На Закарпатті продемонстрували результати впровадження нової системи лісогосподарювання (ФОТО)

14-15 липня відбувся підсумковий семінар Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA «Наближене до природи лісівництво в Карпатському регіоні Україні: досвід і перспективи».

На Закарпатті продемонстрували результати впровадження нової системи лісогосподарювання (ФОТО)

Метою семінару, що протягом двох днів проходив у Хустському та Рахівському держлісгоспах, було представлення результатів семи років роботи проекту в напрямку запровадження нової системи лісогосподарювання – наближеного до природи лісівництва, а також обговорення того, яким чином і ким ці підходи будуть закріплені у Карпатському регіоні України.

У семінарі взяли участь більше 50 учасників, зокрема, представники Державного комітету лісового господарства України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та державних управлінь екології в областях Карпатського регіону, науково-дослідних інститутів та навчальних закладів, громадських організацій, виробничого об"єднання "Укрдержліспроект", Закарпатського, Львівського та Івано-Франківського обласних управлінь лісового та мисливського господарства, держлісгоспів, експертів з України та Швейцарії.

Протягом двох днів учасники семінару мали змогу ознайомитися з теоретичними складовими а також взяти участь  у практичному обговоренні засад наближеного до природи лісівництва на прикладі чотирьох пробних площ у Нижньобистрівському та Вишківському лісництвах Хустського держлісгоспу та Рахівському і Щаульському лісництвах Рахівського держлісгоспу. На завершення семінару була проведена презентація та обговорення учасниками проекту Концепції запровадження наближеного до природи лісівництва.

"Нічого кращого для лісу, ніж зробила природа за роки еволюції, людина придумати не може. Тому нам слід використовувати досвід природи і впроваджувати його у лісове господарювання", — наголосив під час відкриття семінару начальник управління наукового забезпечення та інформації Державного комітету лісового господарства України Віктор Корнієнко.
 
Він також розповів, що українські науковці знайомі з наближеним до природи лісівництвом з початку 1990-х років, проте з початком роботи проекту FORZA почалося його застосування на практиці. Цьому допомагали, зокрема, і міжнародні експерти. "Важливо змінити парадигму мислення лісівників-практиків і показати, яким чином можна використовувати методи наближеного до природи лісівництва для отримання екологічних, економічних та соціальних вигод  - зазначив Віктор Корнієнко. - Одне із завдань наближеного до природи лісівництва - підтримувати ліси у їх природному стані".
Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич зазначив, що як продовження напрацювань, отриманих в ході проекту, співпраця між партнерами проекту під керівництвом Держкомлісгоспу України є основною умовою для системного і послідовного впровадження методів наближеного до природи лісівництва в Карпатському регіоні України в першу чергу, а в подальшому – на території України.
 
Під час семінару фахівець Навчального лісового центру Майенфельду (Швейцарія), консультант з питань гірського лісівництва Рафаель Швіттер провів паралелі між господарюванням у швейцарських та українських лісах. При тому, що різниться система власності та історія карпатських і швейцарських лісів, природні умови є дуже схожими, тому не має бути значних перешкод для впровадження методу наближеного до природи лісівництва, яке у Швейцарії  вже практикується на  90 % території лісів. Крім того, у Швейцарії активну участь у плануванні лісогосподарювання беруть місцеві громади.
 
Подібну швейцарській практику FORZA впроваджує на пілотних територіях – у Хустському і Рахівському лісгоспах. Для отримання прикладної інформації про заходи наближеного до природи лісівництва в Закарпатській області було закладено 126 пробних площ, розроблено нормативні документи, настанови і правила запровадження наближеного до природи лісівництва, а крім цього, для забезпечення врахування громадської думки розроблено і апробовано методи залучення громад до планування ведення лісового господарства, для підвищення економічної складової розроблено кластерний аналіз лісового сектору Карпатського регіону.

Із результатами, здобутими на пілотних ділянках, FORZA постійно ділиться з фахівцями інших областей України. На заключному семінарі учасники, відвідавши пробні площі у Хустському та Рахівському лісгоспах, могли побачити, як завдяки наближеному до природи лісівництву одновікові ліси завдяки не суцільним, а вибірковим рубкам, поступово можна перетворити у багатовікові, максимально подібні за структурою до природних. За таких умов ліси найкраще виконують свої захисні функції, зберігається біорізноманіття, забезпечується безперервне та ощадливе і водночас економічно вигідне використання лісових ресурсів, — пояснив директор Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва Василь Парпан.
 
Рафаель Швіттер, який упродовж семи років працював з українськими експертами, розповів, що підготована хороша основа для впровадження методів наближеного до природи лісівництва в українських лісах. "Були розроблені необхідні нормативні документи, все вже готово для практичного впровадження. Але однією з найважливіших складових є навчання та підготовка молодих людей та лісівників, тому в ході проекту було задіяно багато навчальних закладів. Важливо навчити студентів розуміти, яким є ліс і його історія, добре знати, яким має бути цільовий ліс і розуміти, яка роль у цьому лісівників. Саме цьому вчать майбутніх лісівників у Швейцарії і саме цьому потрібно вчити майбутніх лісівників в Україні.
 
Після двох днів палких обговорень учасники підсумкового семінару визначили наступні кроки, якими повинні стати: розроблення інструкції з рубок переформування, затвердження Концепції запровадження наближеного до природи лісівництва, створення експертної групи, яка б займалася розробкою необхідних документів та надавала консультаційну підтримку лісівникам практикам на шляху впровадження засад наближеного до природи лісівництва.

20 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини