Прокуратура Закарпаття: В поточному році зареєстровано 307 злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків

На координаційній нараді у прокуратурі Закарпатської області заплановано заходи щодо посилення боротьби із злочинами пов’язаним з незаконним обігом наркотиків

Прокуратура Закарпаття: В поточному році зареєстровано 307 злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків

Сьогодні, 12 серпня, у прокуратурі Закарпатської області прокурор області Анатолій Петруня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів краю, у якій взяв участь і голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Як повідомила Закарпаття онлайн прес-секретар прокурора Закарпатської області Вікторія Попович, обговорювали стан профілактики та протидії злочинам, пов'язаним з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Упродовж 2009 року в Закарпатській області зареєстровано 378 злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків, за 7 місяців 2010 року – на 7,3% більше (307 проти 286). Цього року найбільше злочинів вказаної категорії виявлено у Хустському, Берегівському,  Тячівському  районах  та місті Мукачеві.

Прокурор області піддав критиці роботу відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України в Закарпатській області, яка є малоефективною. Працівниками відділу не виявлено жодного злочину щодо відмивання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та жодної нарколабораторії.

Також він звернув увагу правоохоронців на те, що не завжди своєчасно вживаються заходи щодо викриття осіб, які збувають наркотичні засоби, прекурсори, отруйні сильнодіючі та галюциногенні  речовини, суміші для паління, у тому числі через Інтернет.

Назвав прокурор області і факти неналежного розслідування кримінальних справ про злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків, незаконного зупинення слідства, що дає можливість злочинцям тривалий час уникати кримінальної відповідальності.

Назвав Анатолій Петруня і факти прийняття чотирьох незаконних рішень про відмову у порушенні кримінальних справ, зокрема у Мукачівському, Хустському МВ та Міжгірському РВ, які прокурорами скасовані з одночасним їх порушенням.
 
На ці порушення прокуратура області реагувала, зокрема, порушенням кримінальної справи стосовно службових осіб Хустського МВ за ст.364 ч.3 КК України(зловживання владою або службовим становищем), які умисно укрили злочин шляхом винесення незаконної постанови про відмову у порушення кримінальної справи.

Схвалив прокурор області роботу з питань виявлення та перекриття каналів постачання наркотичних засобів через державний кордон України Чопської та Ужгородської  митниць. З початку року ними вже порушено 5 кримінальних справ (відповідно: 4 і 1).
 
Митницями області направлено до суду 113 протоколів про порушення митних правил, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних речовин. За всіма розглянутими справами винні особи притягнені до відповідальності.
 
У той же час Виноградівською митницею не порушено жодної кримінальної справи про контрабанду наркотиків, а УСБ України в області -  лише одну.

Турбує прокуратуру незадовільний рівень судової репресії у кримінальних справах даної категорії. Торік до суду направлено 315 справ стосовно 369 осіб, з яких 294 розглянуто щодо 305 осіб і 241 – засуджена. І тільки до 21 особи застосовано реальну міру покарання.
 
Цього року до суду вже направлено 123 справи стосовно 135 осіб. З розглянутих судами 77 справ (83 особи), засуджено 78 осіб, а до реальної міри покарання – лише 8.

Прокурором області дана вказівка щодо жорсткішого підходу при обранні запобіжного заходу у розслідуванні кримінальних справ за фактами контрабанди та збуту наркотичних засобів та орієнтуванні судів на обрання міри покарання пов'язаної з позбавленням волі.
 
Вимагає покращання, за словами прокурора області, профілактична діяльність органів внутрішніх справ, якими, поки що, не повною мірою виконуються вимоги Закону України "Про міліцію". Робота дільничних інспекторів, оперативних працівників відповідних служб щодо проведення профілактичних заходів серед населення, насамперед з раніше судимими особами, схильними до вчинення правопорушень, а також таких, які перебувають в алкогольній та наркотичній залежності, потребує ефективнішого підходу. Місця, де систематично збираються та вживають наркотичні засоби особи згаданих категорій,  у тому числі неповнолітні, виявляються рідко.

Незважаючи на поширення обігу наркотиків серед молоді, а також до місць масового проведення дозвілля, кримінальною міліцією у справах дітей органів внутрішніх справ не приділяється належної уваги координації зусиль усіх відповідних відомств щодо незаконного обігу наркотиків та попередження цих негативних явищ у молодіжному середовищі.
 
Лише за 6 місяців 2010 року в наркологічній службі області з метою лікування перебувало 5 підлітків, з них: 1 – через вживання алкоголю, 4 – психоактивних речовин; з метою профілактики – 30 осіб. У той же час у кримінальній міліції у справах дітей на обліку перебувають 103 неповнолітні, у тому числі 83 – схильні до вживання алкоголю, по 10 – наркотичних засобів та  одурманюючих речовин.
 
Неналежно спрямована робота щодо виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які залучають підлітків до вживання та збувають їм наркотики. Упродовж поточного року виявлено лише 5 таких  осіб.

 У медичних закладах області поширені випадки порушень встановлених правил обігу, зберігання та використання зазначених речовин Непокоїть прокуратуру і той факт, що практично відсутній належний контроль з боку головних лікарів цих установ та керівників аптечних закладів за дотриманням вимог наказу Міністерства охорони здоров'я України та наказу МВС України щодо забезпечення належних умов зберігання препаратів даної категорії, відтак створюються передумови для незаконного їх відпустку у вільний обіг, що  загрожує життю та здоров'ю людей.
 
Прокурорськими перевірками виявлено два факти кримінально-караних діянь та порушено кримінальні справи за фактами порушення правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів  або прекурсорів та службової недбалості службових осіб районних санепідемстанцій, які без відповідної ліцензії та всупереч умовам зберігання незаконно використовували окремі прекурсори у своїй діяльності.

Керівниками правоохоронних органів Закарпатської області схвалено заходи, щодо посилення протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

12 серпня 2010р.

Теги: наркотик, психотропний, прекурсор

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини