Ужгородська родина Скубеничів виховує 13 дітей

Доброзичливо і гостинно зустріла нас щаслива мати-героїня міста Ужгорода – Любов Василівна Скубенич, запросивши до зеленого садочку у дворі двоповерхового будинку, - теплої та затишної оселі тринадцятьох дітей.

Ужгородська родина Скубеничів виховує 13 дітей

Усміхнене обличчя матері випромінювало радість, а задоволені очі батька світилися гордістю. Ще б пак! Десятеро синів, старшому з яких, (випускнику інженерно-технічного факультету УжНУ) Богдану, виповнилося 22 роки, і троє чудових білявих донечок, – неабияке досягнення.

Батько родини, Петро Іванович Скубенич, завжди мріяв мати багато синів, але після народження десятого сина, врешті-решт, піддався на умовляння дружини, яка, в свою чергу, мріяла про дівчат. У результаті, сімейство збагатилося на Ліліанку, яка успішно вже закінчила перший клас, Діанку, якій виповнилося п"ять років і найменшу чотирирічну Наталочку. Сини і донечки йдуть по стопам батька і навчаються у ЗОШ № 7 міста Ужгорода. Навчаються добре, полюбляють спорт, музику, малювання. Старші з синів закінчили професійно-технічні ліцеї, дехто готується до вступу у ВНЗ.

У подібній сім"ї, як правило, багато радості, турбот і плутанини. Адже запам"ятати стільки імен і дат народження непросто. Петро Іванович розповів кумедну історію:

- Зупиняє мене одного разу на дорозі ДАІшник за незначне перевищення швидкості. Я, звісно, їду з усім своїм сімейством. Він і розгубився, навіть не повірив, що всі ці діти – мої. "Перерахуйте мені їхні імена послідовно, - сказав він, - тоді відпущу". Що ж, довелося перераховувати: "Богдан, Роман, Петро, Василь, Іван, Сергій, Володимир, Микола, Мирослав, Віталій, Ліліана, Діана, Наталя. Після чого поїхали собі далі без перешкод.

Отакі бувають веселі ситуації у великих родинах.

А почалося все з того, що зовсім юна Любов Василівна, 1966 р. н., яка сама походила родом із багатодітної сім"ї Хмельниччини (у родині було 10 дітей), не бажаючи миритися з жорсткими правилами тодішньої влади і воліючи продовжити відмінно вчитися і досягати успіхів, поїхала з рідного краю у лояльніше місто Ужгород, де не так прискіпливо ставилися до її поглядів і віри. В Ужгороді дівчина отримала і бажане навчання, і роботу. А крім цього, зустріла свою другу половинку, теж віросповідальника церкви ХВЄ (Християнська Віра Євангельська), хорошого чоловіка, майстра на всі руки і майбутнього батька її дітей, - Скубенича Петра Івановича, 1964 р. н., який працював   на той час автомеханіком на заводі "Закарпаття-Лада". Незабаром відбулося весілля молодої пари (16 серпня 2010 року подружжя буде святкувати 24-ту річницю з дня шлюбу). Після народження первістка (маленького Богдана) новоспечена мама пішла з місця роботи, а саме з експериментального цеху-ательє, що знаходився у Будинку Побуту і тим самим завершила кар"єру швачки-модельєра, переставши створювати одяг для Київського дому моделей.
Поповнення в сім"ї зростало з кожним роком. Батько, Петро Іванович, 1995 року стає приватним підприємцем з ремонту автомобілів, а мати - взірцевою домогосподаркою, яка справно підтримує порядок і затишок в домі і надає безмежну любов своїм малятам. Діти сім"ї Скубеничів не знають дитячого садку, виховуються вдома, під надійним крилом мами. Як правило, добре вчаться, мають друзів і різноманітні хобі. Всі до єдиного сповідують віру батьків, понад усе цінують мораль, не страждають розповсюдженою сучасною хворобою під назвою: "Інтернет-телебачення", а мирно і дружно проводять вечори за корисними справами і сімейними бесідами. Кожна вечеря супроводжується молитвою. Алкоголь і куріння категорично забороняються, свідченням чого є здорові і гарні обличчя батьків. Дні народження й інші свята, зокрема, "День подяки" восени, відмічаються у родинному колі за святковим столом, а найбільше свято "Молитви над дитиною" після народження маляти, святкується у церкві ХВЄ з віршами і піснями у присутності всіх членів сім"ї, родичів, друзів, знайомих.

Уже чотири роки щаслива сім"я проживає у побудованому на власні кошти двоповерховому будинку, який складається з семи кімнат, великого залу, кухні, коридорів, душових і ванних кімнат і туалетів. Навколо дому розміщується   зелений фруктовий садочок і просторий двір. Молодші дітлахи грають надворі, гойдаються на, змайстрованій люблячим батьком, гойдалці і періодично підбігають до мами, щоб її обійняти, поцілувати. Дивлячись на подібну картину, серце сповнюється ніжністю і теплом.

- А наскільки допомагає Вам держава, - питаємо, - це ж, напевно, важко одному батьку утримувати таку кількість людей і забезпечувати їх усім необхідним?

- Так, це нелегко. – Відповідає Любов Василівна, - Від держави ми отримуємо щомісячно три тисячі гривень на усіх дітей, і це лише з 2005 року. До того отримували значно менше. Також   маємо пільги на проїзд, електроенергію, воду, газ, телефон. Діти мають змогу безкоштовно навчатися у ВНЗ.

- А як з помешканням? Будинок Ви побудували самостійно. Хіба не держава повинна була Вам у цьому допомогти?

- Краще не чекати ні на чию допомогу. Ми раді, що справилися з усім самі. Проте зараз хочемо писати листа до президента, щоб надали нам, якщо це можливо, ще одну квартиру. Самі бачите, сини підростають, скоро почнуть одружуватися, а для невісток і внуків місця у нас просто немає.

- Ви згадували про якість подарунки. Що Ви мали на увазі?

- Так, звісно! Декілька разів на свята Дня Матері ми отримували   в подарунок то холодильник, то пральну машину. Це досить суттєві подарунки і актуальні. А ще нам виділено мером ділянки землі, - 6,5 соток на мене і 10 соток на   чоловіка. Так що, Слава Богу, жити нам є з чого.

- А господарство Ви ведете самостійно чи Вам хтось допомагає?

- Все сама. Готую, прибираю. І, звичайно, діти по-черзі мені допомагають. Прибирають територію будинку, миють ввечері посуд. Все відбувається дисципліновано і дружно. А в суботу ми влаштовуємо "суботник", наводимо порядок у всьому домі і на території.

Далі Любов Василівна розповіла про те, як у 2006 році їй, одній із трьох в Закарпатті, присвоїли звання "Матері-героїні" і нагородили відповідною відзнакою. У 2008 році відбулася зустріч Матері із тодішнім президентом України Віктором Ющенком, який особисто привітав жінку і подарував сім"ї мікроавтобус на 14 місць. Незабаром його продали, - не вистачало грошей на будівництво. На даний час родина залишається без транспортного засобу.

У 2006 році багатодітна матір була нагороджена ще одним почесним званням і отримала медаль "За розвиток Ужгорода" від міського голови Сергія Миколайовича Ратушняка, який також особисто потиснув руку щасливій жінці.

На сьогодні Мама задоволена і своїм життям, і такою кількістю дітей. У неї самої теж є вподобання: вона любить малювати і писати вірші. Але головне для неї – виховання дітей. Понад усе вона мріє, щоб її чада виросли хорошими людьми, пішли вірним шляхом, отримали освіту. Щоб кожен з дітей знайшов своє місце в житті і, перш за все, служив Богу.

- Я вважаю, що діти нам даровані Богом. Це наше благословення, – каже мама. - І ми робимо все можливе, щоб вони виросли гідними християнами і добропорядними людьми.

- А як діти розважаються? Як у Вас ідуть справи з телевізором, Інтернетом?

- І те й інше використовується суто в релігійному напрямку. Цільове використання, як то кажуть, лише все необхідне і корисне, і нічого зайвого. Музика теж, здебільшого, релігійна. Ми намагаємося дати нашим дітям лише позитивне. А по телебаченню зараз показують таке, що і дорослий не сприйме, не те, що дитина.

- Це точно. Що Ви   нам   можете сказати наостанок? Ваші побажання.

- Побажання таке – ще одне помешкання. А від себе, точніше, від всієї нашої родини хочемо висловити щиру подяку міському голові нашого міста -   Сергію Миколайовичу Ратушняку за допомогу, сприяння, підтримку.

Тринадцятеро дітей – клопіт безсумнівний: кожного треба нагодувати, приголубити, чисто одягти, утішити та підтримати. Вислухати по-черзі всі дитячі проблеми, знайти на них рішення. А ще й підтримувати в домі дисципліну і порядок, виховувати дітей за всіма канонами християнської моралі. Любов Василівна та Петро Іванович Скубеничі з усім цим справляються відмінно, за що ними можна лише захоплюватися і ставити в приклад для наслідування. Попри всі побутові складнощі і життєві негаразди, багатодітна й гостинна родина незмінно світиться радістю, задоволенням і щастям. Уклін їм за це.

Світлана Оксіюк, РІО
20 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини