Закарпатські заробітчани працюють на полтавських фермерів

У ці дні на Мукачівському залізничному вокзалі панує неабияке пожвавлення. У двох залах очікування та у вестибюлі повно людей, переважно жінок з картатими польськими та китайськими господарськими сумками.

Закарпатські заробітчани працюють на полтавських фермерів

Окремі – з власними сапками. Побесідувавши з ними, дізнаюся, що це заробітчани. Вони масово виїжджають нині на прополювання буряків у східні регіони України. Жартома кажуть, мовляв, їдемо на море. Зелене...

...Жителька Тячівського району Ганна Стойка, наче у війську, робить перекличку і кожній заробітчанці зі своєї бригади вручає квиток на потяг, щойно придбаний у залізничній касі. А згодом — інструктаж: коли і яким поїздом виїжджати, на якій станції виходити, як тримати зв'язок з іншими членами колективу, бо всім доведеться їхати в різних вагонах, адже в бригаді понад три десятки людей. Тільки після такого детального інструктажу пані Ганна погоджується на розмову.

Ганно Миколаївно, куди везете вашу бригаду?

—У Полтавську область. Маємо угоду з фермером, котрий засіяв цукровими буряками більш як дві з половиною сотні гектарів. Площа, як бачите, чимала, але й людей у нас багато. Якщо Бог поможе, то на кожного припаде по 8-9 гектарів. Платню обіцяє непогану — від півтори до тисячі шестисот гривень за гектар.

Отож за сезон можна непогано заробити?

—Якщо тільки буде сприятлива погода, то я підрахувала, що кожен може отримати понад десять тисяч гривень. А це, погодьтеся, пристойні гроші, які нині мало де платять.

Часу багато треба, аби двічі прополоти таку величезну площу?

—Як я вже казала, все залежатиме від погоди. Коли не дощитиме, то, гадаю, досить буде й двох місяців. Тут велику роль зіграє ще один фактор: щоб посіви не дуже заросли бур'янами. Пам'ятаю, три роки тому ми були в Харківській області. Керівник господарства через брак грошей як слід не подбав про обробку площі пестицидами та гербіцидами. Бур'яни виросли більші за буряки. Довелося тоді немало здоров'я залишити на тих посівах. Ми пололи вручну, буквально навколішки. Мало того, що заробили скупенько, господар ще й не мав грошей нас розрахувати. Восени він дав нам по тонні зерна та по два центнери соняшнику. Як на біду, того року зерно було надзвичайно дешевим, тому ми добряче прогоріли. Роботи було багато, а оплата виявилася аж занадто мізерною.

Відколи їздите на заробітки?

—Із своїх сорока двох років життя чверть віку віддала щорічному прополюванню буряків. Сімнадцять з них очолюю бригаду. Крім буряків, доводилося скиртувати солому, сіяти зерно, збирати буряки, капусту, яблука, моркву, полуниці і ще багато чого.

Маєте, мабуть, вже й постійних робітників.

— Не повірите, але в мене конкурсний відбір у бригаду. Зі мною працюють люди з чотирьох сіл. Хто хоче йти в наш колектив, мусить працювати на совість, не лінуватися. Про алкогольні напої та якісь гулянки не може бути й мови. Кілька разів до нас потрапляли й випадкові люди. Пригадую, як одна наша сільська молодиця завела роман із місцевим колгоспним водієм. Цілу ніч вона проводила з новим знайомим, а вранці, коли всі поспішали на роботу, спала і вставала тільки о десятій годині. Звісно, що таке мало кому подобалося, й за тиждень ми позбулися її. Були й інші доволі "ніжні" жіночки, котрі також не витримували випробувань і за два-три дні поверталися додому ні з чим.

Ганно Миколаївно, по скільки годин на добу працюєте?

—З п'ятої ранку до дев'ятої вечора. А це майже весь світловий день. Півгодини на обід. Вихідний тільки у неділю та у великі релігійні свята, а ще відпочиваємо у дощову погоду. Так, працюємо надзвичайно важко, але й заробляємо відповідно. Інколи, якщо поталанить, то за шість тижнів ми маємо стільки, як учителька початкових класів за рік роботи. Не дивно, що наші жіночки не їдуть у Чехію, Угорщину, Словаччину чи Польщу. Туди потрібні закордонні паспорти та візи і значно більше коштів на проїзд. Якщо це все порахувати, то виходить, що працювати тепер на сезонних роботах у нашій державі вигідніше.

Що будете робити, якщо й зараз фермер не матиме коштів розрахувати вас?

—Ми говорили про це при підписанні угоди. Сподіваюся, що до такого не дійде, бо цього року він отримає від держави дотацію. А ще закупівельні ціни на цукрові буряки у зв'язку з подорожчанням цукру помітно зростуть, отож йому не потрібно буде брати дорогі кредити в банку. Ми домовилися, що оплата за виконану роботу буде проводитися двічі. Відразу після завершення прополки та після здачі продукції на цукровий завод.

І, насамкінець, в яких побутових умовах доводиться жити?

—Звісно, що там не п'ятизірковий готель. Це — звичайний колишній колгоспний гуртожиток із залізними ліжками і з вбиральнею надворі. Душ з тазика або відра. Щоправда, приміщення і постільна білизна – чисті. Обіцяють також триразове харчування з м'ясом, молоком, маслом та свіжими овочами й фруктами.:

04 серпня 2010р.

Теги: буряки, плантації, фермер, заробітчани

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини