стверджує, що загалом італійці пунктуальні. Рік тому на зустріч у готель "Атлант" із відомим американським професором я випадково прийшов на хвилин п'ятнадцять раніше. Так само випадково потрапив йому на очі. "Вибачте, ми домовлялися зустрітися о 14-ій", – упевнено зауважив науковець. І я мусив чекати.

Та Бог із тим, у кого як, а в нас своя голова на плечах. Трохи хибашна, але нічого не вдієш. Складається враження, що для наших майстрів – сантехніків, електриків, будівельників, коминашів – час не грає жодної ролі. Для левової частки пообіцяти прийти о 9-ій ранку, а з'явитися чи об 11-ій, чи після обіду, а то й перекласти зустріч – що плюнути. Завжди якась причина заважає. Врешті, ти просто почуваєшся дурнем коло цієї особливої касти!  Щоправда, дивуватися нічому, адже й Віктор Ющенко славився своїми спізненнями. Уперше  в мене мимохіть (!) закрався сумнів щодо його спроможності навести лад у державі в травні 2002-го. Тоді на площі Театральній екс-прем'єра дві з гаком години чекали кілька тисяч прихильників, однодумців, фанатів. Спочатку гадалося, ніби щось трапилося, але згодом натовпом прокотилося шанобливе й водночас дратівливе (!), мовляв, він гостює в письменника Чендея і художника Микити. Незабаром же нарід уторопав, що спізнюватися на зустрічі для третього Президента – річ звична й банальна. Хтось влучно й дотепно узагальнив: спізнюється Президент – спізнюється вся Україна (мабуть, доречно тут додати, що, попри все, цьогоріч у лютому я голосував за інтелектуала).

Кожній культурі, як відомо, прита­манне своє сприймання й використання часу. Знову-таки глибоко не сприймаю нашу примітивну звичку запізнюватися на дні народження, гостини. Лише в незібраної, неакуратної нації – нації, яка не знає, чим зайнятися, може превалювати погляд: "якщо господар запросив на шосту вечора, то треба прийти на півгодини пізніше чи на сьому". Продовжу, мовити б, гіперболізуючи, масштабніше: лише в недорозвиненій, слабодухій країні – країні, де нема бережливого ставлення до часу, нагальні реформи постійно перекладають на "потім", марно сподіваючись на диво. Результат наяву: чи не всюди плентаємося в хвості, здаємо і без того слабкі позиції.

Одне слово, ніколи не дозволяю собі спізнюватися й не терплю, інколи навіть гидую, коли хтось спізнюється. Що ж, на десерт залишається закликати непунктуальних стати пунктуальними. Є сотні простющих способів цього навчитися. Тим паче бути точним – це не лише одна з візиток порядності й вихованості людини,  це – вигідно. Морально, фінансово і ще бозна-як.

Михайло Мейсарош, "Старий Замок "Паланок"

16 серпня 2010р.

Теги: час, пунктуальність

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини