Сільгоспвиробники Мукачівщини змушені закуповувати насіння за межами району

Мукачівський район – один з найбільших зерносіючих районів у Закарпатській області. Питома вага господарств в посівах озимих зернових по району становить близько 43%. А саме загальна площа посівів по всіх категоріях господарств в нас – 8300 га, при цьому потреба в насінні, зокрема високих репродукцій, – 1940 тонн.

Сільгоспвиробники  Мукачівщини змушені закуповувати насіння за межами району

По сільгоспвиробниках, куди входять і фермерські господарства, площа посіву – 3555 га, при потребі насіння 832 тонни. Питома вага населення становить 4750 га, а потреба в високоякісному насінні – 1108 тонн. Таким чином, сільгоспвиробники станом на сьогодні не можуть сповна забезпечити населення високоякісним насінням картоплі, соняшника, кукурудзи, а також повністю – насінням зернових культур. Отже, населення забезпечується насінням частково за рахунок власного виробництва та закупкою за межами району.

Якщо провести аналіз стану насінництва, то потрібно відзначити, що на сьогодні в районі є одне паспортизоване господарство, це СТОВ "Завидівське", яке, згідно з ліцензією на 2010 рік, має виростити 40 тонн насіння озимої пшениці сорту "Миронівська-65", генерації СНІ. Реально це господарство може збільшити реалізацію насіння до 200-250 тонн. Крім того, матеріально-технічна база СТОВ "Клячанівське" дозволяє щорічно виробляти насіння озимих зернових високих репродукцій в межах 180-200 тонн.

На території району розміщені посіви озимої пшениці сортів "Богдана" та "Саскія", відповідно, супереліти та еліти ВАТ "Племзаводу "Закарпатський", що на Берегівщині. Інспектування цих посівів проводить Мукачівська держнасінінспекція, тому є можливість виробляти в районі ще до 160 тонн насіння, зокрема до 100 тонн еліти та 60 тонн СНІ щорічно. Отже, потенційні можливості господарств району виробляти щорічно сповна насіння озимих та ярих зернових для власних потреб, а також для реалізації населенню до 1150 тонн насіння озимих та 250 тонн насіння ярих зернових.

Потрібно звернути увагу керівників господарств району, зокрема тих, що вже мають паспор-патент на вирощування насіння, а це СТОВ "Завидівське" та Племзавод "Закарпатський" на збільшення виробництва базисного насіння, що забезпечить інші господарства району та населення високоякісним насінням. Потенційним виробником насіння високих репродукцій для реалізації сільгоспвиробникам та населенню району може стати і СТОВ "Клячанівське", за умови, що воно отримає паспорт-патент на вирощування і реалізацію насіння, бо керівник та спеціалісти цього господарства з відповідальністю ставляться до вирощування насіння та сортооновлення.

Для сортооновлення та сортозаміни озимих і ярих зернових планується щорічно закупляти базового насіння озимої пшениці – 35 тонн, озимого ячменю – 10 тонн, ярої пшениці – 4 тонни, ярого ячменю – 5 тонн, вівса – 6 тонн. Щоб придбати це насіння, потрібно, за попередніми розрахунками, близько 250 тисяч гривень, які, за можливості, потрібно закласти в програму фінансування вирощування базисного насіння в районі, для підтримки господарств, які займаються вирощуванням та реалізацією цієї категорії насіння.

2010 рік – важкий для сільського господарства взагалі і для вирощування насіння зернових культур зокрема. Внаслідок тривалих проливних дощів у травні, близько 70% насіннєвих ділянок було підтоплено. В багатьох господарствах з цих же причин несвоєчасно було внесено гербіциди та проведено підживлення мінеральними добривами. Крім того, тривалі дощі в період цвітіння сприяли поганому формуванню колоса, тому зерно в багатьох випадках сформувалося щупле, що сприяло зменшенню врожайності зернових загалом. Особливо в цьому відношенні потерпіли ярі зернові культури. Але, не дивлячись на погані кліматичні умови цього року, в районі станом на 4 серпня вже засипано 310 тонн кондиційного насіння озимих зернових при плані 832 тонни, з них озимої пшениці 205 тонн та озимого ячменю 105 тонн (при плані 100 тонн). На цей час йде доочистка насіння, і є перспектива виконання плану засипки.

Неабияку підтримку у впровадженні нових інтенсивних сортів озимих та ярих сільськогосподарських культур у виробництво в районі надає і Мукачівська сортодільниця.

Мукачівська держнасінінспекція – це не тільки контролююча державна установа в районі, яка контролює процес ведення насінництва, але й установа, яка в основному має завдання допомагати сільгоспвиробникам, в тому числі фермерським господарствам, у вирощуванні та реалізації насіння різних культур. В інспекції є лабораторія, яка визначає показники якості насіння, такі як схожість, енергія проростання, вага 1000 насінин, вологість та інші. Працівники інспекції можуть надати будь-яку консультацію, яка стосується вирощування та реалізації насіння, ведення насінницької документації.

11 серпня 2010р.

Теги: насіння, проблема

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини