На Міжгірщині видали буклет-довідник “Дивовижний край легенд…”

У розвитку туристичної справи і рекреації бачить майбутнє свого краю сільський голова Синевирської Поляни Юрій Горват. Адже саме тут, у підніжжі “Морського ока”, піднебесних Горган, формуються основні потоки Тереблі, збереглися в першозданній красі унікальні пам’ятки природи, творіння рук людських, творчі доробки пам’яток історії, культури і дерев’яного зодчества, народних ремесел, тож пропагування дивних окрестів і чудо-місцини вже давно стало його кровною справою.

На Міжгірщині видали буклет-довідник “Дивовижний край легенд…”

Бо ж він добре знає, як і його колегиня — секретар виконкому сільради Марія Красняник, що люди в горах заслуговують кращого життя, ніж мають. Навіть сьогодні...

Ще за перших кроків розбудови органу місцевого самоврядування, забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Синевирської Поляни, підпорядкованих однойменній сільраді 2 сіл та 12 присілків, Юрій Іванович і Марія Михайлівна завжди підкреслювали: "Треба робити все можливе, щоби кожен наш гість затримався у піднебесній глибинці хоча б на 3-4 дні. Залишив тут хоч якусь копійчину. Бо ж тільки за цієї умови може значно поповнюватись місцевий бюджет".

Сьогодні їх колишні мрії-сподівання успішно втілені в життя. На територіях населених пунктів, підпорядкованих Син. Полянській сільраді, діє і КБВ, туристичну справу розгорнули ТзОВ ЗТВ "Арніка", ТОК "Синевирське озеро", база відпочинку "Морське око", а також НПП "Синевир" та 31 СПД. В розмаїття краси місцевих диво-країв напрочуд гарно вписались будівлі, зведені народними майстрами. Численні новобудови, які білими цятками тьмяніють на ізумрудному фоні казкових грунів навколишніх краєвидів.

Серед них є й будівлі, у зведенні яких брали участь волонтери голландського благодійного фонду "Шошанаїм", яких сюди вже вкотре запрошує Шандор Ковач — представник цього фонду у с. Серни на Мукачівщині. Йому вже бозна з яких пір припав до вподоби дивовижний край і сьогодні тут за кошти "Шошанаїму" будується новий дім для Юрія і Ксенії Скирів та дітей на присілку Буковинка.

Успішне втілення творчих задумів у конкретні справи гармонійно поєднуються в душі у Юрія Горвата з любов'ю до туристичних принад у підніжжі Синевирського озера та навколишніх плато Горган. І не тільки поєднуються, а й доповнюють одне одного. Найкраще тому свідчення — це буклет-довідник "Дивовижний край легенд...", упорядники якого Юрій Горват і Марія Красняник через підбірку прозових і якісних фотоматеріалів, знайомлять їх власників з воістину небесної краси навколишніми ландшафтами, одвічними традиціями і простотою побуту горян, величчю їх душі.

Розвитком тут туристичної справи Юрій Горват захопився ще працюючи в НПП "Синевир", що знайшло відображення у його науковій роботі "Основні аспекти організації рекреаційної діяльності національного природного парку "Синевир", яка увійшла до наукової збірки, виданої НПП "Синевир" та УжНУ "Проблеми екологічної стабільності Східних Карпат". Тоді ж мимоволі виникло й захоплення фотосправою. Його світлини стали гарними "візитками" вже другого, до речі, видання буклету "Дивовижний край легенд..."

Сьогодні увазі читачів районки "Верховина" пропонуємо його чудову фотознахідку. Чотири сестрички-смерічки ростуть до неба з одного кореня роду-родоводу. Як і люди — із землі пішли, щоби душею на небо злетіти...


Василь Белень, член Національної спілки журналістів України.
Фото із архіву Юрія ГОРВАТА.
 
 

"Верховина"
29 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини