Від сильних дощів 15-16 червня та 3-4 липня сільгоспідприємства Мукачівщини зазнали збитків на понад 5 млн.

Повінь, яку спричинили сильні дощі 15-16 червня та 3-4 липня, наробила чимало біди в низинних селах Мукачівського району. Загалом постраждали від паводка села восьми сільських рад, 5354 гектари сільськогосподарських угідь, узагалі загинули посіви на 624-гектарній площі. Попередня сума збитків сільгосппідприємств району — 5076000 гривень, а водогосподарських об’єктів — 6370000 гривень.

Від сильних дощів 15-16 червня та 3-4 липня сільгоспідприємства Мукачівщини зазнали збитків на понад 5 млн.

Найбільше з усіх населених пунктів постраждало Ракошино. Жителі села кажуть, що велика вода прибувала так стрімко, що чимало людей не встигли повиносити у безпечне місце меблі, побутову техніку, інші речі домашнього вжитку, повиганяти із затоплених хлівів худобу. Рятувати їх прибули співробітники МНС.

Згідно з рішенням обласного штабу по боротьбі з наслідками стихійного лиха, органи місцевої влади до 12-ї години 8 липня мали надати документи, потрібні для відшкодування збитків потерпілим, а також провести комісійне обстеження усіх без винятку постраждалих від великої води об"єктів, оцінити збитки і належним чином оформити відповідні акти. Відтак зібрати ксерокопії паспортів та ідентифікаційних кодів потерпілих громадян. "Але саме цього на місцях не було зроблено, — каже перший заступник голови Мукачівської РДА Едуард Дуда. — І добитися належного виконання вимог Кабміну ми так і не змогли. У визначені терміни з усіх сільських рад до нас надійшло всього аж... 285 актів. Мало того, оформлених належним чином із цієї кількості виявилося тільки 63. Ось чому в Ужгород потрапили всього шість десятків актів. І переважно через відсутність копій паспортів та ідентифікаційних кодів, оцінки збитків, не зазначену в документах площу постраждалого будинку, підвалу, підсобного приміщення, городу, ділянки тощо. Звісно, що таке відправити в область ми не могли". За словами Едуарда Лукича, відповідні зразки належного оформлення документів своєчасно були роздані представникам сільських рад, однак грамотно заповнити їх і вчасно здати ті не зуміли. А це означає, що на місцях таким чином поставили під загрозу компенсаційні виплати своїм односельчанам.

"Люди добрі, та чи за такий короткий термін можна було належно оформити понад тисячу актів,— у свій спосіб реагує на такий закид сільський голова Ракошина Дезидерій Когутич.— Ми крутилися, наче білка у колесі, щоби допомогти людям, адже чимало потерпілих не мали можливості навіть із будинку надвір вийти. Хто у такій ситуації міг вимагати від потерпілого копію паспорта та ідентифікаційного коду?! Були й такі випадки, коли господар не те, що в хату комісію не зміг впустити, а навіть двері їй відчинити. А щодо правильності оформлення документів, то районні чиновники й самі не дуже добре тямили, як належно і правильно все це робити. Чи знаєте ви, що я на оформлення актів витратив сорок пачок паперу?! Комісія наша, яку очолювала землевпорядник Рімма Гербин, працювала безперервно і старанно. Нам казали, що оформляти документи потрібно так, як це робили постраждалі від стихійного лиха у Рівненській області, однак, як згодом з"ясувалося, зовсім не так. І ще одне. Щоби правильно визначити ступінь шкоди, потрібні фахівці. А де ж їх взяти! Із п"яти членів комісії інженера-будівельника не було жодного. От і вийшло, що працювали ми вдень і вночі, як кажуть, на совість, а тепер ще й винними стали. Нам приписали некомпетентність та недисциплінованість. З цим я ніколи не погоджуся". На перший погляд, ракошинського сільського голову можна зрозуміти, однак виправдати його, напевно, й самі селяни не захочуть, тим паче, якщо залишаться без державної допомоги. В надії на відшкодування збитків від повені сільрадою тепер уже належно підготовлено й здано у район 1153 акти. Зараз все залежатиме від можливостей обласного бюджету.

І все ж місцеві органи влади мали б дійсно краще працювати і більше перейматися долею потерпілих земляків. Візьмімо, до прикладу, ту ж Кольчинську селищну раду. Тут ніби й комісію створили, але в час пік вона й не думала заходити до осель постраждалих, а появилася тільки тоді, коли у залитих будинках уже було відкачано воду, вигребено намул, все чисто вимито. Звісно, що намоклі меблі із ДВП, котрі розсихаються і розповзаються тільки через півмісяця-місяць після контакту з водою, знищені пральні машинки та холодильники комісія до уваги не брала. Не переймалася вона й котлами опалення, понищеними водою у підвалах, консервацією, котру люди вже встигли просто повикидати, тріщинами у стінах тощо. От і виходить, що у Кольчині порятунок потопаючих виявився справою самих же й потерпілих, а комісія та керівництво місцевої ради вмили руки.

Віталій Пумпинець, інтернет-видання
13 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини