Вірники із Закарпаття відвідали Зарваницю

Це відбувалося минулих суботи та неділі, коли на Тернопільщині у тамтешньому славнозвісному Марійському духовному відпустовому центрі проходила Всеукраїнська Проща, присвячена Року монашого покликання.

Вірники із Закарпаття відвідали Зарваницю

З верховинського райцентру за сприяння декана Міжгірського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії, пароха храму святого Архістратига Михаїла смт. Міжгір"я, протоієрея Федора Славця поїздку однодумців для участі в історичному дійстві організував міжгірчанин, член церковної двадцятки Василь Пижик — у церковних справах вже досить відомий багатьма добрими та безкорисливими вчинками. А учасниками були шістнадцять вірників, зокрема, Іван Юраш з Репинного, міжгірчанки Олена Мишанич та Олена Іванина, Марія Белла, Софія Бундзяк, сестра згромадження Сестер Пресвятої Родини Єлена і інші. Разом з ними цього разу вперше на священній землі побували Михайло Талапканич з Репинного, Марія Рекіта з Лозянського, мешканки Міжгір"я Ганна і Надія Буртин та автор цих рядків.

До речі, учасники поїздки щиро вдячні водієві автобуса "столичного" комунального підприємства МСР "Ринок", висококласному професіоналу Віктору Іванині, який бездоганно та своєчасно доставив їх до місця призначення і на зворотному шляху до домівок. Але особлива їхня подяка селищному голові Міжгір"я Василеві Щуру, котрий знайшов можливості, аби дану поїздку, як і попередні, організувати для людей безкоштовно. Тож нехай Всевишній допомагає йому за міцного здоров"я ще многая літ очолювати селищний орган місцевого самоврядування і робити людям добро.

 Вже в суботу, у Зарваниці, після реєстрації, прочани сповідалися, приймали причастя. На площі біля Собору Зарваницької Матері Божої всі мали можливість взяти участь у Вервиці, а перед каплицею на території парафіяльної церкви — у вечірньому богослужінні та Святій Літургії, освяченні води в купелі св. Анни.

Учасникам поїздки надовго запам"ятаються організовані від парафіяльної церкви до Чудотворного місця похід із свічками та на місці — молебень до Пресвятої Богородиці.

Вночі відбувалися Хресна дорога, духовно-мистецька програма "Співоче поле" та чування.

Недільна сонячна днина біля Собору Зарваницької Матері Божої о 7.00 годині ранку розпочалася з утрені. Незабаром від Собору до подіуму відбувся похід владик і священиків. Та найпам"ятнішою була урочиста Архієрейська Свята Літургія, яку за співслужіння голови Єпископської Конференції Європи Петера Кардинала Ердо (Ватикан), Глави ГКЦ Італії, єпископів та духовенства очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар.

В цілому у дводенній Всеукраїнській Прощі 17-18 липня з нагоди Року монашого покликання взяли участь кілька десятків тисяч прочан з усіх регіонів України, а також представники Канади, Німеччини та Польщі. У Зарваницькому Марійському духовному відпустовому центрі, як і колись через монаха та за посередництвом своєї чудотворної ікони і цілющого джерела, Богородиця обдаровувала всіма потрібними ласками своїх дітей, що з вірою приходили до Неї.

Довідка mizgir.com.ua. Вже давно загальновідомо, що Зарваниця — місце особливої Божої ласки. У 1240 році на Київ обрушилися монголо-татари. Тоді один молодий чернець із Києво-Печерської лаври, рятуючись від навали, втік і забіг аж у Західну Україну. Він був змучений та зранений. Неподалік від річки Стрипи, що тече у Дністер, чернець сів спочити біля джерела і зненацька заснув, а уві сні побачив Богородицю з двома янголами. Вона з усміхом доторкнулася до нього своїм омофором і "зарвала", тобто піднесла його. Монах прокинувся та побачив біля себе надзвичайної краси ікону Діви Марії. Омився він водою з чудотворного джерела, і рани його загоїлися. Вирішив він, що врятоване життя слід присвятити Богові. І збудував чернець капличку для ікони та печеру для себе. За легендою, так був заснований Зарваницький монастир і пішла назва — Зарваниця. Нині у Зарваниці в прозорій скляній келії стоїть його воскова фігура...

Іван Петруляк, "Верховина" для mizgir.com.ua
22 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 2
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини