Ужгородському рабинові заважають "неврівноважені" ужгородці в дворі синагоги, які "дивують світову громадськість"

Ужгород - для ужгородців. Так, принаймні, ми звикли вважати. Однак головний рабин Ужгорода і Закарпатської області Мінахем Мендель Тайхман вважає, схоже, по-іншому. В інтерв'ю, записаному журналістом Василем Зубачем, провідник ужгородських євреїв дозволяє собі деякі вислови, і судження, що не личать людині, що користується українською гостинністю (пан Тайхман - громадянин Ізраїлю). "Неврівноваженим", "осліпленим ненавистю" ужгородцям, котрим волею обставин довелося жити в дворі єврейської синагоги, він погрожує "світовою громадськістю", "світовим єврейством". Забуваючи, що в Україні є закон, а у випадку його порушення - суд. Втім, ось повний текст розмови, від якої в душі залишається гіркий осад, породжений зверхністю цієї "духовної особи".

Ужгородському рабинові заважають "неврівноважені" ужгородці в дворі синагоги, які "дивують світову громадськість"

— В нашому толерантному Закарпатті вам, напевно, цілковито сприяють у всьому?

— Влада загалом іде назустріч, адже добре знайома з колоритною історією євреїв Ужгорода — колишнього Унгвара. Предки нам залишили, приміром, у спадок будівлю, що раніше була центральною синагогою міста над Ужем. Слава Богу, за останні декілька літ єврейська община сильно розвинулася. Стало можливим проведення щоденних молитов, як і було прийнято в минулому. На сьогодні служіння проходять у невеликій, але дуже дорогій нам синагозі, що по вулиці Мукачівській, 47 обласного центру. Її ще до Другої світової війни збудував великий і святий рабин Аарон Фелберман, котрий трагічно загинув в фашистському концтаборі Освєнцім. Він був єдиним законним власником всього будинку, включаючи синагогу і двір. Майно, через політичні перипетії радянського часу, було відчужене незаконно. В часи СРСР цей дім був поділений на декілька квартир, а двір зробили спільним, проте більша частина двору належить общині, а менша — іншим мешканцям з Мукачівської.

— Це заважає в роботі з місцевими євреями?

— Є таке. Єдина синагога Ужгорода знаходиться в абсурдному і жахливому стані. Її треба негайно привести до ладу. Загальний двір нам доводиться поділяти з неврівноваженими сусідами, котрі постійно випускають своїх великих і небезпечних собак вільно гуляти територією. Це заважає вільному доступу до синагоги. Громадянка, яка проживає там, розпоряджається двором на свій розсуд. Деколи здається, що вона зумисне не пускає нас на молитву, постійно нагадуючи, що тільки вона тут господиня. Навіть коли собаки зачинені, доводиться ходити обережно, щоб не забруднити взуття їхніми екскрементами. Ця неможлива ситуація продовжується вже декілька років.

— І що не вдається домовитися?

— Громадянка сама підписала з нами мирову угоду, та позицію не змінює. Вона осліплена ненавистю до нас. Це дивує світову громадськість. Гості, котрі приїжджають зі всіх куточків світу, відвідуючи синагогу, запитують нас: "Брати і сестри, як ви терпите подібне приниження? Як узагалі можливо, щоб одній жінці вдавалося владарювати над сотнями людей єврейської общини? Де влада?"

— І нема надії на виправлення ситуації?

— Звичайно, є. Я, як і мої українські колеги-рабини, є представниками духовенства національної меншини України. Найперше ми зобов'язані належно представляти нашу країну перед євреями світу з найліпшого боку. Ми віримо в уряд України, як гаранта справедливості, миру і волі, що стосується і віросповідання. Тому, думається, наша влада виправить жахливий стан з синагогою в Ужгороді, де поки що собаки диктують загальні "закони". Світове ж  єврейство цього зрозуміти не може. Та рішучі дії влади мають допомогти вирішити це питання назавжди. Я молюся за благополуччя влади, як нам і заповідали наші мудреці: "Молися за благополуччя властей, адже коли б не страх перед ними, люди б проковтували один одного..."

Кліпньюз.інфо

12 серпня 2010р.

Теги: євреї, синагога, Тайхман

Коментарі

12 2010-08-13 / 23:30:00
Цей стиль характерний для Зубача, щоб про нього не забули.

homo sapiens 2010-08-13 / 19:49:00
Василь Зубач може бути впевнений, що доклад старшого радника юстиції - прокурора Анатолія Леонідовича Петруні, стосовно справи мера Ужгорода Сергія Ратушняка в Брюсселі вже розглядається. Резюме цього розгляду не буду пошаною для пана Петруні. Розумним закарпатцям пропоную, з приближаючимися виборами до місцевих рад, не підтримувати цю мерзотну тематику, бо вона дуже шкодить всій країні. Петруня та Ратушняк, це не держава Україна, це всього що один, що другий - воші.

Макс 2010-08-13 / 11:32:00
З тексу видно, що дуже врівноважена людина. і це його право висловоювати власну думку. А от журналіст явний расист.... шкода. Просто дешева провокація. Соромно!!!

Kergudu 2010-08-13 / 09:23:00
На мою думку - це просто провокація з боку ратушняківського антисемітського Кліп.ньюз, аби розпалити ворожнечу між людьми.

сорри 2010-08-13 / 01:19:00
Справді хамство. "Світове єврейство" могло б запросто викупити помешкання в ужгородців, що мешкають у цьому дворі, і не дуже б після цього збідніло:), але комусь, очевидно, вигідно просто роздувати мильну бульбашку проблеми...

Пан Тайхман, наскільки мені відомо, представляє найагресивнішу секту юдаїзму - Хабад. Звідси і стереотипи поведінки...

homo sapien 2010-08-13 / 01:06:00
Те, що ви з тією жменькою євреїв, що ще залишилися, разом з вашим рату ш няком та про ку рором витворяєте, нечуване сви н ство. Вам Брюссель щороку сотні мільйонів € посилає, щоб зробити вас циві ді зованими, а ви як сви ні були, так ними і залишилися.

2010-08-13 / 00:58:00

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 4
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини