Нові тарифи на газ підвищать соціальний захист закарпатців?

З 1 серпня газ коштує наполовину дорожче. Для захисту населення уряд спростив порядок нарахування субсидій. При цьому урядовці розсудили, що не варто винаходити велосипед і вдалися до старого, перевіреного механізму призначення субсидій малозабезпеченим та соціально незахищеним верствам населення.

Нові тарифи на газ підвищать соціальний захист закарпатців?

На цьому акцентували свою увагу віце-прем'єр міністр України Сергій Тігіпко та Міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага під час нещодавніх селекторних нарад.

Основною причиною оптимізації цін на блакитне паливо є необхідність проведення модернізації економіки. Водночас це стимулюватиме впровадження енергоощадних технологій, економію у використанні газу підприємствами і населенням. Цілком очевидно, що рішення щодо оптимізації цін і тарифів на природний газ – вимушений крок. За висновками експертів, підвищувати ціни  треба було ще рік тому. Роблячи такий крок, держава водночас забезпечує соціальний захист громадян, компенсуючи частину витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

14 липня уряд прийняв постанову "Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг". Нові правила нарахування субсидій, запроваджені з першого серпня зможуть значно розширити коло потенційних отримувачів житлових субсидій. Поріг для їхнього нарахування зменшено на 5 %, тобто нині субсидія нараховуватиметься тим родинам працюючих громадян, хто витрачає на комунальні послуги 15 і більше відсотків сукупного доходу сім'ї та тим пенсіонерам, що витрачають на ці цілі 10 % свого доходу. Крім того, субсидію даватимуть навіть тим, хто має заборгованість зі сплати комунальних послуг. Щоправда, при цьому буде посилено контроль за дисципліною розрахунків.

Про те, як на практиці втілюватиметься політика соціального захисту населення розповів начальник Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола.

–Саму процедуру отримання субсидії урядом суттєво спрощено: тепер для працюючих потрібно надати в управління соціального захисту населення тільки три документи – саму заяву, декларацію і довідку про доходи. Пенсіонерам ще простіше – тільки заяву і декларацію, а система соцзахисту сама з'ясує у Пенсійному фонді розмір пенсії. При цьому заплановано, що пакет документів разом зі зразками, як ці документи заповнювати, буде надіслано поштою практично в кожну родину, де є пенсіонер. Довідки з ЖРЕРів, газового господарства та водоканалів більше подавати особисто не потрібно. Це буде здійснюватися за запитами органами праці та соцзахисту населення на місцях. У всьому іншому правила нарахування та призначення субсидій залишаються такими ж як і раніше. Ті, хто вже має субсидію, можуть не звертатися до органів соцзахисту:  їм розмір субсидії перерахують автоматично. Таких наразі в області майже сім тисяч родин. За підрахунками головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, з початком опалювального сезону їхня кількість суттєво  зросте.

Щоб оперативно вирішувати складні питання, уряд запровадив роботу "гарячої лінії" за тел. 0(800) 507-309. На Закарпатті головне управління праці та соціального захисту населення запровадило щоденну  гарячу телефонну лінію за номером: 61-37-55 (з 9.00 до 18.00), за яким можна отримати інформацію про спрощений порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Прес-центр ОДА

11 серпня 2010р.

Теги: тарифи, газ, соцстандарти, захист

Коментарі

*** 2010-08-11 / 14:23:00
Наглість зашкалює!

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини