Ужгородський прес-клуб: Чи легко нині українським бухгалтерам?

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало відзначення в Україні Дня бухгалтера. Йшлося про стан із бухгалтерським обліком та фінансовою звітністю на підприємствах в Україні та Закарпатті сьогодні, законодавчі зміни, які очікують українські підприємства, зокрема прийняття Податкового та Бюджетного кодексів тощо.

Ужгородський прес-клуб: Чи легко нині українським бухгалтерам?

Ярослав Голубка,  керівник територіального відділення Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України у Закарпатському регіоні, к.е.н. зауважив, що бухгалтер — одна з найпоширеніших професій в Україні. "Від праці бухгалтерів залежить наповнення бюджету країни, що згодом розподіляється на потреби суспільного життя. Бухгалтери допомагають бізнесу ефективно планувати грошові потоки. Проте адекватної підтримки і порозуміння з боку держави до цієї професії, на жаль, не бачимо. Натомість маємо складнощі податкового законодавства, стандартизації бухгалтерського обліку", — каже Я. Голубка. Він також наголосив, що за через складністю ведення бізнесу Україна пасе задніх у рейтингу країн світу, і чи не в першу чергу через труднощі ведення бухобліку. "Якби наша держава переглянула власну політику щодо цього, то Україна стала б більш привабливою для інвесторів і грошові потоки бюджету збільшилися б у кілька разів", — переконаний фахівець.

Сьогодні будні бухгалтерів — це нелегка праця під пресингом з боку керівництва та від близько 30 контролюючих органів. Інтереси представників цієї професії відстоює професійна бухгалтерська організація. Ярослав Голубка розповів, що це звичайна західноєвропейська та американська практика, адже у розвинених країнах і регулюванням та контролем бухгалтерської діяльності займаються якраз самоврядні бухгалтерські організації. Ярослав Голубка побажав бухгалтерам натхнення, нестандартного мислення у стандартизованій системі, логічних розв"язків за часом нелогічними законодавчими документами та особистого щастя. Щодо пропонованого Податкового кодексу, то, на думку фахівця, закладені у ньому норми адміністрування податків є неприйнятними, бо містять значну перевагу у бік контролю бізнесу державою. "За таких умов бізнес йде у тінь, а у нашому випадку — за кордон", — застерігає доповідач.

Юлія Кілару, голова Закарпатського територіального відділення Всеукраїнського професійної громадського організації Спілка аудиторів України зауважила, що саме бухгалтери в умовах кризи допомогли власникам підприємств максимально знизити витрати, ефективніше розпоряджатися ресурсами. Від роботи бухгалтерів, наголосила Ю. Кілару, залежить і своєчасність сплати податкових платежів. Бухгалтер є правою рукою директора.

Про підготовку молодих кадрів у цій сфері розповіла викладач економічного факультету УжНУ Вікторія Слюсаренко. З досвіду практичної роботи вона висловила надію, що українські законодавці зможуть уніфікувати бухгалтерський облік із податковим.
Марта Волощук, голова Ради Закарпатського територіального відділення Всеукраїнської  організації платників податків України (організація об"єднує 160 платників податків краю і має 11 осередків по області) зазначила, що закарпатські фахівці беруть активну участь в обговоренні та удосконаленні законодавчих документів, що стосуються, зокрема, бухгалтерської справи. До нового Податкового кодексу територіальне відділення Всеукраїнської  організації платників податків України запропонувало 15 поправок щодо формування податків та окремі зауваження по адмініструванню податків.

Віталій Кричко, заступник голови ДПАУ в Закарпатській області зауважив: "Українських бухгалтерів треба похвалити, оскільки вони поставлені у непрості умови. Щодо проекту Податкового кодексу, то, здається, лише лінивий не кидав у нього каменем, але кодекс зробить важливий крок для зближення бухгалтерського і податкового обліків, чим полегшить роботу бухгалтерів. Що стосується податківців, то їм не потрібні надмірні права для контролю роботи бухгалтерів, але слід встановити зрозумілі прозорі правила гри як для контролюючого органу, так і для суб"єктів підприємницької діяльності. Сподіваємося, що до кодексу буде внесено необхідні зміни, які задовольнять і бізнес, і дадуть достатньо важелів впливу для контролюючих органів".
 
Також В. Кричко звернув увагу на те, що фінансові знання, володіння основами бухгалтерського обліку надзвичайно важливі для усіх громадян. На думку податківця, саме через низький рівень фінансової грамотності (відсутність знань щодо того, як заробляються гроші і як їх потрібно витрачати, як оподатковується прибуток) Україна постраждала від економічної кризи більше, ніж інші європейські країни. Чимало людей просто не прорахували ризики, беручи кредити, не вміли правильно розпорядитися грошима.

16 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини